Як пройшла освітня конференція в Белграді EduWiki 2023

На конференції, яку організувала Wikimedia Serbia спільно з Wikipedia & Education User Group, зібралися понад 100 представників різних вікіспільнот, які працюють над освітніми проєктами.

Захід відбувся у Белграді з 26 по 28 травня. Головною метою конференції був обмін знань та досвіду, а також сприяння співпраці між учасниками.

Фото: Mohammad Hijjawi, CC BY-SA 4.0

Від «Вікімедіа Україна» цю подію відвідала менеджерка напряму «Підвищення участі» Олена Вінсент, яка отримала стипендію від організаторів конференції. 

Проведення конференції затвердили ще у 2019 році, однак коронавірус завадив організації заходу три роки тому. Але цього року місія була успішно виконана. За три дні учасники та учасниці з усього світу обговорювали, як повинні виглядати вікіпроєкти в освітньому середовищі, і більшість з них залишили Белград з новими ідеями, знайомствами та натхненням для нових проєктів.

Фото: Jagseer S Sidhu, CC BY-SA 4.0

Конференція складалася з трьох основних частин.

Перша частина: Обмін успішними моделями співпраці

У першій частині конференції учасники та учасниці зосередилися на обміні знань та досвіду з впровадження успішних моделей співпраці, які були успішно реалізовані та користуються популярністю у своїх країнах. Представники різних вікімедійних організацій обговорювали використання цих моделей і обмінювалися найкращими практиками, які можна застосувати в інших країнах.

Наприклад, ми познайомилися с досвідом втілення освітньої програми у «Вікімедіа Франція» та дізнались про їх досвід створення настільної гри. Пізніше в нас була можливість пограти в цю гру (на фото). 

Фото: OlenaVinsent (WMUA), CC BY-SA 4.0

Друга частина: Майбутнє освітньої програми та роль штучного інтелекту

Друга частина конференції була присвячена обговоренню майбутньої ролі освітніх програм в рамках Вікімедіа, особливо при зростаючому впливі штучного інтелекту. Учасники та учасниці обговорювали, як розвивати проєкти з урахуванням сучасних технологій та розвитку штучного інтелекту, щоб забезпечити їх актуальність та користь для користувачів. Різні доповіді та дискусії стосувалися розвитку педагогічних програм, розвитку критичного мислення учнів та учениць, а також створенню навчальних матеріалів, які відповідають вимогам сучасного освітнього середовища.

Наприклад, у цій частині обговорювали пілотний проєкт із використанням Вікіданих для оцифрування шкільної програми в Гані. Ініціатива «Вікідані для освіти» спрямована на те, щоб «сума всіх знань» була узгоджена зі шкільною програмою та легко доступною для вчителів, студентів і дослідників. 

Третя частина: Об’єднання людей з однаковою місією

У третій частині конференції учасники та учасниці спрямували свої зусилля на зближення людей з однаковими цілями та місією в області освіти і вікіпроєктів. Відбулася серія заходів та інтерактивних сесій, які стимулювали співпрацю та обмін ідеями між учасниками та учасницями. Це був час, присвячений створенню нових зв’язків, знайомств з партнерами, які поділяють подібні цінності, а також обговоренню можливих проєктів співпраці. По завершенню цієї частини, учасники та учасниці заходу отримали нові знайомства та мотивацію для подальшої роботи над освітніми проєктами.

Наприклад, на сесії «Обговорення: Майбутнє Вікімедіа та Освіта» лідери освітніх програм з усього світу поділились своїми поглядами на майбутнє проєктів Вікімедіа в освіті, обговорюючи свій досвід та сподівання один з одним.

Фото: OlenaVinsent (WMUA), CC BY-SA 4.0

Під час конференції була створена платформа, на якій зібрались усі, хто працював над освітніми програмами у вікіпроєктіх. Крім презентації існуючих проєктів, таких як педагогічні відеоролики, онлайн-курси, табори, впровадження Вікімедії у шкільні програми тощо, доповідачі обговорювали вплив розвитку штучного інтелекту на проєкти, та як належним чином інвестувати ресурси, щоб вони залишалися актуальними. Також були представлені дослідження, що показували, як вікіпроєкти впливають на інформаційну грамотність, що в довгостроковій перспективі призводить до збільшення здатності людей стати залученими, кваліфікованими та обізнаними громадянами та громадянками. Багато сесій презентували стійкі та значні партнерства з освітніми закладами, що дозволяють досягти більшого впливу як на суспільство, так і на окремих осіб. 

Одна з учасниць, ЛіАнна Девіс, президентка Wikipedia & Education User Group, зазначила: «Це було чудово зібрати стільки лідерів освіти в одному місці, особливо з урахуванням того, наскільки важко було залишатись єдиною освітньою спільнотою під час пандемії. Це велике задоволення бачити, як лідери програм навчаються один від одного, планують співпрацю та створюють міцні зв’язки, які допоможуть нам разом розвивати освітню сторону вікімедійного руху. Я наполегливо вірю, що вікіпроєкти та освіта — це відповіді на багато з визначених цілей стратегії руху [Вікімедіа], і ця конференція дала нам змогу зібратися як спільнота, щоб працювати разом над реалізацією нашої візії».

Фото: OlenaVinsent (WMUA), CC BY-SA 4.0
Опубліковано у Конференції | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

1 Responses to Як пройшла освітня конференція в Белграді EduWiki 2023

  1. Сповіщення: Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за серпень — вересень 2023 року | Вікімедіа Україна

Залишити коментар