Вікіпедистів серед педагогів Дніпропетровщини побільшало

У 2016 році «Вікімедіа Україна», за ініціативи освітянки з Черкащини Валентини Кодоли, започаткувала низку тренінгів для вчителів шкіл та викладачів під девізом «Навчися сам — навчи своїх колег і учнів!». Мета заходів — підготувати освітян не тільки правильно і повно користуватись вільною  онлайн-енциклопедією, а й ефективно використовувати можливості Вікіпедії і суміжних вікіресурсів у навчальному процесі.

Адже що таке освіта, як не отримання нових знань і умінь? Саме середовище редакторів Вікіпедії, як інформаційно-комунікаційна технологія, формує соціальні компетентності учасників, що і є одним з основних завдань сучасної освіти.

Протягом року методика проведення вікітренінгів для педагогів «відшліфовувалася» на кількох  заходах у різних регіонах України. У листопаді черга дійшла до Дніпропетровщини — 2 та 3 листопада тренери «Вікімедіа Україна» завітали до Кам’янського. Тренінг за підтримки Департаменту з гуманітарних питань Кам’янської міської ради, пройшов у Академічному ліцеї № 15, де директором працює Лариса Ніколаєнко. У тренінгу  взяли участь освітяни з понад десяти шкіл і ліцеїв міста.

PWMUA Wikitraining at Kamianske 2016-11-20

Учасниці тренінгу

Завдяки заповзятості наших тренерів, особливо колеги-освітянина — педагога-методиста з Черкас Володимира Крижанівського і активістки «Освітньої програми Вікіпедії» Віри Моторко зі Львова, навчання пройшло якісно і цікаво. Створила доброзичливу атмосферу, організувала усі необхідні технічні та організаційні зручності місцева координаторка проекту — психолог 25-ї школи Інна Нікітіна.

Але тренінг — лише половина справи, перший крок. Протягом наступних майже трьох тижнів слухачі курсу вдосконалювали отримані знання самостійно та при підтримці онлайн-волонтерів кампусу: вчилися працювати з джерелами, вивчали технічні особливості розмітки, правила та настанови Вікіпедії, тренувалися у редагуванні і створенні нових вікіпедійних статей.

Павло Лакійчук промовляє до освітян-методистів Учасники семінару

Павло Лакійчук та Інна Нікітіна відкривають семінар

Кульмінацією навчання став семінар освітян-методистів Дніпропетровської області 23 листопада, на якому добровольці освітнього вікіпроекту в Кам’янському розповіли своїм колегами про перспективи запровадження новацій у навчальному процесі, продемонстрували навички редагування Вікіпедії, створивши прямо на очах учасників семінару нові енциклопедичні статті про видатних земляків, історію і географію Наддніпрянщини. Наочний і доступний приклад колег надихнув освітян з Дніпропетровська, Нікополя, Кривого Рогу до використання вікіпроектів і у власній роботі.

Після завершення семінару, директор Департаменту з гуманітарних питань Кам’янської міської ради Онишенко Тетяна Яківна та завідувачка методичного кабінету Департаменту міськради з гуманітарних питань Ващенко Валентина Андріївна привітали освітян-вікіпедистів із завершенням курсу та вручили сертифікати про навчання від «Вікімедіа Україна».

Seminar by Wikitraining at Kamianske 2016-12

Під час вручення сертифікатів


Вікімедійці приєднуються до привітань і бажають дніпрянським освітянам і надалі поширювати вільні знання українською мовою та успішно застосовувати отримані знання у роботі зі школярами та студентами.

Павло Лакійчук, Секретар правління ГО «Вікімедіа Україна» 

 

Вікімедіа Україна проводить тренінги з редагування Вікіпедії для всіх охочих та впроваджує Освітню програму Вікіпедії, що має на меті поширення практики написання статей у Вікіпедії як форми самостійної роботи студентів або учнів у навчальних закладах. Якщо вас це зацікавило, повідомте нам на wm-ua@wikimedia.org

Опубліковано у Наука і освіта, Проекти з партнерами. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар