Вікіпедія для навчання — колумбійський досвід

«Вікімедіа Україна» зробила курс «Вікіпедія для навчання», який навчає вчителів інтегрувати вікіпроєкти у навчальний процес. Це частина ширшої міжнародної програми, яка реалізується від Африки до Латинської Америки.
 
У цьому дописі пропонуємо поглянути на колумбійський досвід. Це скорочений переклад тексту, вперше опублікованого на Diff у травні 2024 року. Автори — Моніка Бонілья з Вікімедіа Колумбія та Мануель Франко Авелланеда.

Фото: Juan Vargas (WMCO), CC BY-SA 4.0

Впровадження «Читання Вікіпедії в школі» (Reading Wikipedia in the Classroom, далі RWC) у Колумбії має амбітну мету пов’язати ресурси багатьох людей та інституцій для того, щоб досягти соціальних змін.

Започаткування програми в сільських школах в Гуахірі (Колумбія) вимагало координації зусиль з Міністерством освіти, Секретаріатом освіти Гуахіри, Банком Республіки та директорами й вчителями шкіл. Також було необхідно розробити методології у співпраці з фасилітаторами, експертами та командою, яка стоїть за впровадженням програми. Логістично ми координували виробництво матеріалів, управління харчуванням, організацію поїздок для фасилітаторів. Окрім іншого, нам вдалось залучити в проєкт Wayuú Wikimedistas, об’єднання вікімедійців корінного народу вайю.

Фото: Juan Vargas (WMCO), CC BY-SA 4.0

Колумбійська версія програми RWC зберігає три модулі зі своєї початкової версії: доступ до інформації, оцінка інформації та створення інформації. Однак розгортання в Колумбії додаткового проєкту, який називається «Читання та писання у Вікіпедії», призвело до концептуальних, методологічних та імплементаційних інновацій, бо має в основі фокус на тому, якими є дійсні потреби людей, вчителів та шкіл;ми назвали цей компонент «Зв’язок зі світом».

Отже, ми запропонували тренінг, який не лише передбачав простори для передачі та спільного створення знань і навичок, але також поширювався на перерви між зустрічами, відвідування шкіл та супровід вчителів у класі. Для цього було важливо залучити фінансування для особи з команди Wikimedistas Wayuú, яка б погодилась приєднатися до групи впровадження RWC в Гуахіра.

Фото:  Juan Vargas (WMCO), CC BY-SA 4.0

Під час впровадження RWC в Колумбії ми вирішили сфокусуватись на двох малих містах, Манауре та Дібулла в Гуахірі, де працювали з 24 вчителями з 9 шкіл та залучити близько 1000 учнів.

Зараз нам більше, ніж будь-коли, потрібно консолідувати пропозиції, які підсилюють процеси в групах і місцях, які історично не були центрами інтересів і подій, руйнуючи централізми для трансформації не лише руху Вікімедіа, але й світу в цілому. Проєкт Reading Wikipedia in the Classroom у Колумбії допоміг проілюструвати, наскільки це важливо для вікіруху.

Опубліковано у Закордонний досвід | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар