Коментар спільноти Вікіпедії щодо публікацій в медіа про вилучення статей про УПА

Ми, користувачі і редактори української Вікіпедії, а також члени ГО «Вікімедіа Україна», вважаємо необхідним прокоментувати інформацію, яка поширилась в українських засобах масової інформації, про, начебто, вилучення статей про Українську повстанську армію із української Вікіпедії.

Насправді ж статті, про які йде мова, просто об’єднали в одну статтю: «Боротьба УПА проти німецьких окупантів». З технічного боку це означає, що увесь текст зі статей, які об’єднуються, копіюється до зазначеної статті, а старі статті вилучаються. Це аж ніяк не означає, що інформація про зазначені події вилучається з української Вікіпедії.

Оскільки всі попередні редагування статті «Боротьба УПА проти німецьких окупантів» (як і будь-якої іншої статті у Вікіпедії, яка не перебуває у статусі вилученої) можна переглянути, відкривши вкладку «Перегляд історії», кожен може пересвідчитись, що інформацію про зазначені події[1] додали до цієї статті 3 травня 2011 р.[2], тобто за тиждень до того, як старі статті вилучили.

Фрагмент обговорення вилучення й об’єднання статей, наведений в публікації Радіо Свобода «Чому з «Вікіпедії» зникають статті про УПА?» від 29 липня 2013 р.[3], мав би звернути увагу читачів на те, що текст перенесено до іншої статті, а не вилучено. На жаль, інформація, яка поширилась, упускає цей факт.

Окрім того в статті подано слайд про вилучення навігаційного шаблону «Мартиролог загиблих діячів ОУН та УПА», який узагалі не є статтею і був вилучений 7 жовтня 2012 з технічних причин[4], а замість нього того ж дня створили статтю «Мартиролог загиблих діячів ОУН та УПА».

Звертаємо увагу суспільства на те, що Вікіпедія є відкритим волонтерським проектом, і має свої особливості функціонування. Ці особливості потрібно враховувати, щоб не допускати неточностей при висвітленні діяльності редакторів Вікіпедії, редакторів, які працюють безоплатно, бажаючи бути корисними суспільству. Навіть адміністратори Вікіпедії є волонтерами, яких обирає спільнота з користувачів Вікіпедії.

Також заохочуємо усіх, для кого важливою є тема Української повстанської армії, приєднуватись до розширення, поліпшення та створення нових статей на цю тему у Вікіпедії, адже лише спільними зусиллями можна досягнути якісного висвітлення цієї (чи будь-якої іншої) теми у безкоштовній та вільній енциклопедії, якою є Вікіпедія.

Примітки

  1. А саме: Бій біля с. Городець (20 січня 1943), Бій біля м. Володимирця (7 лютого 1943), Бій біля с. Висоцьк (22 лютого 1943), Звільнення в’язнів з німецької тюрми у м. Дубно (лютий 1943), Звільнення в’язнів концтабору Осада Креховецька (24 березня 1943), Підрив лінії зв’язку Вінниця—Берлін (осінь 1942), Акція проти німецьких карателів біля с. Майків (7 березня 1943)
  2. Перші дві версії статті «Боротьба УПА проти німецьких окупантів» за 3 травня 2011 уже містять зазначений текст:https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=Боротьба_УПА_проти_німецьких_окупантів&oldid=6698977,https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=Боротьба_УПА_проти_німецьких_окупантів&oldid=6775471
  3. http://www.radiosvoboda.org/content/article/25059621.html
  4. http://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Статті-кандидати_на_вилучення/17_серпня_2012

Підписи

  1. Юрій Булка (обговорення)
  2. pavlosh ҉
  3. ReAl (обговорення)
  4. Ваѕеобг.вн.
  5. OlegVDV68
  6. ✍ Ґрін Зіро Обг
  7. vityok (обговорення)
  8. RLuts (talk)
  9. Natk (обговорення)
  10. Lystopad (обговорення)
  11. Albedo (обговорення)
  12. Consigliere Обг
  13. dor (обговорення)
  14. Krystofer (обговорення
  15. Л. Панасюк (обговорення
  16. Perohanych (обговорення

Джерело: http://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Кнайпа_(різне)

About Юрій Пероганич

1961 року народження, громадський діяч в ІТ, освіті, культурі https://fb.com/perohanych, +380 67 505 1201
Опубліковано у Спілкування з масмедіа | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

4 Responses to Коментар спільноти Вікіпедії щодо публікацій в медіа про вилучення статей про УПА

  1. nickispeaki коментує:

    Приєднуюся! Тим більше, щось подібне в інтернеті десь пробігало….

    Подобається

  2. Ігор коментує:

    Вікіпедія не досконала структура. Вона промовна, але не продержавна. Коли ви публікуєте щось українською вас контролюють і цензурують українські структури. Ви не можете наприклад прив’язати україномовну публікацію до канадської чи американської вікіпедії, але вас одразу ж спрямовують в лоно українства. Людям потрібно навчитися залишати свої публікації в канадській чи американській Вікіпедії, щоби проросійські сили не змогли вільно вилучати те, що пише українець. Наприклад можна створити та додати до Вікіпедії – Українська( Канада), Українська(США) і прив’язати ці розділи до відповідних країн…

    Подобається

    • Розділи Вікіпедії формуються виключно за мовною ознакою, тож американці і канадці спільно користуються англомовною Вікіпедією, тоді як українці діаспори так само як і ми – україномовною. Проросійські сили насправді в україномовній Вікіпедії мають слабкі позиції, в англомовній – сильніші.

      Подобається

  3. alex79 коментує:

    Приєднуюсь до звернення вікі-спільноти (на жаль не мав змоги зробити цього раніше).

    Подобається

Залишити коментар