Підсумки Тижня української мови у Вікіпедії

У жовтні «Вікімедіа Україна» та Міністерство культури та інформаційної політики України провели Тиждень української мови у Вікіпедії. У День української писемності та мови розповідаємо про те, чим поповнилася Вікіпедія за результатами проєкту і хто здобув перемогу.

Один із факторів, який мотивує тисячі волонтерів і волонтерок розвивати українську Вікіпедію — розвиток нашої мови. Українська Вікіпедія є найбільшою енциклопедією, коли-небудь створеною українською мовою. Мільйони людей звертаються до неї за інформацією, і щодня вона стає трохи кращою та повнішою.

Щоб покращити висвітлення тематики української мови у Вікіпедії, із 11 жовтня до 1 листопада «Вікімедіа Україна» разом із Міністерством культури та інформаційної політики України провели Тиждень української мови у Вікіпедії. Усі охочі могли долучитися, створивши чи поліпшивши статтю на цю тему.

Результати Тижня української мови

До Тижня української мови 17 учасників та учасниць. Вони створили та покращили принаймні 43 статті, додавши близько 330 тисяч байтів нової інформації — тобто близько 15—20 тисяч слів. За жовтень 2021 року опрацьовані статті отримали понад 32 тисячі переглядів. 

Декотрі з опрацьованих у межах проєкту статей відповідають найвищим стандартам якості україномовного розділу Вікіпедії. Зокрема, стаття про переклад Біблії Пантелеймона Куліша, Івана Пулюя та Івана Нечуя-Левицького є кандидатом у «добрі» статті — статус, яким відзначають найкращі статті онлайн-енциклопедії. На схожий статус також претендує стаття зі списком видань серії «Українське письменство».

26 жовтня до Тижня української мови ми провели вебінар про роботу Вікіпедії. Близько 20 людей долучилися до нього у прямому ефірі, а запис публічно доступний на YouTube.

Зустрічаємо переможців

За результатами проєкту, ми відзначаємо шість переможців та призерів, які отримають подарунки та пам’ятні сувеніри.

Перше місце зайняв Ростислав Камеристов. Він створив та поліпшив сім статей у межах проєкту, зокрема декотрі із найякісніших — як-то статтю про переклад Біблії Пантелеймона Куліша, Івана Пулюя та Івана Нечуя-Левицького. Ростислав є волонтером-редактором Вікіпедії із 2014 року, а також є членом громадської організації «Вікімедіа Україна».

П’ять редакторів та редакторок зайняли друге місце:

  • Олена Яковлєва
  • Нікіта Колесниченко 
  • Жанна Олексієнко
  • Оксана Бабич
  • Андрій Гриценко

Усі інші активні учасники й учасниці проєкту, які дотримувалися у своєму внеску правил Вікіпедії, отримають дипломи учасника та сувеніри від організаторів.

«Українська мова — моя рідна мова і мені болить, те, що її принижують. Мені болить, що її роблять сільською і начебто “малоросійською”. Наша мова — це княжа мова, яка пройшла через тисячоліття і продовжує свій переможний шлях», розповідає про свою мотивацію долучитися до проєкту його активний учасник Сергій Мартинюк (Світогор Лелеко).

Дякуємо усім волонтерам та волонтеркам за внесок — і запрошуємо продовжувати покращувати україномовний розділ Вікіпедії.

Опубліковано у Вікітижні, Результати | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

2 Responses to Підсумки Тижня української мови у Вікіпедії

  1. martynukunpukrnet коментує:

    Дякую за відзначення моєї праці. Зворушений. Трохи забракло часу. В планах було набагато більше відпрацювати статтей. Всім нескореним успіхів і здоров’я.

    Подобається

  2. Сповіщення: Дайджест новин «Вікімедіа Україна» за жовтень — листопад | Вікімедіа Україна

Залишити коментар