Як у Вікіпедії долали WikiGap: підсумки триденного марафону з написання статей

Ще тиждень тому в україномовному розділі Вікіпедії не було статті про першу космонавтку Китаю Лю Ян та членкиню Федеральної ради Швейцарії Карін Келлер-Зуттер, а стаття про колишню Першу леді США Мішель Обаму була короткою і майже не розповідала біографію Обами. Це вдалося виправити завдяки WikiGap  — онлайн-марафону зі створення статей про видатних жінок, який пройшов в українській Вікіпедії 1-3 березня, та вікізустрічам у Києві, Львові та Харкові 1 березня.

Результати і досягнення українського WikiGap

WikiGap — це міжнародна акція, яка була ініційована минулого року Міністерством закордонних справ Швеції та організацією Вікімедіа Швеція. Метою цієї ініціативи, до якої Україна долучається вже вдруге, є зменшення гендерного дисбалансу в українській Вікіпедії. Як показує статистика, менше 15% усіх біографічних статей у Вікіпедії є статтями про жінок. Досягнення видатних жінок часто залишаються непоміченими і неописаними, і саме з цим намагається боротися WikiGap.

Щоб допомогти виправити цю ситуацію, організатори українського WikiGap — ГО «Вікімедіа Україна», Посольство Швеції в Україні та Фонд ООН в галузі народонаселення — закликали учасників онлайн-марафону створювати та поліпшувати статті у Вікіпедії про видатних жінок: експерток та рольових моделей у різних сферах. Протягом трьох днів українського WikiGap було створено та покращено 186 статей про видатних жінок або на тему жінок. Найактивнішим автором став Андрій Гриценко, який за три дні створив 22 статті.

І, хоча, цей результат не набагато змінив нерівність у складі 162 тисяч біографічних статей в українській Вікіпедії, але важливим досягненням стало те, що WikiGap допоміг привернути увагу до теми гендерного дисбалансу у Вікіпедії та залучити нових дописувачок і дописувачів Вікіпедії. У рамках WikiGap 1 березня пройшли одночасні зустрічі у Києві, Львові та Харкові, в яких взяло участь 86 учасниць та учасників, більшість із них раніше не редагували Вікіпедію.

WikiGap-марафони приймали у себе Могилянська школа журналістики у Києві, Харківський національний університет міського господарства імені Бекетова та Гендерний центр при ньому, а також Львівський національний університет імені Франка.

І це тільки початок

Хоча український WikiGap уже завершився, міжнародна ініціатива WikiGap лише починається. Вікізустрічі, організовані місцевими вікіспільнотами за підтримки Міністерства закордонних справ Швеції, пройдуть в десятках країн по всьому світу: від Тромсе, норвезького міста за Полярним колом, до Абуджі, столиці Нігерії. Минулого року в рамках WikiGap було створено 13 тисяч статей 30-ма мовами — і, сподіваємося, цього року результати будуть не менш вражаючими.

З 8 березня по 8 квітня пройде міжнародний марафон WikiGap Challenge, під час якого учасниці й учасники з усього світу створюватимуть статті про видатних жінок своїми мовами, — зокрема й українською. Учасники WikiGap Challenge зможуть поборотися за призи, головним з яких є повна стипендія на відвідання Вікіманії — найбільшої міжнародної конференції вікі-руху, яка цього року пройде в середині серпня у Стокгольмі.

Статті, написані учасниками вікізустрічей WikiGap у Києві, Львові та Харкові уже враховані в загальний залік WikiGap Challenge! Запрошуємо усіх охочих писати про видатних українок і про видатних жінок з усього світу українською мовою в ході WikiGap Challenge — і, звичайно, після нього також.

Учасники WikiGap у Могилянській школі журналістики

Мартін Хагстрьом, посол Швеції в Україні привітав учасників заходу у Києві

На зустрічі у Києві було започатковано близько 20 статей у Вікіпедії про жінок

Учасники WikiGap у Харкові

Учасники WikiGap у Харкові з сертифікатами за внесок у створення більш гендерно рівного Інтернету та більш гендерно рівного світу

Учасники WikiGap у Львові

У Львівському національному університеті ім. І. Франка до вікімарафону приєдналось 30 студентів

Всі фото надані Фондом народонаселення ООН в Україні, поширюються на умовах CC BY-SA 4.0.

Див. також:

Опубліковано у Проекти з партнерами, Публічні заходи. Додати до закладок постійне посилання.

4 Responses to Як у Вікіпедії долали WikiGap: підсумки триденного марафону з написання статей

  1. andrejhrytsenko коментує:

    Приємно, що став лідером, дякую! Але жаль, що створено так мало статей

    Подобається

  2. Сповіщення: 1034 статті і фіка з Послом: підсумки тижня Швеції у Вікіпедії | Вікімедіа Україна

  3. Сповіщення: Як використовувати Освітню програму для боротьби з гендерною упередженість Вікіпедії: підсумки вікікурсу «Вступ до гендерних студій» | Ві

  4. Сповіщення: WikiGap 2021 — досягаймо рівності в інтернеті разом | Вікімедіа Україна

Залишити коментар