Вікіпедистка-резидентка в Національному музеї у Варшаві

У Національному музеї у Варшаві від початку листопада працюватиме Вікіпедистка-резидент. Це буде перший подібний проект в Польщі. Досвідчена редакторка найбільшої у світі онлайн-енциклопедії буде сполучною ланкою між спільнотою Вікіпедії та співробітниками установи. Вона також підтримуватиме створення у Вікіпедії статей про ресурси музею. Ця програма є пілотним проектом і триватиме три місяці.

Національний музей у Варшаві (фото Muzeum Narodowe w Warszawie, CC-BY-SA 4.0)

Національний музей у Варшаві (фото Muzeum Narodowe w Warszawie, CC-BY-SA 4.0)

Хоча резиденція вікіпедиста в Національному музеї буде першим проектом такого роду в Польщі, сама ідея вже добре зарекомендувала себе у світі. Вперше вікіпедист-резидент (Wikipedian-in-Residence) співпрацював з Британським Музеєм у 2010 році. Цю функцію виконував Ліам Віатт, співзасновник GLAM Wiki – програми співпраці культурних установ з проектами Вікімедіа. Проекти з резиденції, реалізовані у світі, принесли дуже добрі результати. У лондонському Музеї науки резиденція привела до ліцензування на умовах CC BY-SA 50 фотографій об’єктів ключової для науки важливості; надання музеєм цих зображень призвело до збільшення його популярності на багато місяців. А резиденція у Британській бібліотеці зробила доступною онлайн колекцію з 4 тис. зображень з канадських архівів цієї бібліотеки.

У жовтні 2015 року, товариство Вікімедіа Польща почало пошук вікіпедиста чи вікіпедистки, який би хотів стати резидентом у Національному музеї. Зголосились близько 70 осіб з цікавими й різноманітними компетенціями. З-поміж них було вибране невелике число кандидатів, котрі окрім співбесіди повинні були також показати себе як вікіпедисти, написавши статтю про якийсь із ресурсів музею. Із завданням дуже добре справились навіть ті, хто не мав попереднього досвіду редагування онлайн-енциклопедії.

Марія Дроздек, перша в Польщі вікіпедистка-резидентка (фото Роберт Друзд, CC-BY-SA 3.0)

Марія Дроздек, перша в Польщі вікіпедистка-резидентка (фото Роберт Друзд, CC-BY-SA 3.0)

Кінець-кінцем у результаті співбесід було вибрано Марію Дроздек, користувачку Вікіпедії під ніком Gytha. Нова резидентка має 9 років досвіду редагування Вікіпедії, створюючи в ній статті на культурну тематику. Вона є адміністраторкою та членом Арбітражного комітету, органу для врегулювання конфліктів у Вікіпедії. У спільноті відома своїми обширними технічними знаннями, добрим знанням правил енциклопедії, а також величезною добротою. Також від самого початку в неї були конкретні ідеї стосовно того, що б вона хотіла зробити у рамках резиденції. «У Марії було бачення того, як проект співпраці з Національним музеєм може виглядати. Вона задала нам багато точних, детальних питань, таким чином чіткіше окреслюючи це бачення. Звісно, її великий досвід у проектах Вікімедіа й можливість залучати нових редакторів до проектів також дуже стане в нагоді», – пояснює рішення комісії з відбору Войцех Пендзіх.

Програма з резиденції триватиме 3 місяці й супроводжуватиме виставку «Майстри пастелі. Від Марто до Віткацого. Колекція Національного музею у Варшаві» (28 жовтня 2015 — 31 січня 2016). Це перша така велика виставка пастелі у Польщі. Завдяки ній, відвідувачі зможуть помилуватися роботою найвідоміших польських пастелістів: Теодора Аксентовича, Станіслава Виспяньського, Леона Вичулковського і Станіслава Ігнацого Віткєвича (Віткацого). Завданням резидента буде впевнитись, що виставка та колекції музею обширно та на основі фактів висвітлені у Вікіпедії, а також надання технічної підтримки установі й навчання початківців редагуванню Вікіпедії.

Програма резиденції має дуже відкритий характер. Діяльність резидентки фокусуватиметься не лише на співпраці між спільнотою Вікіпедії та працівниками музею. Вона також допомагатиме будь-кому з відвідувачів музею, хто захоче дізнатися більше про найбільшу в світі веб-енциклопедію або використати її для отримання знань про побачені роботи мистецтва.

Це стало наступним кроком співпраці Національного музею з Вікіпедією — минулого місяця ним було передано 100 репродукцій виняткових робіт з їх архіву до Вікісховища, мультимедіа-бібліотеки найбільшої у світі інтернет-енциклопедії.

Наталія Шафран-Козаковська


Переклад публікації з блогу Вікімедіа Польща. CC BY-SA 3.0

Опубліковано у Закордонний досвід | Теґи: , , , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар