Вікімедієць Євген Коваленко – серед розробників першого українського наносупутника

Супутник КПІ PolyITAN-1 у пусковому контейнері. Фото Firef7y, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

У НТУУ “КПІ” розроблено наносупутник “PolyITAN-1” формату “Сubesat” (Кубсат) масою приблизно 1 кг і розмірами 10х10х10 см. У ніч проти 20 червня його виведено на навколоземну орбіту.

Створила супутник група молодих науковців та інженерів теплоенергетичного і радіотехнічного факультетів, факультету електроніки, а також Інституту телекомунікаційних систем НТУУ “КПІ” під керівництвом кандидата технічних наук Бориса Рассамакіна. У складі групи розробників – член ГО “Вікімедіа Україна” Євген Коваленко.

PolyITAN-1” складається з чотирьох модулів-підсистем: модуля енергозабезпечення, модуля радіолінії, модуля управління і модуля корисного навантаження.

Усі модулі, розроблені при створенні цього апарату, можуть бути використані для цілої серії інших супутників.

Євген Коваленко, 2011 рік. Фото з Вікісховища

За словами проректора НТУУ “КПІ” з наукової роботи академіка НАН України Михайла Ільченка, метою запуску супутника “PolyITAN-1” є відпрацювання технологічних режимів польоту; створення та дослідження сонячних датчиків для малих космічних апаратів.

Крім того – перевірка енергетики розроблених в університеті сонячних джерел живлення; адаптація до умов космосу і вдосконалення для майбутніх польотів цифрових каналів передачі інформації із супутника на Землю та команд управління ним; дослідження впливу космічного простору на роботу електронних підсистем супутника; дослідження функціонування систем GPS оригінальної конструкції.

Для відстеження польоту космічного апарату і проведення запланованих досліджень в університеті створено центр з необхідним випробувальним обладнанням.

Результати, отримані в процесі польоту, молоді дослідники використовуватимуть у тому числі й при проектуванні нових конструкцій малих супутників, створення яких передбачено угодами, укладеними НТУУ “КПІ” з іншими університетами.

Власне, цей запуск також здійснено у рамках міжнародної співпраці КПІ з університетами інших країн: після презентації інженерної моделі наносупутника в Інституті імені Калмана (Бельгія) київських політехніків було запрошено до участі в Міжнародному проекті QB50, в якому брали участь ще кілька десятків університетів.

Опубліковано у Наука і освіта. Додати до закладок постійне посилання.

7 Responses to Вікімедієць Євген Коваленко – серед розробників першого українського наносупутника

  1. Микола Козленко коментує:

    Це дуже гарне досягнення, я вітаю пана Євгена та інших розробників, але… до чого тут ГО “Вікімедіа Україна? Фактично виходить реклама персональних досягнень окремих членів організації, які не мають стосунку до організації.

    Подобається

  2. Євген Букет коментує:

    А тут і не йдеться про організацію, лише про визначне досягнення її члена. Закликаю всіх популяризувати досягнення наших колег!

    Подобається

    • Микола Козленко коментує:

      Мова про те, чи потрібно використовувати для цього блог організації. За 5 років існування організації її члени багато чого добилися особисто – хтось зробив наукове відкриття (і не лише Євген Коваленко, серед членів організації є й автори публікацій у Nature і Science), хтось переміг у науковому чи творчому конкурсі, хтось захистив дисертацію, хтось заснував нову громадську ініціативу, про яку написали ЗМІ тощо. Все це чудові новини, але, ІМГО, для цього має бути якийсь інший формат, можливо, рубрика Віківісника, присвячена невікіпедійним досягненням вікіпедистів.

      Подобається

      • Євген Букет коментує:

        Блог – ідеальний формат для повідомлень про значимі успіхи членів організації. Навіщо ускладнювати життя якимись віківісниками, обговореннями та іншою бюрократією?

        Подобається

      • Микола Козленко коментує:

        Річ у тім, що це блог ГО “Вікімедіа Україна”, в завдання якої не входить популяризація успіхів її членів, не пов’язані з Вікіпедією. Досягнення приємне, але стосунку до проектів Вікімедіа не має – навіть фото вільного нема (не Євгена, а наносупутника)…

        Подобається

      • Євген Букет коментує:

        Миколо, ти, як завжди видаєш свою суб’єктивну думку за об’єктивну. На щастя, у твоїй останній відповіді немає жодного правдивого слова: ні щодо статутних норм, ні щодо вільних фото. Тому, будь-ласка, припини нарешті займатися провокаціями і дискредитацією ВМ УА.

        Подобається

      • Микола Козленко коментує:

        От і оперативна реакція на мої зауваження: з’явилися вільні фото, дякую!

        Подобається

Залишити коментар