Підсумки Тижня української мови та літератури 2022 у Вікіпедії

У листопаді «Вікімедіа Україна» та Міністерство культури та інформаційної політики України провели Тиждень української мови та літератури у Вікіпедії. Розповідаємо про його результати.

Українська Вікіпедія є однією з найбільших енциклопедій, коли-небудь створених українською мовою. Однак її наповнення — це постійний процес: чимало важливих тем ще не висвітлені, а вже наявні статті потребують оновлення і доповнення.

Під час війни, на кону якої стоїть збереження української ідентичності, тематика української мови та літератури є особливо важливою. Тому з нагоди Дня української писемності та мови ми провели Тиждень української мови та літератури у Вікіпедії, який тривав з 9 до 30 листопада.

До кампанії долучилося 12 учасників та учасниць. Вони опрацювали 89 статей, зокрема започаткували 76 нових і суттєво покращили 13 уже наявних. Наприклад, був створений список літературних творів про Голодомор в Україні, а також започаткована стаття про мовознавче дослідження Івана Франка «Етимологія і фонетика в южноруській літературі».

Як розповідає активний учасник кампанії Дмитро Майоршин, до участі в проєкті його мотивувало «бажання зробити свій невеликий внесок у збереження літературної спадщини нашої країни, тримаючи інформаційний фронт» — а також збагатити свої власні знання української літератури.

Найбільше статей — 30 — у межах тематичного тижня опрацював активний редактор Вікіпедії, геральдист та педагог із Ніжина Олександр Желіба. «Вважаю, що важливо розширювати інформаційний україномовний контент. При цьому важливо поширювати інформацію про рідну мову та літературу. Бо кому ж її поширювати, як не нам», — розповідає Олександр.

Дякуємо усім, хто долучилися до цієї кампанії! Активні учасники й учасниці тематичного тижня, які дотримувалися у своєму внеску правил Вікіпедії, отримають сертифікат участі та відзнаки від організаторів.

Опубліковано у Результати | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

1 Responses to Підсумки Тижня української мови та літератури 2022 у Вікіпедії

  1. Сповіщення: Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за листопад — грудень 2022 року | Вікімедіа Україна

Залишити коментар