В пам’ять вікіпедиста Аарона Шварца

Аарон Шварц

Аарон Шварц на вікізустрічі в Бостоні, 2009

11 січня 2013 року світовий рух за вільні знання поніс велику втрату – покінчив самогубством Аарон Шварц – американський програміст, публіцист, інтернет-активіст, співзасновник проекту Reddit,  повідомляє блог Wikimedia Foundation

У 2000 році у 13-річному віці Аарон став наймолодшим фіналістом конкурсу інтернет-сайтів з проектом «The Info Network» — онлайн-енциклопедії, що запрошувала кожного ділитися своїми знаннями. Пізніше Аарон згадував, що свого часу він не зміг знайти достатню кількість учасників для свого першого веб-сайту, але «на щастя, через кілька років, моя мати завернула мою увагу на новий сайт під назвою „Вікіпедія“, яка була покликана робити те ж саме».

У віці 14 років, Аарон став співавтором веб-стандарту RSS 1.0. Пізніше він розробляв платформу Infogami, що згодом злилася з Reddit, на сьогодні — однією з популярніших платформ соціальних мереж. Він керував розробкою бібліотеки Open Library, цей проект був запущений некомерційною організацією Internet Archive в 2007 році з метою надати «кожній книзі по веб-сторінці».

У 2003 році він почав редагувати Вікіпедію. Його сторінка користувача дає посилання на 200 створених ним сторінок, а останнє редагування Аарон здійснив за день до самогубства. У 2006 році він був кандидатом у Опікунську раду Фонду Вікімедіа, що частково обирається спільнотою Wikimedia, в цей період він створив ряд есе про Вікіпедію, зокрема Аарон дослідив, що в англійській Вікіпедії найбільш значимий внесок у статті мають користувачі, які не є постійними дописувачами Вікіпедії, і роблять свій внесок невеликою кількістю редагувань.

Останні роки Аарон проявляв громадську активність. Він твердо вірив, що усі свободи віртуального простору знаходяться під постійною загрозою і потребують захисту. З цією метою він став співзасновником ініціативи Demand progress, був одним з лідерів кампанії протестів проти законопроектів SOPA і PIPA, в ході якої англомовна Вікіпедія протягом доби була недоступною для читання. Історію спротиву Аарон доповів на конференції Свободи вмісту 2012 року.

Аарон також твердо переконаний, що громадськість повинна мати вільний доступ до законів, які управляють нею, а також фінансованих державою стипендій на наукові дослідження. У 2011 році він був звинувачений у вторгненні в мережу Массачусетського технологічного інституту для завантаження великої кількості наукових матеріалів.

У 2011 році його звинуватили у зламі комп’ютерної мережі Массачусетського технологічного інституту (MIT) і незаконному скачуванні біля 4 мільйонів наукових статей JSTOR з метою подальшого нелегального розповсюдження. Вирок у цій справі федеральний суд мав винести у лютому 2013 року. Йому загрожувало 50 років тюрми та штраф у 4 млн доларів. Сім’я, друзі та близькі Аарона свідчать, що Аарона переслідували з неабияким завзяттям.

Що б не стало причиною самогубства Аарона, зазначають у Wikimedia Foundation, його смерть — це передчасна втрата визначної людини, ідеї якого торкалися багатьох. Його друзі і сім’я створюють сайт пам’яті Аарона Шварца, вікіпедисти мають можливість висловити свої співчуття на сторінці обговорення Аарона.

Опубліковано у Закордонний досвід, Особистості. Додати до закладок постійне посилання.

7 Responses to В пам’ять вікіпедиста Аарона Шварца

  1. свиноматка коментує:

    Боже, як жаль такого чувака. Я тільки тепер про нього дізнався. Скільки добра він зробив. Чому про великих дізнаєшся тільки після їхньої смерті? Я би віддав багато щоб повернути, проте смерть незворотня.

    Вічна пам’ять тобі чуваче! Вдячний за твій внесок у прогрес людства.

    Подобається

  2. свиноматка коментує:

    Хіба крадіжка наукових статей варта 50 років тюрми або людського життя? По-моєму, виходить що є багато людей, які вважають ствердно. І вони готові вбивати, захищаючи свою власність.

    Подобається

    • A. коментує:

      Просто крупні приватні компанії, які отримують величезні прибутки, продаючи статті за гроші. Їм це і невигідно. І вони готові посадити далеко не одну людину за ці надприбутки.

      Подобається

      • Відповідно наша задача знайти способи протидії великим приватним компаніям.

        Подобається

      • Віктор коментує:

        Ееее, стривайте. До суду на нього подали не великі приватні фірми, а міністерство юстиції США. Саме міністерство накрутило такі звинувачення та вимагало такого суворого покарання. Смерть Шварца — іще одне сумне досягнення адміністрації Барака Хусейна Обами.

        Подобається

  3. ssk коментує:

    По поводу частных компаний – иск было отозван, но прокурор предпочел продолжить заниматься этим делом. Как-то так.

    Подобається

Залишити коментар