День суспільного надбання у 2024 році

Щороку першого січня міжнародна вікіспільнота відзначає не лише Новий рік, але й День суспільного надбання. У перший день кожного року закінчується термін дії авторських прав на твори, а отже вони потрапляють до суспільного надбання.

Суспільне надбання — це усі твори та об’єкти інтелектуальної власності, термін дії авторських прав яких закінчився зі згоди автора чи через певний час після його (її) смерті.

В Україні, США та багатьох інших країнах цей термін становить понад 70 років після смерті автора. Цьогоріч до суспільного надбання долучилася спадщина авторів, які померли у 1953 році*. 

Українські автори

У 2023 році до суспільного надбання потраплять твори українських авторів: 

Антін Баландюк — український композитор, скрипаль, педагог. Січовий стрілець, четар УГА.

Борис Іваницький — український лісознавець, громадський і політичний діяч, журналіст, редактор, педагог; міністр землеробства Директорії Української Народної Республіки.

Володимир Татлін — український художник, скульптор, дизайнер та архітектор родом з Харкова. Відомий як родоначальник конструктивізму, один із лідерів українського і світового авангарду. 

«Натурниця», 1913 рік. Автор: Володимир Татлін, суспільне надбання

Всеволод Задерацький — український композитор і піаніст родом з Рівного. Був першим композитором після Баха, хто створив цикл «24 прелюдії й фуги» у всіх тональностях. 

Геннадій Брежньов — український поет, прозаїк, перекладач, уродженець Харкова. Член Спілки письменників України.

Іван М’ясоєдов — український художник, майстер живопису й графіки, представник символізму й модерну, творець поштових марок.

Климент Квітка — український музикознавець-фольклорист родом з Сумщини, чоловік Лесі Українки. Автор понад 6 000 записів українських та кількох сотень білоруських, румунських, молдавських, російських, грецьких пісень та інструментальної музики.

Мойсей Ваксман — український архітектор, який працював у Вінниці.

Готель «Савой», Вінниця. Архітектори: Григорій Артинов, Мойсей Ваксман, суспільне надбання. Фото: Вадим Постернак, CC BY-SA 4.0

Олександр Осмьоркін — український художник, учасник групи митців «Бубновий валет».

Олександр Лінецький — український архітектор, який працював у Харкові. Автор таких будівель-пам’яток у Харкова як Торговельна біржа (Майдан Конституції, 13), Центральний універмаг тощо.

Сергій Прокоф’єв — український композитор, піаніст, диригент, музичний письменник родом з Донеччини. Автор 8 опер, 7 балетів, 7 симфоній та багатьох камерно-інструментальних творів, а також музики до кінофільмів.

Іноземні автори

Поети та письменники

Відунас — литовський драматург, поет, педагог, філософ та культурний діяч зі Східної Пруссії. Лідер пруссько-литовського національного руху в Малій Литві.

Герман Манкевич — американський сценарист, редактор, критик німецько-єврейського походження. Співавтор сценарію до фільму «Громадянин Кейн», який отримав премію «Оскар» за найкращий оригінальний сценарій.

Гілер Беллок — письменник та історик англо-французького походження. Один з найбільш плідних англійських письменників початку XX століття.

Ділан Томас — валлійський поет і письменник. Важливим джерелом його натхнення був валлійський фольклор і міфологія, дитячі враження від життя в сільському Вельсі.

Ельза Бесков — шведська дитяча письменниця та ілюстратор дитячих книжок.

Рашильд — французька письменниця, господиня літературного салону.

Юджин Гладстоун О’Нілл — американський драматург.  Його п’єси — серед найперших, які ввели в американську драму техніку реалістичного театру.

Юліан Тувім — польський поет, перекладач і мовознавець єврейського походження. Найвизначніший автор першої декади міжвоєнного двадцятиліття.

Художники, архітектори, скульптори та дизайнери

Віра Мухіна — російська скульпторка, художниця родом із Риги. Учениця української скульпторки польсько-єврейського походження Жозефіни Діндо. У Феодосії діє музей Віри Мухіної. 

Гуччо Гуччі — італійський бізнесмен і дизайнер. Засновник модного дому Gucci, який  вважається одним із найвідоміших, престижних і впізнаваних модних брендів у світі.

Гарольд Казно — австралійський фотохудожник, піонер фотографії, чий стиль мав значний вплив на розвиток цього мистецтва в Австралії.

Колишній універмаг Schocken у місті Хемніц, Німеччина. Архітектор: Еріх Мендельсон, суспільне надбання. Фото: Altsachse, CC BY-SA 4.0

Еріх Мендельсон — німецький архітектор, експресіоніст і функціоналіст єврейського походження. 

Роман Фелінський — польський архітектор, урбаніст. Автор будівель у Львові.

Рудольф Бауер — німецький художник, один з основоположників абстракціонізму. Член групи авангардистів «Der Sturm».

«П’ять сотень героїв», 1930 рік. Автор: Сюй Бейхун, суспільне надбання

Сюй Бейхун — китайський художник XX століття, автор реформ в традиційному китайському живописі і прихильник засвоєння митцями Китаю техніки олійного живопису Європи.

Пам’ятник Лесі Українці в Сурамі, Грузія. Скульпторка: Тамара Абакелія, суспільне надбання. Фото: jaba1977, суспільне надбання

Тамара Абакелія — грузинська скульпторка, художниця. Ілюструвала український переклад Миколи Бажана поеми Шота Руставелі «Витязь у тигровій шкурі». Авторка пам’ятника Лесі Українці в Сурамі.

«Косівська дівчина», 1919 рік. Автор: Урош Предич, суспільне надбання

Урош Предич — сербський живописець, відомий художник-реаліст. Найвідоміша його картина — «Косівська дівчина», що присвячена Битві на Косовому полі.

Франсіс Пікабіа — французький художник, ілюстратор, декоратор. Працював у стилях імпресіонізму, абстракціонізму, сюрреалізму.

Композитори та музиканти

Арнольд Бакс — англійський композитор, піаніст, диригент. Автор 7 симфоній, численних п’єс для оркестру, музики до балетів і кінофільмів.

Генк Вільямс — американський співак, музикант і автор пісень у стилі кантрі, якого вважають одним із найвпливовіших виконавців кантрі-музики.

Джанго Рейнарт — французький гітарист циганського походження. Перший європейський джазовий виконавець, який справив потужний вплив на американських музикантів.

Дмитро Аракішвілі — грузинський композитор, педагог, диригент, музично-громадський діяч, музикознавець-етнограф.

Імре Кальман — угорський композитор єврейського походження, один із засновників і найвизначніших представників віденської оперети.

Людомир Ружицький — польський композитор, представник Молодої Польщі в музиці.

Політичні діячі

Йосип Сталін — радянський диктатор, військовий та політичний діяч грузинського походження.

Станіслав Войцеховський — польський політик, Президент Другої Польської Республіки.

Франческо Саверіо Нітті —  італійський політик та державний діяч, прем’єр-міністр Королівства Італія. Переконаний антифашист.

Інші твори

Згідно з американським законодавством, до суспільного надбання також потрапляють твори колективного авторства через 95 років після їх оприлюднення. Таким чином у 2024 році до суспільного надбання увійдуть роботи, випущені у 1928 році:

Кадр з анімаційного фільму «Plane Crazy», суспільне надбання

«Plane Crazy» — американський німий короткометражний анімаційний фільм студії Дісней. Дебютний мультфільм із зображенням Мікі Мауса та його дівчини Мінні Маус.

«The Gallopin’ Gaucho» — другий німий короткометражний фільм студії Дісней із зображенням Мікі Мауса.

Кадр з анімаційного фільму «Пароплавчик Віллі», суспільне надбання

«Пароплавчик Віллі» — найстаріший зі збережених звукових мультфільмів, перший звуковий фільм студії Дісней і третій мультфільм про Мікі Мауса.

«Дім на Пуховому узліссі» — другий та останній роман англійського дитячого письменника Алана Александера Мілна про Вінні-Пуха.

Кадр з фільму Чарлі Чапліна «Цирк», суспільне надбання

«Цирк» — німа комедія Чарлі Чапліна, у якій він виступив автором сценарію, продюсером, композитором та зіграв одну з головних ролей.

«Страсті Жанни д’Арк» —  французька історична драма 1928 року, поставлена данським режисером Карлом Теодором Дреєром. Фільм вважається однією із загальновизнаних вершин світового кінематографа.

Список перерахованих у статті авторів та творів, що потрапили до суспільного надбання, не є вичерпним. Читайте більше на відповідній сторінці у Вікіпедії (англійською мовою).

* Зауважимо, що відповідно до ч. 6 статті 31 закону «Про авторське право і суміжні права», в Україні термін дії авторських прав на твори авторів може рахуватися не від року смерті, а після дня реабілітації авторів. 

Читайте також:

Опубліковано у Поточні події | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар