«Вікімедіа Україна» у 2023 році: шість цифр про нашу роботу

На початку березня ми опублікували детальний звіт про діяльність організації у 2023 році. Він публічно доступний на сайті «Вікімедіа Україна» за посиланням.

З нагоди публікації звіту зібрали у цій статті шість цифр про нашу роботу в минулому році. Ці дані відображають лише частину нашої роботи, детальніше читайте у повному звіті.

  1. Провели та підтримали понад 65 офлайн-зустрічей і близько 60 вебінарів та онлайн-подій

Після початку повномасштабного вторгнення проводити офлайн-події стало важче, втім ми змогли організувати та підтримати понад 65 офлайн-зустрічей для вікіспільноти. Серед них події у межах Вікімарафону, #1Lib1Ref, освітні заходи в університетах та інші.

Також ми продовжили проводити онлайн-події та вебінари, аби більше учасників могли долучитися з різних куточків України та світу. Усього відбулося 60 тренінгів та інших онлайн-подій: події для освітян, зустрічі у межах Вікімарафону, підтримка школи патрульних, тренінги з інклюзивності і медіаграмотності та інші.   

  1. Залучили майже 20 тисяч світлин української культурної спадщини у конкурсі «Вікі любить пам’ятки»

«Вікі любить пам’ятки» — один з найбільших проєктів, які ми підтримуємо. Його мета — зібрати якомога більше фото об’єктів культурної спадщини України. 

За результатами конкурсу у 2023 році 270 учасників та учасниць наповнили Вікісховище 19,7 тисячами світлин української культурної спадщини, які висвітлюють понад 5,6 тисяч пам’яток. 600 пам’яток проілюстровано вперше за історію фотоконкурсу.

За кількістю фото Україна посіла третє місце серед майже 50 країн-учасниць. 

  1. Понад 9 тисяч статей у Вікіпедії створено завдяки нашим конкурсам та кампаніям

Протягом року ми проводимо конкурси й кампанії головна мета яких — збільшити українську Вікіпедію і сестринські вікіпроєкти якісно та кількісно. 

У 2023 році завдяки проведенню таких кампаній як WikiGap, Європейська весна, Місяць культурної дипломатії, тематичні тижні, Вікімарафон тощо до Вікіпедії сотні волонтерів та волонтерок додали 9 тисяч статей, а до сестринських вікіпроєктів — понад 4 тисячі сторінок.

  1. 300 учасників та учасниць онлайн-курсу «Вікіпедія для навчання»

У 2023 році ми завершили створення першого відкритого онлайн-курсу «Вікіпедія для навчання». Його мета — допомогти освітянам зрозуміти Вікіпедію та використовувати її як інструмент для навчання.

Влітку 2023 року відбувся набір на першу пробну версію курсу. До курсу входило три модулі та підсумкове завдання Також проводилися щотижневі вебінари. Всього на цьому етапі до курсу долучилося 300 людей, 64 з них повністю пройшли його та отримали сертифікат. 

Після першого набору курс розділили на три рівні — базовий, середній та поглиблений. Із лютого 2024 року базова версія курсу стала постійно доступною для всіх охочих на платформі Prometheus.

  1. Провели 7 онлайн-зустрічей для освітян та 1 велику офлайн-конференцію

У 2023 році ми почали проводити регулярні онлайн-події для освітян — заходи для обміну досвідом та навчальні вебінари. Протягом року відбулося 7 таких зустрічей до яких загалом долучилося 238 учасників та учасниць.

Офлайн-конференція відбулася у Києві 8—9 липня. Дводенна сесія складалася близько з 20 сесій: презентації, тренінги, бліц-промови про локальний досвід втілення Освітньої програми, та стратегічної сесії. Усього долучилося 35 людей. Ця зустріч стала найбільш масштабною офлайн-подією для освітян з часів пандемії та повномасштабного вторгнення.  

  1. Понад 100 учасників долучилося до Вікіконференції 2023

У 2023 році ми провели тринадцяту щорічну Вікіконференцію. Вона відбулася онлайн та офлайн у Києві, Харкові та Комарні (Львівська область).

Подія стала найбільшою в історії українською Вікіконференцією за кількістю учасників: сумарно офлайн та онлайн долучилося понад 100 людей (80 офлайн і близько 60 онлайн, з яких мінімум 22 брали участь лише віртуально).

Детальний річний звіт читайте за посиланням. Також фінансову звітність можете переглянути тут.

Опубліковано у Статистика | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

1 Responses to «Вікімедіа Україна» у 2023 році: шість цифр про нашу роботу

  1. Сповіщення: Дайджест новин за березень — квітень 2024 року | Вікімедіа Україна

Залишити коментар