Тепер у Вікісховище можна завантажувати 3D-моделі

Про нову функцію, що дозволяє вивантажувати тривимірні (3D) моделі для представлення у проектах Вікімедіа.

Фото: Helmut Jilka, вільна ліцензія CC BY-SA 3.0.

Проекти Вікмедіа продовжують підкорювати нові виміри, цього разу завдяки новій функції, що дозволяє вам вивантажувати тривимірні (3D) моделі. Ця функція була №11 у Технічному списку побажань спільноти 2015 і Команда мультимедіа у Фонді Вікімедіа з радістю взялася за втілення цього функціоналу у проектах Вікімедіа.

Уже віддавна проекти Вікімедіа є скарбницею 2D-зображень, аудіо та відео. Відтепер ви можете також завантажувати 3D-моделі об’єктів, щоб поділитися новим поглядом на предмет. Цими моделями можна керувати у веб-браузері завдяки новому розширенню Multimedia Viewer, яке дозволяє читачам повертати модель і розглядати її під різними кутами. Це означає, що такі об’єкти як статуя Венери Мілоської або статуетка пташки з Нігерії, або навіть робоча модель двигуна можуть бути вивантажені, завантажені, роздруковані на 3D-принтері або розглянуті з усією інтерактивністю у Вікіпедії.

Уже існують десятки тисяч файлів 3D-об’єктів під сумісними з Вікімедіа ліцензіями, зокрема на таких ресурсах як Youmagine, Sketchfab, Thingiverse та Myminifactory, а також від організацій, що створюють 3D-моделі, а це іEuropean Space Agency, і Smithsonian.

Модель кристала, Mark Holmquist, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0.

Якщо у вас є бажання створити і поділитися власною 3D-моделлю, то за останні роки з’явилися кілька можливостей. Завдяки фотограмметрії, навіть зі смартфоном чи цифровим фотоапаратом можна зняти об’єкти у трьох вимірах. До вільних і відкритих програмних інструментів, призначених для цього, належать Regard 3D, COLMAP та VisualSFM.

Цей запуск — наш перший крок у 3D, і ми робимо його обережно. Нова функція вивантаження 3D початково підтримує лише один формат файлів, — .STL, цей формат найчастіше використовують 3D-принтери. Ці 3D-файли показують статичну картинку при попередньому перегляді, а інтерактивний переглядач завантажуватиметься після натискання на мініатюру. В майбутньому, після відгуків від спільноти, ми розглянемо можливість додання підтримки більш комплексних типів файлів, що підтримують такі функції як текстури.

Щоб завантажити 3D-файл, перейдіть у Вікісховище, увійдіть (або створіть обліковий запис) і натисніть на «Завантажити файл» на бічній панелі ліворуч. При перегляді 3D-файлів переконайтеся, що у вас увімкнений Media Viewer, який дозволить використовувати інтерактивні можливості 3D.

Модель, Georges Dahdouh/New Palmyra, CC0.

У пам’ять про Бассела Хартабіла

Кожне досягнення в культурі і знаннях будується на основі важкої праці піонерів, які залишили по собі щось дивовижне. Бассел Хартабіл був одним з таких хоробрих піонерів і важливим учасником спільноти вільних знань. Як засновник проекту, що пізніше став відомим як #NEWPALMYRA, він працював над збереженням сирійських пам’яток історії на фотографіях, які згодом стануть базою для 3D-моделей древнього сирійського міста Пальміра. Сирійський уряд стратив Бассела у 2015 році.

Щоб вшанувати його життя, першою 3D-моделлю, офіційно завантаженою у Вікісховище став файл, створений проектом #NEWPALMYRA.

Наостанок

Ось особисте звернення Жиля Дюбюка, інженера, що працював над увімкненням нашої функції 3D:

У 2016 році я відвідав Хакатон Вікімедіа в Єрусалимі. Я планував знайти і працювати над проектом зі списку побажань спільноти, що матиме найбільший вплив, і виявив, що спільнота хоче бачити підтримку 3D-файлів. Оскільки я вже був знайомий з 3D і працював над розширенням Media Viewer, то відчув, що це саме той проект, де я можу допомогти. На той час, проект #NEWPALMYRA, руйнування у Сирії і доля Бассела Хартабіла були свіжими в пам’яті. Величезна важливість цих проектів вільних знаь надихнула мене на роботи над впровадженням 3D у проектах Вікімедіа, щоб важка праця з документування історії таких людей, як Бассел, отримала кращу платформу.

Сумніваюся, що я усвідомив би повну міру впливу цього проекту, якби не #NEWPALMYRA і Бассел. Надзвичайно важливо, щоб людство могло побачити (і надрукувати!) те, що вже ніколи не можна буде відвідати наживо. Ось чому, в пам’ять про Бассела Хартабіла, ми співпрацювали з #NEWPALMYRA над створенням першої 3D-моделі, завантаженої у Вікісховище з цього проекту.

Я вдячний Команді мультимедіа за підтримку мого проекту з хакатону, його покращення й остаточне впровадження для використання всіма вікімедійцями. Чекаю-не-дочекаюся побачити чудовий контент, який завантажать наші редактори. — Жиль

З найкращими побажаннями з декартової площини,
Ramsey Isler та Chris Koerner, Фонд Вікімедіа

Переклад допису You can now upload 3D models to Wikimedia Commons з блогу Вікімедіа, текст під вільною ліцензією CC BY 3.0.

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Поточні події | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар