Як минули українські події на Вікіманії 2023

З 16 по 19 серпня відбулася щорічна міжнародна конференція Вікіманія 2023. Онлайн та наживо до неї долучилися 2100 вікімедійців з усього світу. Серед десятків подій у межах конференції пройшла серія виступів про Україну та проєкти ГО «Вікімедіа Україна».

Учасники та учасниці Вікіманії 2023 у Сінгапурі. ZMcCune (WMF), CC BY-SA 4.0 

16 серпня

Під час церемонії відкриття на Вікіманії оголосили «Вікімедійців року» 2023. Почесну відзнаку номінації отримав Антон Процюк — координатор програм ГО «Вікімедіа Україна».

«Ця винагорода є визнанням роботи “Вікімедіа Україна” та української вікіспільноти з початку повномасштабного російського вторгнення. В умовах великої війни ми продовжували та продовжуємо роботу. Ця нагорода для усіх, хто попри все підтримує розвиток вільних знань та українських вікіпроєктів зокрема», — зазначив Антон Процюк.

Детальніше про нагородження читайте за посиланням.

17 серпня 

У другий день на Вікіманії пройшли аж дві українські події.

Спочатку відбулася доповідь на тему «Деколонізація знань — погляд української спільноти», з якою виступили Антон Процюк та дописувачка української Вікіпедії і  голова Ради повірених Фонду Вікімедіа Наталія Тимків.

«У значній частині країн Азії слово “деколонізація” сприймається саме у контексті Британської імперії. Після виступу, на який у нас було тільки 20 хвилин, учасники з регіону підходили й говорили, що це вперше вони задумалися про російську імперію (та її наступників), як про таку ж імперію. Нам, українцям, потрібно деколонізуватися всередині, але й також деколонізовувати знання світу про нас» — сказала Наталія Тимків.  

Пізніше відбулася презентація «Місяць культурної дипломатії України 2023: три різні роки», яку проводив проєктний менеджер кампанії користувач: Renvoy.

«Після виступу, що загалом справив велике враження на присутніх, вікіпедисти з різних країн підходили й докладніше розпитували про кампанію та справи в Україні. Після сесії також дав розширене інтерв’ю про “Місяць культурної дипломатії” японському інформаційному агенству Кьодо» — розповів Renvoy.

18 серпня

У другий день відбувся бліц-виступ Антона Процюка на тему «Мотивація волонтерів та утримання новачків — приклад програми “Згущівка поштою” громадської організації “Вікімедіа Україна”».

«Волонтери і волонтерки Вікіпедії часто не отримують достатньо індивідуального визнання та подяки за свою роботу. Програма “згущівка поштою” є нашим невеличким внеском у мотивування новачків та досвідчених користувачів — і, за словами однієї отримувачки, просто дуже милим проєктом 🙂 Я презентував його концепцію у п’ятихвилинній бліц-промові, яка пройшла у пленарному залі Вікіманії і зібрала 50-60 вікімедійців з усього світу наживо і ще кілька десятків онлайн. Вікіманія — це про обмін досвідом та ідеями, тож сподіваюся, що досвід “Вікімедіа Україна” буде корисним для інших країн — так само як ми намагаємося постійно вчитися в іноземних вікімедійців» — поділився Антон Процюк.

19 серпня

У останній день конференції пройшла презентація «Міжнародний фотоконкурс “Вікі любить Землю” — 10 років досвіду», який провела менеджерка міжнародного конкурсу Олеся Луканюк.

«Під час виступу була можливість поділитись зі слухачами підсумком результатів міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю» за 10 років його існування.

А також про теперішній стан конкурсу та важливі оновлення. Одразу після виступу до мене звернулися охочі долучитись до конкурсу як члени журі. Чудово, що тепер про «Вікі любить Землю» знає більше аудиторії» — зазначила Олеся Луканюк

Опубліковано у Конференції, Результати | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

4 Responses to Як минули українські події на Вікіманії 2023

  1. martynukunpukrnet коментує:

    Мої вітання всій нашій делегації. На мою думку цього разу було круто. Щиро вітаю Антона з нагородою. Підтримую тезу, що нам треба знайти себе в Україні, або як сказала Наталія Тимків деколонізуватися зсередини. Ми є Ми і це головне.

    Подобається

  2. Сповіщення: Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за серпень — вересень 2023 року | Вікімедіа Україна

  3. Сповіщення: «Вікімедіа Україна» у 2023 році: 10 проєктів | Вікімедіа Україна

  4. Сповіщення: Отримайте стипендію для участі у Вікіманії 2024 від «Вікімедіа Україна» | Вікімедіа Україна

Залишити коментар