ГО «Вікімедіа Україна» попереджає: користуючись Вікіпедією, не платіть шахраям!

Ми почасти чуємо про випадки, коли окремі особи чи компанії намагаються заробляти на створенні статей у Вікіпедії та пропонують за платню створити статтю про вас чи вашу організацію — або захистити статтю від вилучення з онлайн-енциклопедії. Ми вкрай не рекомендуємо користуватись такими послугами. Швидше за все, ви марно витратите гроші. Детальніше про те, чому не варто платити шахраям, читайте далі.

Про що йдеться?

В українському сегменті Інтернету трапляються пропозиції створити статті у Вікіпедії за гроші. Ви платите, виконавець пише та публікує про вас статтю в онлайн-енциклопедії. При цьому вас запевняють, що стаття залишиться у Вікіпедії навічно.

Інша поширена ситуація — пропозиція вберегти вже наявну статтю від вилучення з енциклопедії. «Вікібізнесмени» зв’язуються з авторами статей, запропонованих на вилучення, і пропонують за плату «захистити» та залишити її в енциклопедії.

Приклад такої ситуації можна побачити на скріншотах:

Мотивацію замовника послуги можна зрозуміти: стаття у Вікіпедії є елементом престижу; вона гарно індексується пошуковими системами й зазвичай потрапляє на перші місця у списку видачі.

Однак, такі пропозиції містять ознаки шахрайських дій, і вам не варто ними користуватися.

Чому це обман, і вам не слід користуватися подібними послугами?

Тому що Вікіпедія є відкритим колективним проєктом, який розбудовується тисячами незалежних волонтерів-дописувачів. Будь-хто може долучитися до редагування Вікіпедії.

У Вікіпедії немає центрального координатора. Рішення, зокрема про вміст або вилучення статей, приймаються колективно — обговоренням або голосуванням. Спільнота дописувачів настільки велика і строката, що запровадити якийсь контроль і управління над ними просто неможливо!

Отже, з вас беруть гроші за те, чого не в змозі виконати. Ділки можуть створити для вас статтю, втім ніхто не може обіцяти, що ця стаття не буде вилучена.

Важливо, що у статей Вікіпедії немає «власників» та заборони вносити редагування. До статті про вас чи вашу компанію може бути додана як позитивна так і критична інформація — і якщо критика підтверджена авторитетними джерелами, її немає підстав вилучати з онлайн-енциклопедії.

Аналогічна ситуація з «гарантуванням» захисту статті: немає сенсу платити комусь за те, щоб уберегти її від вилучення. Якщо стаття відповідає правилам Вікіпедії, її залишать без участі бізнесменів. Якщо ж вона не є значимою для Вікіпедії, її вилучать хай там що — і це неможливо зупинити силами жодного «впливового» покровителя.

І що робити натомість?

Варіант 1: Створення статті

Якщо ви хочете створити статтю за гроші, ідеальний варіант: не створювати її взагалі. Правила Вікіпедії не радять писати про себе (або про своїх друзів чи знайомих), оскільки так виникає конфлікт інтересів.

Що ж робити, якщо ви не можете відмовитися від ідеї створення статті? Оптимальний варіант: не замовляти її, а створити самостійно. Технічно створити статтю у Вікіпедії нескладно; прочитати про те, як це робиться, і почати створювати її можна на цій сторінці. Дізнатися більше про те, як редагувати Вікіпедію можна у посібнику «Редагуємо Вікіпедію».

Найважливіші правила Вікіпедії, яких слід дотримуватися у процесі: 

  1. Тема має відповідати критеріям значимості. У Вікіпедії не можна написати про будь-що і будь-кого; варто писати лише про ті предмети, які є достатньо значимими.
  2. Стаття повинна посилатися на авторитетні джерела інформації: енциклопедії, книги, надійні журнали, газети, інтернет-ЗМІ тощо.
  3. Текст статті слід писати в енциклопедичному стилі, він не повинен мати ознак просування та реклами.

Також враховуйте правило про конфлікт інтересів. Якщо ви створюєте статтю у рамках ваших робочих обов’язків (наприклад, ви є піар-менеджеркою організації, про яку пишете), про це обов’язково потрібно повідомити публічно.

Варіант 2: «Захист» статті

Що робити, якщо потрібна вам стаття існує, але інший користувач поставив її на вилучення, і ви хочете її вберегти?

Як зазначено вище, підсумок обговорення вилучення не залежить від того, чи заплатите ви комусь.

Ви можете самостійно долучитися до обговорення, адже брати участь в обговореннях можуть усі, так само як і редагувати. У статтях-кандидатах на вилучення, відображається посилання на це обговорення (дивіться скріншот). Ви можете відвідати цю сторінку, прочитати аргументи номінаторів та висловити свою думку.

Приклад позначки на статті, про яку йде обговорення щодо вилучення

Звісно, якщо стаття порушує одне із базових правил онлайн-енциклопедії (наприклад, про значимість), її все одно можуть вилучити. Однак, імовірність цього не залежить від вашої грошової участі. І якщо її вилучать, ви хоча би не витратите марно гроші.


Головне: Вікіпедія не призначена для просування, тому використання її з бізнес-метою обов’язково наштовхнеться на спротив.

Будь-хто може бути редактором Вікіпедії, і ви також! Не дайте себе обдурити!

Читайте також:

Автор — Дмитро Говор, адвокат, член ГО «Вікімедіа Україна»

Опубліковано у Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

3 Responses to ГО «Вікімедіа Україна» попереджає: користуючись Вікіпедією, не платіть шахраям!

  1. Сповіщення: Вікіпедія: все про найбільшу онлайн-енциклопедію світу – Lustrum

  2. Сповіщення: Якість статей у Вікіпедії впливає на туризм, — результати дослідження | Вікімедіа Україна

  3. Сповіщення: 19 років Вікіпедії: відповідаємо на 19 популярних питань про найбільшу онлайн-енциклопедію | Вікімедіа Україна

Залишити коментар