За півроку казахська Вікіпедія має збільшитися в 7 разів

16 червня 2011 року в Алма-Аті пройшла прес-конференція громадського фонду WikiBilim. Він за організаційної підтримки міністерства зв’язку та інформатизації має намір підтримувати казахську Вікіпедію і збільшити до кінця 2011 року число статей казахською мовою до 200 тисяч (зараз їх 27 тисяч). «Оголошується загальнонаціональна акція під девізом “200 тисяч статей до 20-річного ювілею країни”», сказав засновник фонду Рауан Кенжеханули. Підсумки цього (першого) етапу проекту будуть підведені під час святкування 20-річчя незалежності Республіки Казахстан 16 грудня 2011 року. Ідея розвивати Інтернет казахською мовою прийшла в голову Кенжеханули, коли він не зміг знайти інформацію в Інтернеті рідною мовою. «Я хотів казку почитати синові, але навіть їх немає казахською мовою. Коли студенти пишуть курсові, їм доводиться все російською та англійською читати», – поскаржився Кенжеханули.

Спочатку наповнення казахської Вікіпедії відбуватиметься за рахунок матеріалів «Казах енціклопедіяси», яка є партнером проекту. Одночасно фонд закликає приєднатися до створення статей казахською мовою користувачів Інтернету. «Ми хотіли б бачити учасниками проекту усіх громадян. Хотіли би попросити всіх громадян країни написати хоча б одну статтю», – зауважив заступник голови правління АТ «Казконтент» Володимир Цуцикін. На допомогу добровольцям створений сайт wikibilim.kz, на якому можна знайти відеоуроки про те як додавати статті в Вікіпедію. За словами Р. Кенжеханули тільки за минулий місяць казахською мовою з’явилося 15 тисяч статей.

На прес-конференції також був присутній голова Ради піклувальників Фонду Вікімедіа Тінг Чен. Він зазначив, що у Казахстану є всі шанси відкрити регіональне відділення Фонду Вікімедіа.

У прес-конференції також взяли участь представники компанії «Nokia», депутат мажилісу парламенту РК Мурат Абенов, голова правління АТ «Казконтент» Альтайир Уизбаев, керівник «Казак енциклопедіяси» Бауиржан Жакип. Ініціатором і генеральним спонсором проекту виступив національний фонд добробуту ФНБ «Самрук-Казина».

Див. також:
* http://yvi.kz/community/Интернет%20в%20Казахстане/tag/wikibilim/

About Юрій Пероганич

1961 року народження, громадський діяч в ІТ, освіті, культурі https://fb.com/perohanych, +380 67 505 1201
Опубліковано у Закордонний досвід, Статистика | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

15 Responses to За півроку казахська Вікіпедія має збільшитися в 7 разів

  1. amakukha коментує:

    Чудова новина!

    500-600 (!) нових сторінок на день – такими темпами, вони досить швидко обженуть і Українську Вікіпедію.

    Також дуже сподобалась їхня ідея проекту «Посли Вікіпедії» — просувачі Вікіпедії у місцевих громадах. Вважаю за доцільне запровадити цю ідею у нас.

    Подобається

  2. Nick коментує:

    Ідея у казахів гарна, от тільки такої активності надовго не вистачить. Річ у тім, що в них спостерігається свого роду прірва між досвідченими користувачами (є адміністратори і кілька досвідчених користувачів, але їх мало і вони не надто активні) та групою нових користувачів, які цілеспрямовано заливають статті з «Казак енциклопедіяси». Заливка явно централізована, бо хтось заливає літеру А, хтось Б, інший К тощо. Питання в тому, що ж буде, коли в них ця «Казак енциклопедіяси» закінчиться. А в них буде 50 тисяч абияк залитих статей (бо дехто хоча б вікіфікує, дехто категоризує, дехто не робить ні того, ні іншого, багато статей названі ВЕЛИКИМИ ЛІТЕРАМИ). Оригінальних статей я особливо не побачив, тобто активності “вільних дописувачів” майже нема. І не видно, щоб була достатня кількість активних користувачів, щоб усе це “переварити”

    З одного боку, можна порадуватися за казахів, що вони вирішили нарешті популяризувати свою національну Вікіпедію (в Казахстані за статистикою лише 1,3% користувачів читали Вікіпедію казахською), і по-доброму позаздрити рівню державної підтримки (адже там залучене міністерство і навіть голова Ради піклувальників приїхав). Але щось уже надто це схоже на командно-планову систему під гаслом “Партія сказала писати статті…”

    Подобається

  3. nickispeaki коментує:

    ну шо?
    а ми до 2011 го увійдемо до десятки? 😉

    Кожен напише по боту. Населені пункти Франції, Сша, Канади, РФ, Німеччини, Італії, Японії та, звісно ж, Китаю! І так за рік ми будемо мільйонниками! ;-0

    До речі, хто в курсі, як там поживає чисто китайський проект вікіпедії (чисто китайський варіант! до вікі.орг НІЯКОГО відношення не має! хіба що схожий движок хдвікі), де кількість статтей ВЖЕ більша за кількість англійської вікі…. Я ж бо ще не знаю китайську….

    Подобається

  4. Mr.Sirus Iton коментує:

    Ну гадаю, що на одних лише населених пунктах “виїжати”, то вже не дуже гарно, є купа баз даних, про ті ж літаки, кораблі, ракетні та реактивні двигуни до них, супутники, які виведені на орбіту (їх вже десятки тисяч, що можна розвинути в серйозну справу) й не тільки… фільми в кінці кінців. З музикою так взагалі страшне… І народ про це хоче читати. Просто потрібні люди, які в цьому дійсно тямлять і зможуть опрацювати цей масив.

    Я не дуже тут правда тямлю, тому можливо й плутаю щось в технічній частині.

    Та гаю, що ріст бази буде сприяти більш широкому залученню користувачів до редагування. Це має надихати. Приклад – Польща… й Каталонія… мабуть. Цей місяць для нас дуже вдалий і результати певні позитивні є. Потрібно просто нарощувати темп при можливості.

    А китайська вікіпедія воно ж Худонг зараз нараховує 3,522,581 статті… якщо я не помилився…

    Подобається

    • Андрій коментує:

      Вірно вважаєте. Зокрема на українській Вікіпедїі живе троянський кінь A1, який час від часу порівнює статистику вікіпедій за тематикою і оприлюднює її. Так ось за відсотком населених пунктів ми зараз ділимо перші місця з білорусами.

      Подобається

  5. nickispeaki коментує:

    о! Супутники, планети, зірки (і телевізійні також!)….. 😉

    Так, про Польщу читав. Заливали ботами… ;-0 А Каталонія – теж феномен. Населення невелике, але досить активне в плані вікіпедії.

    Подобається

  6. Mr.Sirus Iton коментує:

    Каталонці й поляки надзвичайно пасіонарні, й ми також маючи успіхи в темах, які користуються попитом в населення можемо підстьогнути активність. Варто лише заповнювати теми, які у всіх на слуху. Я при цьому ні разу не применшую вартість муніципалітетів США та Іспанії.

    Подобається

  7. Andriy Makukha коментує:

    Саме для цього створено проект “Популярність” (див. ВП:ПОП). І практика показує, що люди справді долучаються іноді до вдосконалення статей, на популярні тематики. Наприклад, одна фанатка значно розширила мою статтю Борис Апрєль. І хоча потім вона створила російську версію (меншу), не відомо чи взагалі вона звернула б увагу на УкрВікі, якби не початкова невеличка стаття про її кумира.

    Мою статтю ТСН значно розширив новий користувач AmericanUkrainian і почав він саме з цієї статті.

    Вірогідно, розширювати існуючу хорошу статтю легше для новачків, ніж створювати нову. (Мова не йде про заготівки на два рядки тексту). Окрім того, статті на популярні тематики підштовхують користувачів до активної участі.

    Подобається

    • nickispeaki коментує:

      о! А я навіть не знав про той проект! ;-0

      А про створення нових статей, то ціла здорова тема!
      Я, наприклад, до цих пір толком не розібрався із шаблонами… Як гляну, що стаття має ЗДОРОВЕЗНИЙ шаблон, так і вся охота відпадає її перекладати…

      Щось треба придумати для спрощення роботи із шаблонами. Якщо навіть у мене ступор (а я вже у вікіпедії років зо 3 активно і 5 пасивно присутній) із шаблонами, то що з тоді про новачків казати?!
      ;-0

      Подобається

  8. nickispeaki коментує:

    Алекс :
    http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%83%D0%B4%D1%83%D0%BD
    Посипаю голову попелом, але все одно не вірю .
    Що каже А1 про її наповнення?

    Подобається

  9. nickispeaki коментує:

    Алекс :
    http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%83%D0%B4%D1%83%D0%BD
    Посипаю голову попелом, але все одно не вірю .
    Що каже А1 про її наповнення?

    а що А1 ЗНАЄ китайську?! ;-0 До речі, він до мене заходив і ми разом дивился ту китайоенциклопедію. Ще А1 мало не під стіл впав, коли побачив на ЧИСТОКИТАЙСЬКУ сайті нашу українську рекламу! А що китайці ?! = їм закон не писаний! У них на худонгу все можна рекламувати. І українські провайдери, теж там рекламуються… ;-))

    Подобається

Залишити коментар