Освітня програма у НУ «Львівська політехніка»: як студенти поліпшували Вікімандри та Вікіпедію

Освітня програма Вікіпедії — це міжнародна програма, в межах якої освітяни й студенти використовують Вікіпедію та вікіпроєкти у навчальному процесі. В 2021/2022 навчальному році ГО «Вікімедіа Україна» втілювала цю програму з Інститутом сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Національного університету «Львівська політехніка». В рамках цього проєкту до редагування Вікіпедії та Вікімандрів долучились 30 студентів, що створили і поліпшили більше 80 статей.

Мар’яна Сеньків, кандидатка географічних наук, асистентка кафедри туризму Національного університету «Львівська політехніка» та ініціаторка цієї співпраці розповіла про свій досвід:

«Для мене, як для викладачки, участь в Освітній програмі Вікіпедії є цінним досвідом, який хочеться здобувати знову і знову. Опрацювавши значний обсяг інформації про різні аспекти туризму у різних країнах та містах, а також здобувши необхідну теоретичну основу для туристичної характеристики, студенти мають змогу спробувати себе у ролі вікіпедистів, пишучи та/або покращуючи статті, дотичні до вивчених ними тематик. У цьому контексті особливо виділяються студентські статті у Вікімандрах — сестринському проєкті Вікіпедії, що ідеально поєднується з нашою спеціальністю “Туризм”, де для багатьох студентів подорожі є справжнім стилем життя. І хоча пандемія коронавірусу, а тепер ще й війна, суттєво ускладнили подорожі, втім студенти з легкістю і задоволенням пишуть про свої рідні міста та села, які здебільшого дуже добре знають, зокрема, з точки зору організації мандрівок. Географія поселень дуже різноманітна, адже у нас навчаються студенти з усієї України. Бажанню студентів писати про рідний край також сприяє краєзнавча практика, яку вони так люблять, і яка відкриває їм багатство культурної спадщини України.

Також завдяки участі в Освітній програмі Вікіпедії, я не втрачаю зв’язок з колегами, досвідченими вікіпедистами, які проводять тренінги, консультують їх та оцінюють доробок студентів. Це чудова можливість урізноманітнити навчальний процес, зробити його цікавим і практичним, а також стимулювати здобувати нові знання та навички, як отримання додаткових балів з предмету, так і сертифікатів й сувенірів від ГО “Вікімедіа Україна”. Поки усе це в дистанційному форматі, але успішно, продуктивно і, найголовніше, на благо України».


В першому семестрі до програми доєднались 14 студентів—третьокурсників кафедри туризму НУ «Львівська політехніка». Результатом стали 13 нових статей про міста України та світу у Вікімандрах. В другому семестрі 17 студентів-першокурсників протягом місяця в рамках навчальних дисциплін «Географія туризму та туристичне країнознавство» (викладач к.геогр.н., асист. Сеньків Мар’яна Ігорівна.) та «Краєзнавство» (викладач к.геогр.н., асист. Дністрянська Наталія Іванівна) створили та покращили 45 статей про міста і країни світу та 25 — про населені пункти України.

Для більшості студентів це перший досвід роботи у вікіпроєктах, тому було дуже важливо, допомогти зробити перші кроки у вікіпросторі. До цього доєднались досвідчені вікіпедисти Сергій Липко, Віктор Семенюк та Андрій Гриценко (завідувач кафедри історіїта методики навчання, доктор педагогічних наук Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка). Вони знайомили студентів з особливостями Вікіпедії та її сестринських проєктів, акцентувавши увагу на Вікімандрах. 

Вікімандри — інтернет-портал, вільний туристичний путівник, який може редагувати кожен. Це сестринський проєкт, який також використовує вікі-технології і розміщує вміст на умовах вільної ліцензії Creative Commons. Та на відміну від Вікіпедії — це не енциклопедія, тож власний досвід та поради тут вітаються. Вікімандри українською є відносно молодим проєктом і лише нещодавно, зокрема завдяки внеску студентів НУ «Львівська політехніка», сягнув позначки 1000 статей! Так з’явились якісні статті у Вікімандрах про Бандар-Сері-Бегаван, Хургада, Радехів, Львівської області, Чоп.

Запрошуємо долучатись до Освітньої програми Вікіпедії, якщо бажаєте урізноманітнити навчальний процес та наповнити найбільшу базу вільних знань — напишіть менеджерці освітніх та культурних програм Ганні Осадчук за адресою edu@wikimedia.org.ua.

Спільно із волонтерами програми: вчителями, викладачами та досвідченими вікіпедистами — познайомимо вас та студентів із вікіпростором, розкажемо та покажемо приклади використання Вікіпедії та вікіпроєктів, як-от Вікімандри, Вікісловник, Вікіджерела, Вікіцитати в освітньому середовищі.

About Hanna Osadchuk

Координую освітні програми та БоГеМА. Ваша контактна особа для співпраці зі школами, університетами, бібліотеками, галереями, архівами, музеями. Спільно творитимемо нову якість вільних знань українською!
Опубліковано у БоГеМА, Наука і освіта, Результати | Теґи: , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

3 Responses to Освітня програма у НУ «Львівська політехніка»: як студенти поліпшували Вікімандри та Вікіпедію

  1. H_Anna коментує:

    Де подивитись сторінку курсу?

    Подобається

    • Hanna Osadchuk коментує:

      Студенти не працювали в Панелі програм та подій, тож сторінки курсу немає. Інформацію про статті, які створювали та поліпшували студенти збирали в онлайн документі.

      Подобається

  2. Сповіщення: Дайджест новин «Вікімедіа Україна» за червень — липень 2022 року | Вікімедіа Україна

Залишити коментар