Долучайтеся до акції покращення популярних статей

З 29 травня до 12 червня у Вікіпедії українською мовою триває «Тиждень популярних в Україні статей». Він присвячений написанню й покращенню українською мовою статей, які користувачі на території України частіше переглядають у російськомовному розділі Вікіпедії. Долучитися до акції можуть усі охочі. 

Нещодавно розробники Фонду Вікімедіа представили інструмент, який дозволяє переглядати найпопулярніші статті різних Вікіпедій за країною відвідувачів. З його допомогою вдалося визначити, які статті українці найчастіше читають російською. Перелік цих статей і пропонується учасникам тижня. Відсутні статті дописувачі можуть започатковувати українською, а наявні — доповнювати й поліпшувати. Переважно це статті, присвячені резонансним подіям, святам, видатним постатям і популярній культурі. 

Переглянути перелік статей та активність учасників і долучитися до проєкту можна на сторінці тематичного тижня. 

До прикладу, російськомовну версію статті про Україну з території України переглянули понад 346 тисяч разів (це сума переглядів за ті дні, коли стаття набирала більше 1000 переглядів протягом доби). Статтю-біографію про російського опозиційного політика Олексія Навального — понад 190 тисяч разів. Стаття зі списком 250 найрейтинговіших фільмів IMDb налічує 122 тисячі переглядів російської версії з території України. 

«Покращення цих статей, доведення їх до стану, що перевершує російські аналоги має стати нашим пріоритетним фронтом робіт. Це стане потужним кроком в бік становлення Української Вікіпедії дійсно найпопулярнішим енциклопедичним інтернет-ресурсом в Україні», — пояснює на сторінці тижня користувач Mike.Khoroshun, котрий є його ініцатором.

Долучитися до акції можуть усі охочі. Для цього до 12 червня потрібно створити чи поліпшити статті із переліку. Усі, хто у межах тижня створить чи суттєво поліпшить принаймні три статті, отримає невеликі сувеніри від ГО «Вікімедіа Україна», а найактивніші учасники й учасниці — особливі сувеніри. 

За перший тиждень проєкту учасники опрацювали низку статей. Зокрема були започатковані статті про День радіо в Росії, польського фотографа і в’язня Освенцима Вільгельма Брассе, церемонію «Греммі» у березні 2021 року. 

Встигніть долучитися і ви та зробити свій внесок у розвиток українськомовного контенту у всесвітній мережі!

Сторінка тижня у Вікіпедії: https://w.wiki/3S2y

Опубліковано у Анонси, Вікіпедійне, Вікітижні, Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар