В українській Вікіпедії мільйон статей!

Ми відзначаємо історичний момент: сьогодні у Вікіпедії українською мовою була створена мільйонна стаття! Про розвиток українського розділу енциклопедії, історичні віхи та ювілейну статтю і її автора — читайте і святкуйте разом з нами.

Українська Вікіпедія (uk.wikipedia.org) є найбільшою в історії енциклопедією українською мовою. Вона розвивається стрімко— щодня в онлайн-енциклопедії з’являється близько 240 статей, або ж 85 000 на рік. Якщо її роздрукувати у вигляді паперової енциклопедії (наприклад, ВРЕ), то отримаємо приблизно 480 томів.

Наразі Вікіпедія українською мовою є 17-им найбільшим мовним розділом із понад трьохсот. Йому передують такі всесвітньо значимі мови як англійська, французька, іспанська, німецька, китайська та арабська.

Першу статтю, «Атом», було започатковано 30 січня 2004 року, що і вважається днем народження української Вікіпедії. Десять років потому у ній з’явилося пів мільйона статей. Кількість дописувачів росла, відтак ще 500 тисяч статей вікіпедистки та вікіпедисти створили вже менш як за шість років.

Мільйонну статтю було створено сьогодні, 23 березня 2020 року. У ній йдеться про Одетту: афроамериканську співачку у жанрах фолк і блюз, акторку та активістку за громадянські права. Автором ювілейної статті став Олег Кущ, освітянин із Кременчука, який викладає зарубіжну літературу в Кременчуцькому педагогічному коледжі та в ліцеї «Політ». Він приєднався до Української Вікіпедії у квітні 2016 року, після відвідування тренінгу з редагування Вікіпедії, організованого ГО «Вікімедіа Україна», і зараз є активним дописувачем, автором понад 280 статей. в основному пише про мистецтво та краєзнавство. Крім самостійного редагування Вікіпедії, він також залучає до цього своїх учнів і студентів, зокрема пропонуючи їм створити або покращити статті замість написання творів за шкільною програмою.

Ми попросили автора розповісти про створення статті трішки більше:

«Я вирішив взяти участь у “WikiGap 2020”, підготував декілька статей про жінок-музиканток, наприклад про Лоррі Коллінз та Ванду Джексон — рок-н-рольщиць 50-их і 60-их років. Побачив, що кількість статей наближається до мільйона, і подумав, що можна спробувати, може пощастить зробити свою статтю мільйонною. Статтю про Одетту вибрав для цього не випадково: якщо пишу про музику, то про щось, що мені подобається. З творчістю Одетти я знайомий ще з 80-их років, коли її пісні випустили в Радянському Союзі на платівках, які продавались разом із журналом “Кругозір”. Наступними днями планую попрацювати над доповненням і покращенням цієї статті».

Вікіпедія стабільно входить у топ-10 найвідвідуваніших сайтів. При цьому онлайн-енциклопедію пишуть волонтери — будь-хто може долучитися і зробити свій внесок (зокрема і ви 😉 ). Про те, як працює найбільша у світі онлайн-енциклопедія, хто нею керує, а хто займається перевіркою статей, можна дізнатися тут.

Group photo, CEE Meeting 2018, Lviv (cropped)

Ми дуже тішимось розвитку українського розділу Вікіпедії. Вітаємо вікіпедистів та вікіпедисток з досягненням позначки у мільйон статей! Це історична віха для всіх, хто долучається до поширення та популяризації вільних знань. Дякуємо за внесок кожній і кожному з вас!

Якщо ви хочете долучитись до спільноти дописувачів, але не знаєте, з чого почати маємо гарні новини. Зараз в українській Вікіпедії триває «WikiGap 2020» — марафон зі створення статей, покликаний зменшити гендерний дисбаланс в енциклопедії та залучити дівчат та жінок до редагування. Наразі з-поміж усіх біографічних статей у Вікіпедії лише 1/6 з них присвячені біографіям жінок. Водночас, серед редакторів Вікіпедії жінки перебувають в абсолютній меншості.

Окрім цього, нещодавно розпочався конкурс статей «Європейська весна 2020», під час якого у Вікіпедіях мовами Центральної та Східної Європи будуть створюватись статті про інші країни цього регіону, щоб європейці могли більше дізнатися про країни один одного.

Опубліковано у Історія, Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

4 Responses to В українській Вікіпедії мільйон статей!

  1. andrejhrytsenko коментує:

    А чому стаття на блозі не відкривається?

    Подобається

  2. Максим Стоялов коментує:

    Супер!!!!

    Подобається

  3. Ganna Onkowich коментує:

    Дуже добре дякую! 

    23 березня 2020, 06:32:32, від “Вікімедіа Україна” :

    користувач tohaomg оприлюднив: ” Сьогодні, 23 березня о 00:21, у Вікіпедії українською мовою була створена мільйонна стаття. Ювілейну статтю «Одетта (співачка)» створив користувач Oleh_Kushch, викладач із Кременчука. Українська Вікіпедія (uk.wikipedia.org) є найбільшою в історії е”

    Подобається

  4. Сповіщення: Українська Вікіпедія вийшла на 17 місце за кількістю статей | Вікімедіа Україна

Залишити коментар