ВП:Статистики

Вікіпедія має чимало списків статистики, за якими визначається відвідуваність і активність користувачів. Сторінкою, де можна знайти базову інформацію щодо української Вікіпедії є ВП:Статистика. На цій же сторінці знаходяться багато посилань на ресурси, де розміщена більш детальна статистична інформація.

Число відвідувачів кожної конкретної вікі-сторінки можна знайти за допомогою спеціального інструмента. Той самий інструмент дає можливість побачити найбільш відвідувані сторінки.

Нині в українській Вікіпедії зареєстровано понад 130 тисяч користувачів. Найактивніші з них сортуються на спеціальній сторінці ВП:Найактивніші. Також важливим критерієм є якість статей. Так, існують рейтинги авторів вибраних списків, авторів добрих статей, авторів вибраних статей тощо.

Дуже різноплановими і популярними є статистичні інструменти від Begemot-бота, – програми, яку створив член правління ГО “Вікімедіа-Україна” Андрій Макуха. Інформація в них частіше оновлюється, ніж у стандартних інструментах статистики, а також всі вони мають спеціальний рядок – порядковий номер, що дозволяє точно визначити місце користувача в рейтингу.

Аналогом сторінки ВП:Найактивніші є сторінка Begemot-Bot/Правки, де також наведено порівняння з числом редагувань користувача в російськомовній Вікіпедії. Рейтинг користувачів за числом правок за останній місяць наведено на сторінці Begemot-Bot/Активні. Рейтинг за об’ємом доданої інформації (в байтах) – на сторінці Begemot-Bot/Байти. Кількість нових сторінок, створених користувачами і рейтинг користувачів-починателів показано на сторінці Begemot-Bot/Починателі. Також цікавим статистичним критерієм є питомий внесок користувача, де сформовано рейтинг вікіпедистів за питомою кількістю доданої інформації на кількість започаткованих статей.

Звісно, це далеко не всі статистичні інструменти присутні у Вікіпедії. Більш детально з інструментами моніторингу життєдіяльності енциклопедії кожен охочий зможе ознайомитися самостійно, подорожуючи гіперпосиланнями із основної статистичної сторінки української Вікіпедії. Адже головна функція вільної енциклопедії – поширювати вільні знання, в тому числі і вільну статистику.

Опубліковано у Рейтинги, Статистика. Додати до закладок постійне посилання.

3 Responses to ВП:Статистики

  1. Я думаю слід додати, що попри рясноту статистик, варто пам’ятати, що Вікіпедія – не стадіон, і кількісні показники не є її самоціллю.

    Подобається

  2. Alex Tsikavyi коментує:

    Про підрахіт сподобалося 🙂

    Подобається

  3. Юрій Пероганич коментує:

    Ось ще цікавий сайт зі статистичними даними: http://www.wikistatistics.net/wiki/uk/activeusers/365

    Подобається

Залишити коментар