Христина Пізанська, Гальшка Острозька та Санна Марін: результати марафону «Це сказала вона» 2022 у Вікіцитатах

З 15 жовтня по 30 листопада 2022 року в українських Вікіцитатах втретє тривав марафон «Це сказала вона». До нього долучилися 18 учасників та учасниць, які створили і покращили понад 400 статей. Про детальні результати кампанії розповідаємо у цій статті.

Мета марафону — продемонструвати досягнення жінок та їхню роль в історії, наповнивши Вікіцитати новими статтями про видатних жінок. Він проходив у межах міжнародної кампанії #SheSaid.

До нього долучилися 18 учасників та учасниць, які створили 335 нових та покращили  78 наявних статей. Завдяки цій кампанії частка статей про видатних жінок збільшилася з 20,8% до 25,7% (+ 4,9%). Наразі в українських Вікіцитатах — близько 1364 статей про жінок.

Зокрема зусиллями учасників та учасниць марафону «Це сказала вона» в українських Вікіцитатах вперше з’явилися статті про середньовічну французьку письменницю Христину Пізанську, княгиню Гальшку Острозьку, вірменську поетесу Сону Ван, британську дипломатку Мелінду Сіммонс, українську історикиню Наталію Полонську-Василенко та багатьох інших видатних жінок.

Учасниця Ганна Макаренко, яка  цьогоріч вперше долучилася до кампанії «Це сказала вона», розповіла про свою мотивацію: «Я ніколи до цього не заходила до Вікіцитат, було цікаво подивитися, що там і як. Мені дуже сподобалося доброзичливе ставлення до новачків. Отримала багато нової інформації про видатних жінок, зацікавилася ідеями фемінізму. Планую й надалі наповнювати Вікіцитати, там ще багато роботи».

«Моєю мотивацією до участі було бажання збільшити кількість та якість статей про видатних жінок в Українських Вікіцитатах. Я стараюся щорічно брати участь у маратоні “Це сказала вона”, адже вважаю мету кампанії #SheSaid дуже важливою», — зазначила постійна учасниця марафону Анна Корчева

Також в межах кампанії суттєво збільшилася кількість цитат у статтях про українську громадсько-політичну діячку Мілену Рудницьку, математикиню Марину В’язовську,  прем’єр-міністерку Фінляндії Санну Марін, американську письменницю Емілі Бронте тощо.

Про свою мотивацію участі у кампанії «Це сказала вона» також розповів користувач Yakudza: «Спочатку це була проста цікавість, а потім я зацікавився процесом створення статей у Вікіцитатах, знайшов цитати багатьох яскравих і неординарних жінок, перш за все серед політиків. Такі призабуті імена політичних діячок, як Лариса Скорик, Ганна Герман, або такі неординарні особистості, як письменниці Лариса Ніцой та Олена Стяжкіна. Цитати часто можуть сказати більше про людину, ніж стаття у Вікіпедії, як, наприклад, цитати російської пропагандистки Скабєєвої».

Рейтинг учасників та учасниць за результатами кампанії:

  1. Toriyamv — 1293 бали;
  2. Alice Redhotroof — 1214 балів;
  3. Стефанко1982 — 813 балів;
  4. Yakudza — 766 балів;
  5. Андрій Гриценко — 334 бали;
  6. Ганна Макаренко — 308 балів;
  7. Anna Korcheva — 257 балів;
  8. Любмир — 225 балів;
  9. MarynaChala — 204 бали;
  10. Andriidonowan — 173 бали;
  11. UA-Lora — 52 бали;
  12. VenzKor — 28 балів;
  13. Friend — 18 балів;
  14. Ivakode — 18 балів;
  15. Arxivist — 16 балів;
  16. Педагог Світлана — 14 балів;
  17. Visem — 12 балів;
  18. Kyslinka27 — 1 бал.

Активні учасники та учасниці кампанії отримають сувеніри, а три найактивніші: Toriyamv, Alice Redhotroof та Стефанко1982  — особливі подарунки від організаторів.

Дякуємо учасникам та учасницям за їх внесок у висвітленні досягнень видатних жінок та поширення вільних знань українською мовою!

Читайте також: 

Опубліковано у Результати, Статистика | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар