Розпочалася серія віківишколів для працівників національних музеїв

Презентація про Вікіпедію для Софії

Презентація з віківишколу

«Головне наше завдання — зробити так, щоб людям хотілося редагувати ще!» Саме з таким настроєм члени «Вікімедіа Україна» приступили до нового віківишколу зі створення та редагування статей у Вікіпедії.

Віківишкіл відбувся 9 червня у Національному заповіднику «Софія Київська», його учасниками були працівники заповідника, дослідники Софійського собору, а також працівники музеїв «Золоті ворота», «Кирилівська церква», «Андріївська церква».

Розпочався вишкіл з практичних кроків: реєстрації у Вікіпедії, налаштування можливостей облікового запису, пошуку і виправлення простих помилок у статтях, додавання зображення у статтю. Почати одразу з головного дає змогу сам рушій сайту. «Вікіпедію неможливо поламати. І навіть вилучення у ній не є вилученням — просто змінюється рівень доступу», — з цими словами Наталія Тимків пояснила, що не варто боятися редагувати Вікіпедію.

Учасники вишколу зробили свої перші редагування і змогли їх побачити на сторінці власного внеску, в історії редагувань сторінок і одразу — живими у статтях. Допомагали їм троє досвідчених вікіпедистів: Наталія Тимків, Ілля Корнійко та Віра Моторко. Завершився вишкіл узагальненою презентацією про засади редагування Вікіпедії — п’ять основ, критерії значимості статей тощо.

У Вікіпедії достатньо статей на цікаві музейникам теми, які аж просяться, щоб їх покращили. Наприклад, стаття про Івана Михайловича Скуленка, першого директора заповідника «Софія Київська», дуже коротка і не має посилань на джерела. У статті про Кирилівську церкву чимало інформації взято з книги Ірини Марголіної та Василя Ульяновського «Обитель святого Кирила» (2005), але посилань на неї теж немає. Це виявила сама авторка, Ірина Марголіна, науковий співробітник «Софії Київської», яка була серед учасників вишколу. Дивно, коли дописувач вікіпедійної статті не вказує, звідки бере інформацію, адже сам він не має з того ніякого зиску, лише читач опиняється в омані. На щастя, таке не складно виправити, адже Вікіпедію може редагувати кожен.

Серія вишколів зі створення статей у Вікіпедії продовжиться у Національному музеї історії України та Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. Міністерство культури бачить такі тренінги підготовкою до майбутнього конкурсу статей в україномовній Вікіпедії «Українські пам’ятки Криму». Для «Вікімедіа Україна» співпраця з історико-культурними установами — це один з основних напрямів діяльності. Адже Вікіпедія та музеї і заповідники мають спільну мету — збереження, удоступнення, поширення знань про історико-культурну спадщину.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wikitraining_in_Saint_Sophia_Cathedral_in_Kiev_09-06-2015_03.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wikitraining_in_Saint_Sophia_Cathedral_in_Kiev_09-06-2015_06.JPG
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wikitraining_in_Saint_Sophia_Cathedral_in_Kiev_09-06-2015_13.JPG

Автор світлин — Ilya. Усі фото розповсюджуються під ліцензією CC-BY-SA-4.0 — використання дозволене за умови вказання автора і збереження ліцензії.

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Поточні події, Проекти з партнерами | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар