Вікіпедія — це люди. Як святкували 20-річчя Вікіпедії

15 січня виповнилося 20 років від дня заснування Вікіпедії. За цей час зусиллями волонтерів онлайн енциклопедія стала найбільшою та найвідомішою у світі.

Сьогодні існує понад 300 мовних розділів Вікіпедії, а загальна кількість статей усіма мовами сягає 55 мільйонів. Щомісяця Вікіпедія отримує понад 1,5 мільярдів відвідувань. Більше цифр і пояснень, якою сьогодні є Вікіпедія, ми зібрали у святковому блогдописі.

У відеопривітанні Кетрін Мар, виконавча директорка Фонду Вікімедіа, зазначила, що 15 січня 2021 року — лише початок святкувань, адже попереду 20-річні ювілеї у ще 18 мовних розділів. «Ми будемо святкувати онлайн … всю ту прекрасну роботу, що ми робимо, щодня, допоки не зможемо відсвяткувати справді разом, коли завершиться пандемія. І коли це станеться, згадайте мої слова, це буде свято», — наголосила вона.

15 січня Фонд Вікімедіа провів глобальну святкову онлайн зустріч, яку можна переглянути в записі.

Серед спікерів зустрічі були засновник Вікіпедії Джиммі Велз, Кетрін Мар, представники вікімедійного руху з різних куточків світу.

Джиммі Велз розповів, що журналісти часто запитують його, якими будуть наступні 20 років для Вікіпедії. «Я відповідаю, що Вікіпедія залишиться Вікіпедією. Це й далі буде енциклопедія, ми не плануємо перетворитися на ТікТок. Далі будуть слова в текстах і люди, які дискутують, як подати інформацію». Також він додав про стрімкий, але не всім відомий розвиток розділів Вікіпедії мовами країн, що розвиваються. «Це нові мільярди користувачів, вони і є майбутнім Вікіпедії», — додав Велз.

На онлайн вечірці також показували відеопривітання, які вікіпедисти по всьому світу записали заздалегідь рідними мовами. Задування свічок на тортах було в ефірі теж, після чого спікери розповіли про найоригінальніші з ідей тортів.

Локальні святкові зустрічі проходили в різних форматах — вечірки, святкові тренінги з редагування Вікіпедії, вебінари… Вікіпедисти у Греції вирішили разом із ювілеєм Вікіпедії відсвяткувати ювілей організації Creative Commons, що також була заснована 15 січня 2001 року, і День суспільного надбання, який відзначають 1 січня. Відділення Вікімедіа у Польщі, окрім святкової зустрічі, організувало дискусію про пост-правду й маніпуляції в мережі та яку роль тут відіграє Вікіпедія. В Італії організували конкурс поезій, присвячених Вікіпедії.

Українська вікіспільнота організувала святкову вікізустріч у Zoom ввечері 16 січня.

Зізнаємося, що не очікували, що нас збереться близько 40 гостей. Окрім постійних учасників і учасниць наших подій, були також гості, яких випадає бачити рідше. Дякуємо, що змогли долучитися!

У першій частині зустрічі менеджери проєктів Вікімедіа Україна Анна Хроболова і Антон Процюк представили 20 фактів і подій з життя Вікіпедії та розповіли про глобальну вечірку напередодні.

Далі було вільне спілкування, душевності якого не завадив онлайн. Учасники вітали Вікіпедію та одне одного й ділилися цікавими історіями з вікіпедійного досвіду.

Спільне фото гостей української Zoom-вечірки
Спільне фото гостей української Zoom-вечірки

Щодо цікавих історій, то багато гостей розповідали про те, як Вікіпедія з’явилася у їхньому житті та як на нього вплинула. Були історії вчителів і науковців, які вирішили долучитися задля професійного розвитку. Хтось виправляє лише граматичні помилки й майже не пише статей. Когось залучили знайомі, які вже редагували енциклопедію раніше. До когось друзі звертаються частіше, ніж до самої Вікіпедії, бо, редагуючи її, вдалося вивчити напам’ять багато різноманітної інформації.

Також важливо було почути думки тих, хто давно є частиною вікіспільноти й може оцінити зміни за тривалий час. Наприклад, звучало про прогрес українського вікіруху, уважніше ставлення до авторського права. Дехто з гостей зазначив, що вважає Вікіпедію одним із найбільш впорядкованих місць в інтернеті.

І це лише частина з прекрасного почутого на зустрічі. Дякуємо вам за натхнення й відданість та запрошуємо разом у наступні не менш захопливі 20 років Вікіпедії.

Деякі вікіпедисти також відгукнулись на заклик Вікімедіа Україна ділитись своїми історіями у Фейсбук, їх можна знайти за тегом #Вікіпедія20.

Не оминули увагою ювілеї світові та українські ЗМІ. Про феномен Вікіпедії вийшли колонки у The Washington Post, The Guardian, Wired, Deutsche Welle. Десяток українських ЗМІ вирішило нагадати цікаві факти з історії Вікіпедії. А українські Вікіпедисти з’явились в ефірах радіо та телебачення, зокрема, на Громадське Радіо, Кременчуцькі новини, Радіо НВ, ICTV.

P. S. 30 січня українська Вікіпедія святкує 17-й День народження. З цієї нагоди з 28 по 31 січня пройде традиційний Вікімарафон. Більше деталей ми оголосимо невдовзі, стежте за нашими новинами і долучайтеся!

Див. також:

Опубліковано у Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар