Чим займається Фонд Вікімедіа — міжнародна некомерційна організація, яка підтримує Вікіпедію

Публікуємо переклад тексту, вперше опублікованого на Diff у червні 2023 року до 20-річчя Фонду Вікімедіа — міжнародної організації, яка відповідальна за підтримку Вікіпедії; перекладачка — Анна Корбут.

Вікіпедія є невід’ємною частиною Інтернету — незалежно від того, чи шукаєте ви факт для уточнення дрібниць, чи глибоко занурюєтесь у те, що відбувається у світі навколо вас. І у червні цього року некомерційній організації, яка підтримує Вікіпедію, виповнилося 20 років.

Ми — Фонд Вікімедіа. У своїй роботі підтримуємо не лише Вікіпедію, але й дюжину сестринських проєктів разом з сотнями тисяч редакторів-волонтерів, які редагують, популяризують та очолюють рух Вікімедіа, об’єднаний єдиною місією: світ, у якому кожна людина на планеті може отримати доступ до енциклопедії, приймати участь в редагуванні і ділитися сукупністю всіх знань.

У наш 20-й день народження ми підбиваємо підсумки того, де зараз знаходиться Фонд Вікімедіа, озираючись на основні моменти за минулі двадцять років і дивимося вперед у наше майбутнє. 

Хто ми є сьогодні

Джиммі Вейлз створив Фонд Вікімедіа (Wikimedia Foundation) у 2003 році, через два роки після заснування Вікіпедії.

Відтоді ми дотримуємося тих самих принципів співпраці та спільноти, які зробили онлайн-енциклопедію настільки успішною. Наприклад, коли ми пропонуємо внести такі фундаментальні зміни, як створення звукового логотипу, оновлення зовнішнього вигляду Вікіпедії або впровадження Універсального кодексу поведінки, ми працюємо разом із волонтерами вікіпроєктів для їх впровадження. Фактично, наше оновлення умов використання 2011 року містило обговорення, яке було довшим, ніж роман «Грона гніву»

Наша робота не завжди легка, іноді виникають розбіжності, але наша мета — продовжувати розвиватися як партнери в рамках вікіруху, прислухатись до відгуків і покращувати те, як ми можемо працювати разом над нашою спільною місією. Наша прихильність до прозорості та співпраці означає, що кінцевий результат часто є ефективнішим, ніж ми могли б досягти поодинці.

«Ми працюємо разом із спільнотами волонтерів у всьому світі, щоб створювати та ділитися вільними знаннями», — сказала Мар’яна Іскандер, генеральна директорка Фонду Вікімедіа. «Цей глобальний рух продовжує підтримувати достовірну інформацію в Інтернеті в той час, коли вона критично потрібна як ніколи раніше». 

Сьогодні Фонд Вікімедіа різними способами підтримує та відзначає вільні знання та волонтерів, які роблять це можливим.

  • Ми гарантуємо, що вікіпроєкти залишаються в режимі онлайн і вільному доступні навіть за найвищих стрибків трафіку.
  • Ми постійно вдосконалюємо сайти, щоб їх було легше читати, вони були доступнішими та будь-хто міг редагувати статті на різних пристроях.
  • Ми боремося проти цензури та виступаємо за державну політику, яка гарантує, що такі сайти, як Вікіпедія, можуть продовжувати надавати доступну, створену спільними зусиллями, інформацію людям у всьому світі.
  • Ми підвищуємо обізнаність і відзначаємо роботу глобальних волонтерських спільнот.
  • Ми на зв’язку з іншими глобальними установами, такими як музеї та бібліотеки, і заохочуємо їх ділитися своїми знаннями щодо вікіпроєктів через різні партнерства та ініціативи.
  • Ми надаємо гранти, фінансування та іншу підтримку людям і організаціям, які просувають рівність знань, усуваючи прогалини в статтях на вікіпроєктах.

Все це можливо завдяки тисячам донорів, які забезпечують продовження цієї роботи.

Ранні роки

Коли у 2003 році Джиммі Вейлз оголосив про створення нової некомерційної організації під назвою «Фонд Вікімедіа», його метою було створити довгострокове, стабільне майбутнє для Вікіпедії та інших безкоштовних освітніх проєктів. І щоб люди могли користуватися цими «живими» ресурсами протягом багатьох років у майбутньому.

На той час Вікіпедія  працювала лише на двох серверах. «Я згадую ті дні, коли я замовляв новий набір серверів, які привозили мені додому», — сказав Вейлз. «Я клав їх у кузов свого маленького Hyundai, їхав до центру обробки даних, брав свою викрутку та розміщував їх на стелажі». 

Потім Вейльз, як правило, повідомляв Брайону Вайберу, який став першим штатним співробітником Фонду, а сьогодні є нашим штатним архітектором програмного забезпечення, що нові сервери працюють. Вайбер і Тім Старлінг, наш головний архітектор програмного забезпечення, були двома першими розробниками, які зробили внесок у розвиток Вікіпедії до існування Фонду Вікімедіа. Обидва були студентами, які добровільно витрачали надзвичайну кількість часу на підтримку сайтів, коли не було оплачуваного персоналу.

Технічні проблеми почали виникати, коли Вікіпедія стала одним із найпопулярніших веб-сайтів у світі. «Технічна інфраструктура Вікіпедії була в жахливому стані. Щодня чисельність відвідувачів зростала і кількість проблем теж», — сказав Старлінг. Щоб запобігти виходу сайту з ладу, розробники часто реагували, переводячи його в режим лише для читання або вимикаючи ключові функції. Вайбер сказав, що робота, яку він виконував у цей час, «була абсолютно еквівалентною диплому комп’ютерної інженерії. Ми вирішили кожну проблему, яка виникла на цьому шляху».

Проблеми з надійністю сайту Вікіпедії врешті-решт були пом’якшені завдяки роботі Старлінга, Вайбера та інших розробників-добровольців. Проте з часом їм ставало дедалі складніше брати на себе тягар підтримки веб-сайту онлайн. 

Ця динаміка спонукала до раннього, але повільного розвитку Фонду Вікімедіа, в якому зрештою працювали такі люди, як Старлінг і Вайбер. На знак подяки за їхній значний внесок на початковому етапі, обидва ці інженери мають дні, «названі» на їхню честь Джиммі Вейлзом (див. День Брайона Вібера, День Тіма Старлінга). 

Сьогодні у Фонді працює понад 300 співробітників, які займаються продуктами та технологіями, щоб задовольняти нові потреби, наприклад, справлятися із 18 мільярдами відвідувань Вікіпедії на місяць, підтримувати безпеку та додавати нові функції, які роблять наші проєкти доступнішими та безпечнішими. І ми все ще  радіємо всім, хто хоче зробити внесок у нашу кодову базу з відкритим кодом.

Покращення зручності використання вікіпроєктів

Вікіпедія та інші вікіпроєкти керуються спільнотами редакторів-добровольців з дня їх створення. Ці люди розповсюджують і обслуговують мільйони статей та інших сторінок з різним вмістом.

З плином часу ми виросли до такого рівня, коли могли взятися за складну технічну роботу, щоб покращити досвід як для редакторів, так і для читачів Вікіпедії. Один із цих проєктів розпочався у 2010 році з VisualEditor (візуальним редактором), способом редагування Вікіпедії без використання блоків коду. У візуальному редакторі те, що ви бачите під час редагування, ближче до того, що ви отримуєте після збереження сторінки.

«По суті, ідея візуального редактора полягала в тому, щоб для нових волонтерів Вікіпедії початок роботи був легким, м’яким і більш привітним», — сказав Джеймс Форрестер, давній волонтер Вікіпедії, який приєднався до Фонду у 2012 році, щоб стати менеджером візуального редактора.

Проте створення VisualEditor було «можливо, найскладнішим технічним проєктом за всю історію розвитку MediaWiki», — сказав у 2011 році старший менеджер із продуктів Хауї Фунг (маючи на увазі програмне забезпечення, на якому працює Вікіпедія). Частково складність полягала в тому, що ми зобов’язалися зробити його сумісним з існуючим  редактором вікітексту, який використовувався з моменту заснування Вікіпедії та використовується досі.

Бета-фаза візуального редактора була складною та наповненою виправленням помилок. Протягом багатьох років після його запуску ми продовжували розвивати та вдосконалювати його, так що сьогодні він є одним з перших інструментів, за допомогою якого нові редактори залучаються до проектів Вікімедіа. Це стало основою, на якій ми створили набір інших функцій, призначених для новачків. 

Краще навчання для нових волонтерів вікіпроєктів

Деякі з цих функцій розроблено та сформовано командою розвитку Фонду Вікімедіа у 2018 році для покращення інструментів, які будуть використовувати нові волонтери.

Робота цієї команди надзвичайно вплинула на залучення та утримання нових учасників вікіпроєктів. Наприклад, наприкінці квітня 2023 року нові редактори внесли свою мільйонну зміну за допомогою функції запропонованих змін. Наше дослідження показує, що саме ця функція, приблизно на 12%, збільшує шанси в тому, що новий користувач залишиться у вікіпроєктах.

Ріта Хо, головний дизайнер взаємодії з користувачами, сказала: «Я пишаюся процесом, який ми відточили під час плідної співпраці. Метою якої було створення цих функції разом із спільнотами, а не лише для них. Волонтери вікіпроєктів були залучені від початкового дослідження користувачів до надання відгуків щодо дизайну та взаємодії з новачками, а також до перекладів і порад».

Додаток «Вікіпедія» в 2013 році

Перенесення Вікіпедії на мобільні пристрої

Ера щоденного використання смартфонів, яка почалася наприкінці 2000-х років, внесла кардинальні зміни в те, як люди отримують доступ до інформації в Інтернеті, і Фонд Вікімедіа адаптувався до цієї нової реальності. У середині 2007 року ми вперше представили версію англійської Вікіпедії для мобільних пристроїв, потім у серпні 2009 з’явилася програма для iOS, а у 2012 — програма для Android. До грудня 2015 року мобільні пристрої вперше перевищили кількість переглядів сторінок на сайтах Вікіпроєктів.

Для покращення зручності та функціональності програми Вікіпедії всі процеси декілька разів оновлювались. За результатами прийнятих рішень та докладених зусиль ми з гордістю заявляємо, що Google назвав нашу програму для Android однією з найкращих у 2015 році, а Apple визнали програму Wikipedia для iOS вибором редактора у 2017 році.

Джазмін Таннер, провідна менеджерка Wikipedia Apps, сказала, що вона найбільше пишається тим, наскільки наші програми можна налаштувати під особисті потреби. «Вони [додатки Вікіпедії] дійсно намагаються підтримати наш різноманітний рух і щоб люди могли відчути красу Вікіпедії по-різному», — сказала вона. Наприклад, ви можете створити список статей, щоб поділитися ними, читати їх у режимі фокусування без відволікань навіть у режимі офлайн, отримувати вміст кількома мовами в одній стрічці та перемикатися між темами. Ми акцентуємо на неупередженості та доступності в дизайні нашої програми, надаючи якомога більшій кількості користувачів можливість отримати доступ до знань Вікіпедії та навчатися завдяки ним. 

Візуальний стиль Вікіпедії

Іншою метою Фонду протягом останніх двадцяти років було вдосконалення візуального дизайну Вікіпедії. Ми вперше оновили зовнішній вигляд сайту в 2009 році за допомогою ініціативи, яка, зі слів Mashable, привела енциклопедію в 21 століття.

У 2019 році веб-команда Фонду почала роботу над оновленням робочого інтерфейсу Вікіпедії для нового покоління. «Нам потрібно забезпечити не тільки привабливий вміст і якісний досвід, а і зрозумілу простоту в користуванні, яка буде відповідати їхнім уявленням про сучасний, надійний і гостинний сайт», — сказала головна продакт-менеджерка Ольга Василєва ще на початку проєкту. 

У цій роботі ми віддавали пріоритет справедливості, проводячи тестування користувачів і прислухаючись до глобальної популяції людей, відкриваючи діалог якомога більшою кількістю мов. Ми також співпрацювали з волонтерськими спільнотами Вікімедіа для детального обговорення спільних планів, і продовжували збирати відгуки після запуску, щоб уточнити ці зміни. Ми розпочали цю роботу протягом 2022–2023 років, і ви можете побачити всі внесені зміни у цьому детальному огляді.

Створення інструменту для спрощення перекладу між Вікіпедіями

Отже, чи знаєте ви, що Фонд Вікімедіа підтримує проєкти понад 300 мовами? «Жодна інша велика інтернет-платформа чи компанія не підтримує стільки мов, як цей сайт, і ми справді пишаємося цим», — сказала Селена Декельманн, головна директорка із продуктів та технологій Фонду Вікімедіа. «Ми беремося за цю роботу, оскільки надзвичайно важливо мати доступ до надійної інформації вашою рідною мовою».

Щоб допомогти знанням Вікіпедії краще розповсюджуватися між різними мовними виданнями, ми розробили й створили інструмент перекладу вмісту. З моменту випуску в 2014 році він допоміг людям перекласти більше 1 мільйона статей.

Інструмент працює шляхом автоматизації кількох завдань, щоб полегшити та пришвидшити переклад волонтерів Вікімедіа, дозволяючи їм з легкістю ліквідовувати прогалини в знаннях між мовами незалежно від того, який пристрій вони використовують. Ми продовжуємо його вдосконалювати; наприклад, з 2019 інструмент використовує штучний інтелект, щоб ділитися знаннями з більшою кількістю людей.

Усунення урядових і правових перешкод для обміну знаннями

Однією з головних перешкод для досягнення нашої місії є постійна загроза з боку уряду чи судових дій, які можуть обмежити доступ до знань. «Такі проєкти, як Вікіпедія, не виникають у вакуумі», — сказав наш генеральний радник Стівен ЛаПорт. «Важливо відстоювати державну політику, яка дозволяє вікіпроєктам процвітати».

Незалежно від того, чи є обмеження доступу до сайтів від уряду, чи наявне законодавство загрожує вплинути на нашу роботу або волонтеру вікіпроєктів загрожує закон, наш юридичний відділ захищає інтереси вільної та відкритої мережі. Вони також захищають нас від численних юридичних проблем, які можуть виникнути при роботі веб-сайту з першої десятки [у світі за популярністю], який складається виключно з вмісту, створеного користувачами.

Протест проти Закону про зупинення онлайн-піратства (SOPA)

Одним із перших випадків, коли Фонд Вікімедіа виступив проти запропонованого закону, був у 2012 році, після того як члени Конгресу США запропонували Закон про зупинення онлайн-піратства (SOPA). Як сказав наш тодішній генеральний радник Джефф Брігем, ми вважали, що SOPA «заслужила сумнівну честь сприяти цензурі в Інтернеті в ім’я боротьби з порушеннями на інтернет просторах».

Однією із заявлених цілей SOPA було зменшення випадків порушення авторських прав. Але боротися з цим, змушуючи такі платформи, як Вікіпедія, знаходити та видаляти всі посилання на цілі веб-сайти, навіть у випадках незначних порушень, було занадто.

У відповідь на ці занепокоєння щодо потенційного впливу SOPA волонтери англійської Вікіпедії детально обговорили спільний план дій разом з іншими. Після довгої дискусії вони вирішили «затемнити» сайт на 24 години; таку тактику раніше використовували в італійській Вікіпедії у 2011 році. 

18 січня 2012 року співробітники Фонду Вікімедіа зібралися в нашому офісі в Сан-Франциско для втілення рішення, прийнятого волонтерами англійської Вікіпедії. Ерік Мьоллер, тодішній заступник директора Фонду, поділився, як готувалися до того моменту:

«Це було неймовірно напружено до моменту активації “затемнення”, бо ми знали, що маємо лише один шанс змінити ситуацію за допомогою таких дій. Це могло б не спрацювати взагалі, або дійсно мало б значення, можливо, критичне серед усіх інтернет-протестів того часу.

Наша мета полягала в активації телефонних ліній Конгресу, щоб широка громадськість зацікавилася незрозумілим законом про порушення авторських прав та почала активно дзвонити своїм представникам. Дизайн затемнення Брендона Харріса був культовим; якщо я дивлюся на це кілька секунд, мене все одно морозить. У поєднанні з миттєвим пошуком поштового індексу обраних представників США відключення Вікіпедії справді змусило людей звернути увагу на цю несправедливість у вигляді закону та взяти в руки слухавки, ввести свій поштовий індекс в пошуковій системі, знайти контакт свого представника в Конгресі та одразу телефонувати та вимагати пояснень».

Зрештою, коли рух Вікімедіа об’єднався з союзниками в Інтернеті, щоб підтримати вільний і відкритий Інтернет, прихильники SOPA на невизначений термін відклали законопроект.

Виклик Агентству національної безпеки (АНБ)

Серед основних принципів Фонду Вікімедіа — захист конфіденційності користувачів. Коли ви отримуєте доступ до Вікіпедії чи інших вікіпроєктів, ми навмисно збираємо мінімум даних про вас. На відміну від багатьох інших великих веб-сайтів, ми не відстежуємо вашу діяльність в інших місцях в Інтернеті. Ми вважаємо, що конфіденційність є невід’ємною частиною інтелектуальної свободи в основі вікіпроєктів. Як сказав Джиммі Уейлз: «Це ваше власне людське право мати можливість навчатися в приватному житті». Політика та практика конфіденційності Фонду вже давно підтримує це переконання.

У 2015 році ми реалізували цей ідеал поза вікіпроєктами в залі суду. Витік документів показав, що Агентство національної безпеки Сполучених Штатів націлилося на Вікіпедію, обравши серед інших популярних веб-сайтів, для збору особистих даних користувачів Інтернету. Ми — і редактори Вікімедіа — боялися, що люди змінять свої звички читання та редагування тепер, коли вони знають, що за ними може спостерігати уряд США; пізніші дослідження показали, що цей страх правдивий. Завдяки представництву Американського союзу гроимадянських свобод Фонд Вікімедіа та вісім співпозивачів подали до суду на АНБ у 2015 році. Ми вісім років боролися, щоб припинити масове стеження за користувачами Вікіпедії. 

У 2019 році справу було закрито; АНБ стверджувала, що справа не може тривати без розкриття конфіденційної інформації про національну безпеку (це називається привілеєм «державної таємниці»). У 2022 році ми звернулися до Верховного суду США з проханням розглянути справу, але вони відмовили. Тим не менш, боротьба за припинення масового стеження триває в Конгресі США, де ми працюємо з союзниками, щоб протистояти цій практиці, тільки вже пізніше, коли вона буде розглянута цього року.

Ми продовжуватимемо вживати заходів, коли конфіденційність читачів і редакторів Вікіпедії буде під загрозою. Можливо, ми не виграємо кожну справу, але ми можемо підтримувати власну практику на високому рівні та прагнути захищати дані користувачів — і, можливо, зробити весь Інтернет кращим місцем.

Розблокування Вікіпедії в Туреччині

29 квітня 2017 року уряд Туреччини заблокував доступ до Вікіпедії. В одну мить, як  написала колишня старша менеджерка із комунікацій Сем Лієн, «ціла нація раптом замовкла у Вікіпедії».

«Я та мої колеги-вікімедійці були спантеличені», — сказала волонтерка Башак Тосун. «Спочатку я думала, що все це результат непорозуміння. Я була упевнена, що Вікіпедію розблокують за кілька днів». 

На жаль, це було не так. Хоча Фонд Вікімедіа негайно ініціював судовий позов для боротьби з блокуванням у судовій системі Туреччини, їм знадобилися роки, щоб винести вердикт. Це не лише позбавило турецьких громадян Вікіпедії, але й позбавило світ знань, історії та культури Туреччини.

«Ми віримо, що інформація, знання роблять світ кращим. Коли ми ставимо запитання, отримуємо факти та можемо зрозуміти всі погляди на проблему, це дозволяє нам побудувати основу для більш справедливого і толерантного суспільства», — сказала колишня генеральна директорка Фонду Вікімедіа Кетрін Мар у 2019 році, відредагувавши на довготривале блокування.

Зрештою турецькі суди винесли рішення на нашу користь. Доступ до Вікіпедії всередині країни було відновлено в січні 2020 року, на 19-й день народження Вікіпедії. Погрози блокування Вікіпедії по всій країні справді продовжуються, і наша команда юристів часто мобілізується, щоб протистояти цим новим ризикам. 

Через блокування Вікіпедії в Туреччині Фонд Вікімедіа розпочав кампанію в соціальних мережах під назвою «Ми сумуємо за Туреччиною». Цей простий слоган спонукав до дії сотні тисяч користувачів соціальних мереж.

Що далі?

За останні двадцять років Фонд Вікімедіа виріс, щоб підтримувати потреби волонтерів і читачів у всьому світі, і цей допис — лише вершина айсбергу з усього досягнутого нами. Тим не менш, наша головна місія, донести всі знання до всіх людей, ніколи не змінювалася і ніколи не буде.

«Коли я приєдналася, Фонд був невеликою організацією з великими мріями, які неможливо було втілити в життя», — сказала Меггі Денніс, віце-президентка із стійкості та сталого розвитку спільноти. «У нього все ще є великі, амбітні мрії, але тепер він має кращий персонал, щоб ставити та досягати великих цілей, і, що важливо, тісніше, ніж будь-коли, співпрацювати з нашими чудовими міжнародними спільнотами для спільного здійснення цих мрій. Раніше мені подобалось, що ми діставали до зірок; тепер я волію вірити, що ми все ще можемо це зробити».

Це важка робота. Наша місія не буде досягнута протягом наступного дня, місяця чи навіть наступного десятиліття. Як сказала генеральна директорка Фонду Вікімедіа Маріана Іскандер, «практичні реалії виконання цього в багатьох різних мовах, спільнотах і місцях схожі на роботу, яка не буде завершена, навіть коли Фонду виповниться 50».

Але ми налаштовані на довгострокову перспективу, і маємо орієнтир у амбітній та довгостроковій стратегії, розробленій волонтерами вікіпроєктів та для них. Найближчим часом ми перемістимо нашу увагу на потреби Інтернету, що постійно змінюється, і на самостійне створення стосунків між волонтерами, з якими ми працюємо. Ми зосередили нашу роботу на продукті та технологіях і надали пріоритет справедливості знань у наших рішеннях. Намагаємося покращити досвід користувачів, продовжуємо боротьбу з лихом дезінформації шляхом підвищенням власної ефективності. 

«Ми досягли значного прогресу на шляху до нашого справді потужного бачення обміну сукупністю всіх знань, і ми вітаємо всіх, хто хоче поділитися цим баченням з нами», — сказала Іскандер.

Двадцять років тому Фонд виник із кількома серверами та кількома відданими волонтерами, які допомагали виправляти рядки коду. У той час ми не уявляли, що знадобиться, щоб зібрати суму всіх людських знань. Через два десятиліття ми все ще не знаємо. Але ми є частиною найбільшого руху шукачів знань у світі, тож працюємо усі разом, щоб це з’ясувати.

Опубліковано у Закордонний досвід, Публікації | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

1 Responses to Чим займається Фонд Вікімедіа — міжнародна некомерційна організація, яка підтримує Вікіпедію

  1. Сповіщення: Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за вересень — жовтень 2023 року | Вікімедіа Україна

Залишити коментар