Як використовувати Освітню програму для боротьби з гендерною упередженістю Вікіпедії: підсумки вікікурсу «Вступ до гендерних студій»

Уже кілька років  «Вікімедіа Україна» приділяє велику увагу гендерному дисбалансу у Вікіпедії у своїх проектах. Ми проводили тематичні тижні, марафони, вікітренінги і конкурси статей. Усі ці проекти є корисними, але їх не було б достатньо без залучення Освітньої програми Вікіпедії.

Цього року ми допомогли залучити до творення української Вікіпедії студенток і студентів курсу «Вступ до гендерних студій» Києво-Могилянської академії (НАУКМА). Робота над статтями до Вікіпедії у рамках курсу «Вступ до гендерних студій» тривала протягом другого семестру 2018—2019 навчального року. За його результатами майже 100 могилянців і могилянок створили й поліпшили 81 статтю.

Координаторкою курсу з боку НАУКМА була Тамара Марценюк —  гендерна дослідниця, доцентка кафедри соціології. Розповідаємо детально про курс: його концепція, основні виклики, про що писали в рамках курсу, чому це важливо і що робити далі.

Наталія Тимків (користувачка Antanana) представляє Освітню програму Вікіпедії студентам курсу «Вступ до гендерних студій» Києво-Могилянської академії

Концепція курсу й основні виклики: слово координаторці курсу Тамарі Марценюк

«Ще у 2017—2018 навчальному році до мене звернулася Наталія Тимків із пропозицією у рамках викладання курсів долучитися до Освітнього проекту Вікіпедії шляхом написання статей. На той час я перебувала на дослідженні в США, тому перенесла цю ідею рівно на рік. 

Курс «Вступ до гендерних студій», на якому в 2018—2019 році я викладала одразу ж двом потокам студентства кафедри соціології (3 і 4 рокам навчання), а також на вибір кільком студенткам і студентам із інших спеціальностей (право, політологія тощо) – виявився доречним для такого формату завдання.

Перший і один із суттєвих викликів подібних завдань – це сформувати пропозицію із назв статей. Зазвичай студентство більш охоче долучається до чогось чітко запропонованого, ніж самотужки обирає тематику статей. Точніше, процес вибору статті може тривати довше, а часу, як завжди, не так багато – до 2 місяців на все. Тому, аби сформувати список статей, окрім власних ідей, я запитала у друзів із фейсбуку, про кого варто написати (чи перекласти українською мовою) статтю, зокрема, у такій спільноті як «Жінки і Вікіпедія», яку координує Віра Моторко. Отримала поради і відповіді, сформувала список як оригінальних статей, так і пропозицій для перекладу (адаптації із англійської мови) текстів. Студентство отримали можливість працювати по 2—4 людей над певними більш складними текстами (наприклад, про гендерні квоти чи гендерне насильство). 

Загалом за зиму—весну 2019 року у рамках курсу було створено (допрацьовано, перекладено) 76 статей. Оскільки виявилося, що у Вікіпедії досить малий відсоток статей про жінок, я вирішила, що ми писатимемо (доповнюватимемо, перекладатимемо) статті: 

  • про жінок в Україні, які займаються гендерною тематикою (у цьому випадку за основу я брала також і свій проект «Безстрашні: вони творять фемінізм в Україні» — серію інтерв’ю; 
  • про жінок у світі, які активні у феміністичному русі та гендерних студіях; 
  • важливі поняття із гендерних студій; 
  • онлайн ресурси та осередки гендерних студій в Україні та світі. 

Серед викликів такого завдання я б назвала:

  1. проблемність написання статей про людей, які ще живі (не завжди їм подобався результат, не так просто було декого переконати, що вони «варті статті у Вікіпедії»);
  2. складнощі перекладу і доповнення англомовних матеріалів оригінальною інформацією, беручи до уваги вітчизняний контекст і ситуацію; 
  3. брак фахових посилань і значущості, аби аргументувати доцільність статті; 
  4. виклики, пов’язані із вживанням фемінітивів, адже в університеті та на курсі ми їх використовуємо, натомість складно публічно довести їхню доцільність (деякі статті є кандидатами на вилучення). 
  5. Не всі добросовісно поставилися до завдання і допрацювали статті (додавши фахові джерела тощо)».

Про що писали в рамках курсу

File:Bracha L. Ettinger 2009 (cropped).jpg
Браха Ліхтенберг Еттінґер — ізраїльська художниця і науковиця, яка є однією з провідних інтелектуалок в авангарді сучасної феміністської психоаналітичної думки; стаття в українській Вікіпедії про неї була створена в рамках курсу
(Автор фото: Amit Berlowitz, CC BY-SA 2.0)

За підрахунками Тамари Марценюк, у результаті курсу було створено 40 біографічних статей про жінок (з них 19 про українок і 21 — про жінок у світі), одна стаття про чоловіка (американського фемініста й гендерного дослідника Майкла Скотта Кіммела). Студентки й студенти написали 12 статей про дослідницькі центри й організації (8 про українські і 4 про міжнародні), а також 20 статей про термінологію / явища / проекти / кампанії. Зрештою, три статті стосуються релігійної тематики. П’ять статей було допрацьовано в рамках курсу — з них три стосуються видатних жінок, а дві — явищ і організацій.

Статті в рамках курсу здебільшого перекладали з англійської Вікіпедії — однак було й багато оригінальних статей, зокрема на українську тематику. Оскільки тема фемінізму й ширших гендерних студій в українській Вікіпедії розкрита менше, ніж в англійській та деяких інших мовних розділах, статті могилянців і могилянок стали корисним доповненням для розвитку україномовного розділу онлайн-енциклопедії.

Що далі

Із детальною статистикою курсу можна ознайомитися на його сторінці, а з повним списком статей за темами — у Facebook-дописі Тамари Марценюк.

Хочете повторити успішний досвід «Могилянки» у новому навчальному році? ГО «Вікімедіа Україна» завжди відкрита до пропозицій співпраці в рамках університетських курсів та Освітньої програми загалом. Пишіть нам на edu@wikimedia.org.ua

Опубліковано у Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

1 Responses to Як використовувати Освітню програму для боротьби з гендерною упередженістю Вікіпедії: підсумки вікікурсу «Вступ до гендерних студій»

  1. Сповіщення: Здобутки «Вікімедіа Україна» у 2019 році | Вікімедіа Україна

Залишити коментар