Результати Тижня медицини в українській Вікіпедії

У червні 2023 в українській Вікіпедії пройшов тематичний тиждень медицини. Ініціатор кампанії Mike.Khoroshun розповідає про її результати.

З 4 по 25 червня 2023 року в українській Вікіпедії проходив «Тиждень медицини» — кампанія, спрямована на зменшення прогалин у медичній тематиці проєкту та забезпечення достовірної та зрозумілої інформації українською про різноманітні медичні теми.

Зображення — груповий портрет «Клінічний урок у Сальпетрієрі», написаний художником Андре Бруйє

Учасники та учасниці тижня працювали над багатьма темами. Наприклад, вони створили та поліпшили статті про різноманітні захворювання, як рідкісні генетичні (Іхтіоз Арлекіна, Хвороба Краббе), так і більш поширені (Атеросклеротична хвороба серця, Неалкогольна жирова хвороба печінки). Також опрацювали статті про синдроми (Синдром токсичного шоку, Синдром Маллорі-Вейсса), медичні стани (Ортостатична гіпотензія, Пролапс), симптоми (Симптом барабанних паличок, Симптом Лазаря), препарати (Суматриптан, Урсодезоксихолева кислота, Антихолінергічні засоби) та процедури (Масаж простати, Електрологія). З’явилися статті і про відомих лікарів (Джузеппе Москаті, Маргарет Малер, Лайонел Лог), медицину у мистецтві (Клінічний урок у Сальпетрієрі), віруси та бактерії (Астровіруси, Клебсієла) та багато інших.

Загалом, до тематичного тижня долучилось 28 учасників та учасниць, вони створили 177 та покращили 28 статей.

Найактивнішим учасником тижня став користувач Всевидяче Око, який поліпшив та створив загалом 49 статей про медичні проблеми, препарати та інші теми, а найпліднішою авторкою нових статей — Анна Мороз, яка створила 33 нові статті, переважно про лікарів та інших відомих осіб, пов’язаних з медициною. Також особливо плідними учасниками та учасницями були Петро Михайлович 2, MarinaRomanivna, Мандрівниця, Дмитро Боришполець, ДмитроСавченко, Тітаренко Михайло, Kknchh, Lxlalexlxl, Venzz та StarDeg.

Тиждень медицини проходив за підтримки ГО «Вікімедіа Україна». Завдяки цьому активні учасники та учасниці конкурсу, які створили чи поліпшили принаймні три статті, отримають пам’ятні сувеніри, а три найактивніші — тематичний приз: книжку «Медицина доказова і не дуже» блогера та військового лікаря Андрія Сем’янківа (Med Goblin).

Запрошуємо всіх охочих надалі поліпшувати статті, які були створені під час цього тижня, а також приєднатися до вікіпроєкту «Медицина» і активно долучатися до наповнення Вікіпедії надійною інформацією на медичні теми.

Окрім іншого, можна:

Оскільки медична інформація завжди в пошукових трендах, покращення висвітлення цієї теми якісно відбивається на переглядах україномовного розділу Вікіпедії, наближаючи момент встановлення першості україномовної, а не російськомовної Вікіпедії як найпопулярнішої інтернет-енциклопедії серед українців.

Опубліковано у Результати, Статистика | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

1 Responses to Результати Тижня медицини в українській Вікіпедії

  1. Сповіщення: Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за червень — липень 2023 року | Вікімедіа Україна

Залишити коментар