Державний архів Швеції: дослідження української політичної історії та співпраця з Вікімедіа

14—16 лютого 2024 року проєктна менеджерка міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю» мала нагоду долучитись до командної зустрічі проєкту Heritage Guard Network зі збереження культурної та природної спадщини, яка відбулась у місті Стокгольм, Швеція.

Heritage Guard Network — це новий проєкт, який має на меті створення довгострокового та сталого нетворкінгу задля збору, розбудови та обміну успішних практик краудсорсингу даних на тему дослідження захисту культурної та природної спадщини, яка перебуває під загрозою.
Грант на проєкт було отримано від Шведського інституту та залучає чотирьох основних партнерів (робочі групи): Вікімедіа Швеція, Вікімедіа Польща, Вікімедіа Грузія та Вікімедіа Україна. А також дві ініціативи хабів: хаб контент-партнерства та Центрально-Східноєвропейський хаб. «Вікімедіа Україна» очолює групу на тему ризиків.


Із залученням зовнішніх партнерів та експертів буде проведено дослідження на тему навколо тематики захисту культурної та природної спадщини, фінальна презентація якого відбудеться у жовтні. Детальніше можете ознайомитись тут.

Зустріч чотирьох робочих груп стала нагодою ознайомитися з ресурсами Державного архіву Швеції та зустрітися з кількома експертами, чиї знання є безцінними для подальшого розвитку проєкту. Зокрема, з представниками ЮНЕСКО та Шведської бібліотечної асоціації.

Екскурсія Національним архівом Швеції для представників Вікімедіа
Фото: Jolanta Drzewakowska, CC BY-SA 4.0

У перший день відбулось знайомство з представниками архівів: Девідом Хаскія, який очолює команду Digital experiences та Яном Міспелаєре — істориком та архівістом. 

Шведський національний архів є однією з найстаріших державних установ країни, а його колекції охоплюють понад тисячолітню історію. Збереження інформації та її вільний доступ для громадськості протягом тривалого часу є важливим елементом місії Державного архіву Швеції та фундаментальною умовою відкритого та демократичного суспільства. Організовані та каталогізовані архіви забезпечують прозорість для громадян зараз і в майбутньому, і дозволяють краще зрозуміти розвиток суспільства.

Девід провів коротку екскурсію будівлею архівів та ознайомив команду Вікімедіа з їхньою роботою. А згодом провів презентацію про те, яким чином вони досліджують політичну історію України і яку роль у цьому відіграє Вікімедіа та Вікіпедія як ресурс загалом.
Наприклад, Національні архіви Швеції публікують матеріали на Вікісховищі задля охоплення більшої кількості та іншого типу користувачів, ніж є на їхніх веб-каналах, та для розміщення високоякісних джерел, посилань, баз даних та історичного контенту на просторах найпопулярнішої у світі енциклопедії. Завдяки цій роботі до категорії завантажено понад 1600 файлів із загальною кількістю переглядів більше, ніж 138 млн.

Презентація від Девіда Хаскія – представника Національного архіву Швеції
Фото: Олеся Луканюк, CC BY-SA 4.0

Інформація, що міститься в шведських архівних документах, не є лише внутрішньою справою, вона також має значення для інших країн. У 2022 році вони сфокусувались на контенті, який стосується України, тому на їхній платформі можна знайти чимало мап та документів української політичної історії.

Яскравим та актуальним прикладом є Конституція українського гетьмана Пилипа Орлика — «Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького» — договір, що був укладений у 1710 році у місті Бендери між новообраним гетьманом Пилипом Орликом, козацькою старшиною та козаками Війська Запорозького та який має велике символічне значення для нинішньої України.

З оригіналами цих та інших документів ознайомив Ян Міспелаєре та розповів детальніше про їхнє зберігання та опрацювання.

Усі доступні документи, листування, мапи тощо можна переглянути на сайті архіву та на Вікісховищі.

Показ історичних документів від Яна Міспелаєре – представника Національного архіву Швеції
Фото: Олеся Луканюк, CC BY-SA 4.0

«Якщо ви хочете оцифрувати матеріал або перед вами стоїть певна дослідницька місія, ви не зможете повноцінно цього зробити без залучення істориків та експертів. Інакше ви ризикуєте пропустити і втратити багато інформації, а інколи в обсягах, про які ви навіть могли не здогадуватись» — ділиться архівіст Ян.

Історичні архівні документи Національного архіву Швеції
Фото: Олеся Луканюк, CC BY-SA 4.0

В останній день програми ми зустрілися з групою експертів та представників різних організацій з України, які працюють над збереженням культурної та природної спадщини. До прикладу, представники Центру цифрової історії, Харківського історичного музею ім. М.Ф. Сумцова, Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського та національного заповідника «Хортиця».

Українська делегація прибула до Стокгольма на відкриття виставки «Перехрестя: Швеція – Україна крізь 1000 років», яка відбулась 15 лютого в Музеї шведської армії.

На території архіву програма розпочалась з нетворкінгу та простору для неформальної комунікації, а згодом перейшли до серії презентацій.

Спершу, представники Вікімедіа Швеція розповіли аудиторії про організацію та проєкт Heritage Guard Network, над яким нещодавно почали роботу та закликали долучатись до співпраці. Пізніше обговорили потенційні можливості партнерства з окремими зацікавленими представниками різноманітних установ та організацій.

Українська делегація під час презентацій в Національному архіві Швеції
Фото: Jolanta Drzewakowska, CC BY-SA 4.0
Представники організацій Вікімедіа під час презентації організації та проєкту
Фото: Jolanta Drzewakowska, CC BY-SA 4.0

Опісля були презентації від представників Державних архівів Швеції про їхню роботу з документами, співпрацю з Вікімедіа, тощо. А також презентація від радниці з питань державної гарантії шведського уряду на тему шведської системи страхування спадщини та правила її збереження.

Також для усієї делегації провели екскурсію архівами та показали історичні документи України.

Екскурсія та показ архівних документів для української делегації в Національному архіві Швеції
Фото: Олеся Луканюк, CC BY-SA 4.0

«Незалежно від того, скільки історії накопичилося в Національному архіві, його місія завжди була орієнтована на майбутнє: мова йде про збереження інформації для нинішнього та майбутніх поколінь. Завтрашні архіви — це результат роботи, яку ми робимо сьогодні» — зазначили на зустрічі.

Такі ініціативи — це чудова можливість зробити вагоміший внесок у збереження та оцифрування культурної та природної спадщини світу, а зокрема — підвищити обізнаність про спадщину України, частина якої на сьогодні потерпає від російської збройної агресії та руйнується на наших очах. І саме для цього залучення міжнародних установ є вкрай важливим.

Дякуємо шведським партнерам за цінний вклад та неабияку зацікавленість до української спадщини та її історії!

Партнерство України та Швеції
Фото: Олеся Луканюк, CC BY-SA 4.0
Опубліковано у Міжнародна співпраця. Додати до закладок постійне посилання.

1 Responses to Державний архів Швеції: дослідження української політичної історії та співпраця з Вікімедіа

  1. Сповіщення: Дайджест новин за березень — квітень 2024 року | Вікімедіа Україна

Залишити коментар