«Місячник поліпшення хронології» у Вікіпедії розібрався з роками

Наприкінці 2017-го в українському мовному розділі Вікіпедії пройшов Місячник поліпшення хронології. Він інспірований любителями давньої та сучасної історії, а також адміністраторами, що прагнуть забезпечити виконання правил, спрямованих на підвищення якості статей УкрВікі.

Зокрема в українській Вікіпедії існує правило щодо мінімального розміру статей. Порогом є значення у 296 байтів інформації. Ніби невеликий обєм, утім багато статей до нього не дотягували. А в 2013 році, коли з тіла статей зникли посилання на іншомовні версії (інтервікі) та перебралися до окремого сайту Вікіданих, статті з інтервікі ще “схудли” на декілька десятків чи сотень байтів. Ось і вийшло так, що станом на березень 2014 накопичилось більше 800 дууууже коротких статей, серед яких близько половини складали саме статті про роки та десятиліття. За 3 роки були розширені чи поліпшені сотні статей на інші теми, а хронологія так і лишалася занедбаною.

Тому ще з літа 2017 року почалася підготовка до місячника. Було створено списки дуже коротких статей про роки: деякі з яких не містили жодної інформації, окрім навігаційних шаблонів (наприклад, 420-й рік до н. е. чи 38-й рік уже нової ери). Переважно це були статті з історії Давнього світу. Місячник оголосили з 22 листопада до 22 грудня, щоб символічно завершити його під час зимового сонцестояння та на момент першого подовження світлового дня залишитися без “недостабів”1. Учасникам місячника пропонувалося обрати 5 статей зі списку та протягом 30 днів поліпшити їх до 1-2 кілобайтів, наповнивши їх історичними подіями, які відбулися в той рік.

Проте вікіпедисти – це люди вільні та невгамовні, їм тісно в рамках усіляких правил. Крім того, значно більше, аніж поліпшувати статті, люблять вони статті створювати з нуля. Дізнавшись про таку тематику, багато з користувачів Вікіпедії взялися за розвиток інших тем, більш сучасних та приємних їм. Ось і почали вони творити статті за категоріями “Роки в Тернопільській області“, “Роки в Черкаській області” або “Роки у залізничному транспорті“.  Категорій, до речі, теж настворювали добряче. А що, структуризація теж потрібна.

Під кінець Місячника організаторам стало зрозуміло, що задачу поліпшення статей до 22 грудня вирішити не вдасться. Тому Місячник було подовжено до 7 січня. Щоб символічно зєднати старий та новий рік та передати привіт січню-январію, місяцю дволикого бога Януса.

Незважаючи на ніби-то простоту перекладення кількох подій з іншомовних, більш повних Вікіпедій, виявилась ще одна проблема. Про деякі давні роки VIIIVI століть до нашої ери важко написати щось осмислене. Бо ми живемо за римським календарем з 365 днями, а більшість народів у той час міряли роки зовсім по-іншому, та й надійних записів лишилося вкрай мало. Ось і навіть у першого історика Геродота ми не можемо прочитати, коли точно відбулася битва при Евримедоні (досі нема статті українською про цю видатну подію, лише англійською), де афінський стратег Кімон тричі за одну добу  розбив персів та поклав край персським зазіханням на давньогрецькі міста. Чи то 469-й рік до н. е., чи то 466-й. А було це за життя Геродота! Та й дату народження самого Геродота ми можемо називати, лише додаючи «плюс-мінус 5 років» – ціле десятиліття на початку V століття до н. е. Ось і видається, що краще писати статті про десятиліття, бо тут історична точність зростає, можна більш впевнено сказати, що події відбувалися саме тоді.

Більш-менш точно ми можемо датувати за історичними джерелами події в Римі, бо римляни кожен рік обирали військових лідерів – консулів. Вони рахували роки від напівлегендарного заснування Риму зовсім легендарними Ромулом і Ремом, але частіше називали роки за іменами двох обраних консулів. Так, 263 рік до н. е.  у римському календарі відповідав 491 року від заснування міста, але римляни памятали його як рік консульства Мессали й Красса. Вже наприкінці подовженого місячника один з волонтерів звернув увагу на ще одну групу подій з точним датуванням: сонячні затемнення, які розраховуються з математичною точністю на тисячі років уперед та назад.

Місячник завершився 7 січня, більше 120 статей було суттєво дописано, кількість статей менше 296 байтів упала практично до нуля. Взагалі, за кількістю саме доповнених статей місячник став рекордним у 2017 році, а за всю історію проведення тематичних тижнів і місячників зайняв 4 місце за цим показником (кому цікаво, можете подивитись отут). Втім, стало ясно, що на цьому зупинятися не можна. Багато статей з хронології досі залишаються майже порожніми, а проблеми статей на історичну тематику раз-у-раз спливають поза Вікіпедією. Тому для продовження спільної роботи учасники місячника зорганізували Вікіпроект «Історія», куди запрошують усіх охочих любителів та спеціалістів з історичної науки.

1 від англ. “stub” – заготовка статті; так вікіпедисти називають на своєму жаргоні ультра-короткі статті

Римська імперія близько 39 року до н. е. Зображення використане у статті «30-ті до н. е.». Автор картосхеми — Borsanova, вільна ліцензія cc by-sa 3.0

Римська імперія близько 39 року до н. е. Зображення використане у статті «30-ті до н. е.». Автор картосхеми — Borsanova, вільна ліцензія cc by-sa 3.0

Опубліковано у Вікітижні, Уроки вікі | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар