День суспільного надбання: які твори перестало захищати авторське право у 2022 році?

1 січня для вікіспільноти — не лише Новий рік, але й День суспільного надбання. Саме сьогодні завершується дія авторських прав на твори багатьох видатних митців. Про те, які твори у 2022 році стануть частиною суспільного надбання, розповідаємо у цій статті.

Картина Френка Бенсона «Літо», 1909 р.

1 січня — це дата, коли завершується термін дії авторських прав і твори переходять до суспільного надбання. 

У законодавстві багатьох країнах, зокрема України, термін дії авторських прав завершується через 70 років після смерті автора. Після цього їх роботи можуть вільно використовуватися та публікуватися без потреби отримувати дозвіл від авторів чи їх нащадків.

У 2022 році виповниться 71 рік від дня смерті українського державного та політичного діяча, письменника, драматурга, художника Володимира Винниченка. Саме тому від сьогодні усі його праці переходять до суспільного надбання. Детальний перелік творів Винниченка читайте за посиланням.

Цьогоріч також виповниться 71 рік з дня смерті фінського державного та військового діяча Карла Густава Маннергейма. Його мемуари з 1 січня переходять до суспільного надбання.

Серед інших видатних постатей, чиї праці від сьогодні перестали охоронятися авторським правом: американський художник-імпресіоніст Френк Бенсон, чеський композитор Йозеф Богуслав Ферстер, австрійський композитор та художник Арнольд Шенберг, австро-англійський філософ Людвіг Вітгенштайн, польський поет і публіцист родом з Житомира Тадеуш Боровський та багато інших. 

Опубліковано у Поточні події | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

1 Responses to День суспільного надбання: які твори перестало захищати авторське право у 2022 році?

  1. Сповіщення: Дайджест грудень 2021 — січень 2022 | Вікімедіа Україна

Залишити коментар