Як минула кампанія #1Lib1Ref для бібліотекарів

З 15 травня по 5 червня 2023 року українські бібліотекарі, бібліотекарки та всі охочі могли взяти участь у міжнародній акції #1Lib1Ref, метою якої є наповнити Вікіпедію авторитетними джерелами.

#1Lib1Ref — від англ. one librarian, one reference (один бібліотекар, одне посилання) — закликає бібліотекарів у цілому світі та всіх, хто любить вільні знання, додавати посилання на перевірені джерела до фактів та тверджень у статтях Вікіпедії. Сьогодні як ніколи світ потребує надійної інформації з таких енциклопедій, як Вікіпедія.

Щоб взяти участь в акції, треба було додати посилання на авторитетні джерела до статей, поставивши гештеґ #1Lib1Ref в описі редагування. 

За 20 днів акції в ній взяло участь 47 учасників та учасниць, які додали більше 400 джерел на 500 сторінках. 

Наприклад, додали джерела до статті Філадельфійський експеримент та статті Орнітологія. Багато статей про географічні об’єкти поповнили джерелами, наприклад Полтава, Черневе (Шосткинський район) та Сака. Також статті про видатних особистостей отримали нові посилання, наприклад, Судомора Охрім Іванович та Шкляр Геннадій Макарович. А також багато інших статей: наприклад Українська капела бандуристів імені Тараса Шевченка

24 травня відбувся вебінар для бібліотекарів та бібліотекарок та всіх охочих, який провів Дмитро Власенко. А 2 червня Вячеслав Мамон провів офлайн тренінг у Харкові для бібліотекарів та бібліотекарок, у якому взяло участь 7 осіб.

Фото: VenzKor, CC BY-SA 4.0

Ми запитали у учасниці акції чому вона вирішила взяти участь: «Я ще новачок, в акції #1Lib1Ref брала участь вперше. Мені подобається покращувати статті у Вікіпедії, тим більше, що я бібліотекар і маю можливість це робити. Планую і надалі брати участь в різних проєктах та акціях», розповіла Олена Лобойко, яка працює в бібліотеці Харківської державної академії культури. 

Найактивніші учасники та учасниці, які додали більше 5 джерел, отримають від ГО «Вікімедіа Україна» пам’ятні сувеніри та сертифікати.

Наступний етап #1Lib1Ref буде проходити вже наступного року з 15 січня по 5 лютого, проте робота над покращенням Вікіпедії ніколи не закінчується, і завжди можна додавати джерела, редагувати, перекладати та писати статті.

Опубліковано у Результати, Статистика | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

2 Responses to Як минула кампанія #1Lib1Ref для бібліотекарів

  1. Сповіщення: Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за червень — липень 2023 року | Вікімедіа Україна

  2. Сповіщення: «Вікімедійцем року» 2023 став вікіпедист з України | Вікімедіа Україна

Залишити коментар