Інший травневий парад у Києві

Могилянська Бібліотека завантажила на Вікісховище раніше не опубліковані фото першого  післявоєнного травневого військового параду, що пройшов 1946 року у Києві і запрошує всіх, хто може уточнити частину вулиці, що зображена на фото, види бойових машин, залишати відповідні коментарі до файлів на Вікісховищі.

На доданих  фото бачимо парад 1 травня  Хрещатиком так, як його побачив фотограф з-за спин охоронців порядку. Головна магістраль міста майже знищена від вибухів,влаштованих ще у вересні 1941 року НКВС, коли радянські війська відступали з міста. Хоча вже 22 червня 1944 р. було оголошено конкурс на кращий проект відбудови Хрещатика, однак його реалізація ще далеко попереду. Адже після закінчення війни декілька років тривало розбирання руїн і лише наприкінці 1940-х років головну вулицю української столиці починають забудовувати.  На фоні такої масштабної руїни позитивним дисонансом виступає будівля Центрального універмагу без значних пошкоджень, на центральному вході якого транспарант з датою свята – 1 травня. На одній фотографії зафіксований транспарант з назвою події та військовий ансамбль, який брав участь у параді. Демонстрацію військової звитяги довершують школярі та колона трудящих із транспарантами, що прославляють Сталіна та керівників СРСР. За кадром залишились керівники партії та уряду, командувачі військ. Цікаво, що на 9 травня повторення чи більш масштабного параду не передбачалося. Після 1945 року паради на честь Дня Перемоги не проводилися 20 років. У Києві ж перший повоєнний парад відбувся у листопаді 1945 р. на честь 28-ї річниці Жовтневої революції. У наступні десятиліття військові паради у Києві, як і в інших містах України, відбувалися 1 травня –  «Свято трудящих, день огляду бойових сил трудящих усіх країн», також військова міць демонструвалася щороку 7 листопада.

Фотографії зробив Валерій Терещенко,  родом з Краснодару, який перебував  з діловим візитом в Україні після 22  років еміграції (у 1927 році опинився в Європі, потім у США), де працював у сфері економіки та сільського господарства. У 1946 році його включено до складу місії УНРРА в Україну, що оцінювала збитки від війни, мала контролювати та розподіляти поставки гуманітарних товарів. Місія перебувала в УРСР з березня 1946 року до середини 1947.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Свято_трудящих,_день_огляду_бойових_сил_(16692386223).jpg

Більше фото див. у Вікісховищі

Коментар ВМУА: Вікіпедія так само як бібліотеки, архіви, музеї створена та існує, щоб зберігати та поширювати знання. Вільна енциклопедія має величезний потенціал для представлення колекцій, що зберігають ці установи онлайн. Порядок денний багатьох великих і малих організацій-зберерігачів  культурної спадщини сьогодні включає співпрацю з Вікіпедією у різних формах.  Одна з них – це завантаження зображень двовимірних та трьохвимірних експонатів колекцій, що відповідають критеріям вільного контенту, у Вікісховище та додання їх до відповідних статей. Приємно, що українські бібліотеки починають приєднуватися до цього руху. Вікімедіа Україна, в свою чергу, нагадує всім установам, які бажають представляти свої колекції на 7-му за популярністю сайті світу, що наша організація рада допомогти Вам в цьому. З питаннями та пропозиціями звертайтесь на wm-ua @ wikimedia.org.

Див. детальніше

Опубліковано у Історія, Публікації | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар