В Ізюмі та Чугуєві відбулися віківишколи для бібліотекарів та краєзнавців

6 жовтня у містах Ізюм та Чугуїв, на Харківщині, відбулися віківишколи для місцевих бібліотекарів та краєзнавців, під час яких учасники тренінгів отримали знання про правила Вікіпедії та створили свої перші статті або доповнили вже наявні.

Дві групи харківських вікіпедистів відправились до Ізюма та Чугуєва, де провели у місцевих міських бібліотеках віківишколи з редагування Вікіпедії для співробітників цих бібліотек та краєзнавців.

Теоретична частина віківишколу в Ізюмі
Наталія Ластовець, ліцензія CC BY-SA 4.0.

Під час віківишколів їх учасники дізнались про основні правила Вікіпедії та отримали корисні поради, що стануть у нагоді у роботі з інформацією у Вікіпедії. Значну увагу було приділено питанням написання енциклопедичного тексту та створення нової чи редагування вже наявної статті за допомогою вікірозмітки. Крім того, йшлося про авторське право та завантаження зображень на Вікісховище. Під час практичної частини учасники віківишколів працювали над статтями у Вікіпедії, а після тренінгів отримали посібники та шпаргалки з редагування, а також інші матеріали.

Як зазначив користувач Antonyahu, у Чугуєві на віківишколі були присутні співробітники Чугуївської міської центральної бібліотечної системи, які працювали над написанням та доповненням статей про місцевих відомих осіб. Наприкінці вікітренінгу бібліотекарі отримали інформаційні та методичні матеріали, а тренерам з Харкова були презентовані чугуївські довідкові матеріали та сувеніри із символікою міста.

Дмитро Власенко проводить треоретичну частину тренінгу у Чугуєві
Antonyahu, ліцензія CC BY-SA 4.0.

Бібліотекарі під час практичної частини у Чугуєві
Antonyahu, ліцензія CC BY-SA 4.0.

Разом з тим, під час вікітренінгу в Ізюмі над статтями працювали місцеві краєзнавці та бібліотекарі. Так, було поліпшено статтю про міську центральну бібліотеку, а також про місцевих землевласників ХІХ століття.  Як заначив один із тренерів в Ізюмі Вячеслав Мамон, «було радісно отримати позитивний відгук з боку краєзнавців. І дуже гарно, що серед нових дописувачів Вікіпедії додалося більше фахівців, які знаються на місцевій історії Ізюма».

Учасники віківишколу під час теоретичної частини тренінгу
Наталія Ластовець, ліцензія CC BY-SA 4.0.

Практична частина віківишколу в Ізюмі
Наталія Ластовець, ліцензія CC BY-SA 4.0.

Тренери та бібліотекарі після віківишколу в Ізюмі
Наталія Ластовець, ліцензія CC BY-SA 4.0.

Ці тренінги відбулися в рамках партнерської роботи Громадської організації «Вікімедіа Україна» з Харківською обласною універсальною науковою бібліотекою та Управлінням культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації. Ідея подібних віківишколів полягає у тому, щоби навчити бібліотечних працівників користуватись Вікіпедією та заохотити їх до її наповнення матеріалами, насамперед, з друкованих видань про Харківщину, які зберігаються у цих закладах.

Сергій Петров презентує конкурсу «ВікіХарківщина 2018» в Ізюмі.
Наталія Ластовець, ліцензія CC BY-SA 4.0.

«Для більшої зацікавленості колективів бібліотек та їх користувачів у листопаді цього року відбуватиметься конкурс серед публічних бібліотек м. Харкова та Харківської області із назвою «ВікіХарківщина 2018» з написання статей та завантаження фотографій до Вікіпедії», – зазначив член організаційного комітету конкурсу Сергій Петров.

Нагадаємо, що 22 вересня подібний віківишкіл відбувся у місті Красноград. Також тренінги для бібліотекарів, які відбудуться до та під час конкурсу «ВікіХарківщина 2018» протягом другої половини жовтня – першої половини листопада, заплановані у ще низці міст Харківської області та в самому Харкові.

Опубліковано у Культура і мистецтво, Поточні події, Проекти з партнерами | Теґи: , , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.