Роботи італійського фотомитця Паоло Монті — у вільному доступі

В результаті співпраці проекту Європейської бібліотеки інформації та культури з організацією «Вікімедіа Італія», надбання відомого італійського фотографа 20-го століття було завантажено на сховище вільних файлів Фонду Вікімедіа.

paolo_monti_-_serie_fotografica_28italia2c_195429_-_beic_6340859

Паоло Монті

Днями було завершено завантаження майже 17 тисяч фотографій італійського фотографа Паоло Монті (1908—1982) на Вікісховище. Це найбільший внесок в історії ініціативи БоГеМА в Італії  і також це вперше, коли  весь наявний цифровий архів творів одного автора, що перебував у власників, було завантажено повністю.

Внесок став результатом тривалої співпраці  цифрової бібліотеки Віblioteca Europea di Informazione e Cultura та «Вікімедіа Італія». У 2008 році бібліотека придбала архів Паоло Монті і, таким чином, стала власником авторських прав на роботи. З 2014 року в ній працював вікіпедист-резидент, який готував архів до оприлюднення на Вікісховищі.

Паоло Монті народився і все життя провів в Італії. Вивчав економіку, але з 1946 року захопився фотографією. Спочатку Монті експериментував із абстракціонізмом та з ефектами «розмивання» та дифракції. Професійно займатись фотографією почав у 1950-х у Мілані, спеціалізувався на зйомці архітектури. Фотографував урбаністичне середовище, післявоєнну трансформацію італійських міст. Роботи публікувались переважно у виданнях присвяченних архітектурі та дизайну. Окрім архітектурної тематики, в архіві є портретні фото, пейзажі, фото витворів мистецтва, жанр ню, експериментаторські та авангардистські композиції. Більшість зображень чорно-білі, але є й кольорові.

Виконавці проекту  запрошують долучатися до удосконалення категоризації зображень, додавати їх до статей, номінувати на статус вибраних.

 

Переглянути фотоархів Паоло Монті у Вікісховищі

Опубліковано у Культура і мистецтво, Особистості. Додати до закладок постійне посилання.

1 Responses to Роботи італійського фотомитця Паоло Монті — у вільному доступі

  1. Сповіщення: Наукова бібліотека КНУ для Вікіпедії | Вікімедіа Україна

Залишити коментар