Як старшокласники Львова вивчали Вікіпедію та розширювали знання про рідний край

На кафедрі туризму ІСТР НУ «Львівська Політехніка» успішно завершилась Літня школа «Вступ до Вікіпедії: як почати писати про рідний край». Вона тривала з 28 серпня до 1 вересня 2023 року.

Зміцнення інтересу молоді до рідного краю і активне використання Вікіпедії як засобу навчання та пізнання — дві ключові мети, які стояли перед організаторами та організаторками Літньої школи у Львові. Ця ініціатива була спрямована на старшокласників із різних шкіл міста та стала важливим кроком у популяризації Вікіпедії, а також у навчанні молодших редакторів та редакторок.

Учасники й учасниці школи представляли різні навчальні заклади: Львівське вище професійне училище комп’ютерних технологій та будівництва, Суховільський ліцей, Ліцей № 74 ім. Марійки Підгірянки Львівської міської ради, Лапаївський ліцей імені Героя України Георгія Кірпи та Середня загальноосвітня школа № 30 міста Львова.

Фото: MarianaSenkiv, CC BY-SA 4.0

Лектор(к)ами школи стали досвідчені фахівці з кафедри туризму Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Львівської політехніки — Мар’яна Сеньків, Мирослава Габа, Наталія Дністрянська, Галина Ільницька-Гикавчук, Андрій Теребух, а також досвідчені вікіпедисти — Павло Сохан, Віра Моторко і Сергій Липко. Їхні лекції і практичні заняття допомогли учасникам та учасницям зрозуміти основні принципи редагування та створення статей про краєзнавчу тематику у Вікіпедії. Вони також представили популярні сестринські проєкти: Вікімандри і Вікіцитати.

«Ось уже декілька років кожного семестру на кафедрі туризму ми разом з “Вікімедіа Україна” організовуємо вікітренінги для студентів різних курсів. Моє нещодавнє опитування щодо їхнього досвіду редагування вікіпроєктів показало, що студентам подобається брати участь у таких заходах і загалом вони цінують цю можливість отримати нові знання та навички. Проте більшість з них після завершення Освітньої програми Вікіпедії не пишуть статті. Серед основних причин цього називають відсутність мотивації і брак вільного часу. Ось чому, на мою думку, важливо виховувати у дітей саме шкільного віку інтерес до Вікіпедії. І наша літня вікішкола для старшокласників — це один з можливих способів, як це можна робити. 

Ми не лише розвиваємо у дітей базові навички роботи з вікіпроєктами, а й зацікавлюємо їх нашою спеціальністю “Туризм” та знайомимо з університетом. Дехто з них уже зараз знають, що вступатимуть до Львівської політехніки. Найцінніше для мене з проведеної школи — це позитивні враження дітей про здобутий досвід, комунікацію з лекторами, а також бажання продовжити редагування Вікіпедії у майбутньому», — каже організаторка школи Мар’яна Сеньків. 

Фото: MarianaSenkiv, CC BY-SA 4.0

Одним із ключових досягнень учасників та учасниць школи було створення 15 нових статей та покращення понад сотні вже наявних.

«Під час презентації я старався зацікавити цікавинками з вікіпедійного досвіду, показати простоту Вікіцитат, корисність вікіпроєктів і вплив наших редагувань на культуру, маси завдяки відвідуваності. Розказував про переваги громадської діяльності загалом і вікіпедійної зокрема: знайомство з новими цікавими людьми, інтелігенцією з різних сфер суспільства, що може перерости у міцну дружбу, обмін досвідом, спільна праця над окремими проєктами і відпочинок. Також це тематичні тижні, конкурси з оригінальними сувенірами і призами», — каже Сергій Липко, один з тренерів курсу. 

Фото: MarianaSenkiv, CC BY-SA 4.0

Завдяки зусиллям організаторів та організаторок, п’ятиденна школа краєзнавства та редагування Вікіпедії у Львові стала яскравим прикладом того, як молодь може бути включена в активну роботу з популяризації знань та розвитку освіти через вільний доступ до інформації у світі Вікіпедії та Вікіпроєктів.

Світлини та презентації лекторів з усіх днів школи доступні у Вікісховищі, а з результатами внесків учасників можна ознайомитися на сторінці школи.

Опубліковано у Результати | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

2 Responses to Як старшокласники Львова вивчали Вікіпедію та розширювали знання про рідний край

  1. Сповіщення: Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за серпень — вересень 2023 року | Вікімедіа Україна

  2. Сповіщення: «Вікімедіа Україна» у 2023 році: 10 проєктів | Вікімедіа Україна

Залишити коментар