Підсумки Місяця Криму у Вікіпедії

З 13 квітня по 17 травня 2020 року в українській Вікіпедії пройшов «Місяць Криму» — кампанія зі створення та поліпшення статей про Крим. В акції взяли участь понад 20 дописувачів, які створили понад 380 і поліпшили більше 50 статей. Розповідаємо, яку користь Вікіпедії приніс Місяць Криму.

Сьогодні 26 червня, день кримськотатарського прапора. Це символічний день для публікації результатів «Місяця Криму» в українській Вікіпедії. Однією з причин проведення такої кампанії стало «відставання» української Вікіпедії за кількістю статей про Півострів українською існує понад 7 тисяч статей [1], у яких хоча б трохи згадується Крим, тоді як російською понад 12 тисяч. Василь Шиманський, дописувач української Вікіпедії, вирішив організувати роботу волонтерів із заповнення цієї прогалини.

Протягом трохи більше місяця учасники створювали нові статті й поліпшували наявні. Після завершення проєкту, як ініціатор кампанії, Василь поділився своїми враженнями про результати та про статті й учасників, яких хотілося б особливо відзначити:

«[Загалом] я приємно здивований активністю як місцевих [з Криму] вікіпедистів, так і тих, хто долучився до [Місяця Криму] а таких було понад 20 учасників. Така активність дала чудовий результат, і було створено майже 400 статей, що робить його одним з найбільш успішних в історії проєкту. Радує і те, що понад 50 статей було суттєво доповнено зі зростанням нашої Вікі все більше ресурсів потрібно на підтримку того що створено у актуальному стані.

Мавзолей Джанике-ханым
Гробниця Джаніке в Кирк-Орі. Фото ілюструє новостворену добру статтю. Автор світлини: Богунов Богдан / CC BY-SA 4.0

Особливо хотів би відзначити [дописувачів] Дми88, Nikolay.sinitskiy, Sehrg та IgorTurzh, які були основними “локомотивами” такої співпраці і створили багато чудових статей. Не може не радувати і те, що стаття “Джаніке” отримала статус доброї це вагомий здобуток для тематичного місячника, завдяки роботі і зусиллям [дописувача] Devlet Geray».

У рамках місячника також було запропоновано створювати та, поліпшувати статті про українських політв’язнів у Криму. Під час акції учасники створили статті про Миколу Семена, Узеїра Абдуллаєва, Рустема Абільтарова, Енвера Бекірова, Гліба Шаблія, Дмитра Штибликова, Євгена Панова. Ще сім статей з’явилося вже після місячника — про Зеврі Абсеітова, Рефата Алімова, Арсена Джеппарова, Рустема Ісмаїлова, Енвера Мамутова, Ремзі Меметова, Ферата Сайфулаєва

Василь Шиманський також зауважив, що такий проєкт планує реалізувати й у наступному році:

«Сподіваюсь наступного року повернутися до такої співпраці і ще більше скоротити відставання з російською і англійською Вікіпедіями. А колись, можливо, і відвідаю наш півострів, адже моя нога туди ще не ступала, тож хоч так допоможу».

Звичайно, потрібно провести ще багато таких кампаній, аби можна було українською прочитати про все, що пов’язане з Кримом, але поступ у цьому напрямку радує. Тут можна ознайомитися із календарем тематичних кампаній і долучитися до розбудови Вікіпедії українською мовою.

[1] Аналіз проводився за допомогою PetScan за категорією:Крим, глибина 30 http://petscan.wmflabs.org/ 

Опубліковано у Вікітижні, Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар