Підсумки «Тижня популярних в Україні статей» у Вікіпедії

З 29 травня до 12 червня у Вікіпедії проходив «Тиждень популярних в Україні статей». Чи вдалося створити статті на теми, які активно шукають в Інтернеті українці, дізнавайтесь у дописі.

Тематичні акції та марафони збільшують кількість україномовних статей Вікіпедії, а також наповненість тих статей, що започатковані були вже давно. Вікіпедистам не під силу вплинути на мовні налаштування пристроїв користувачів та те, що вони обирають у результатах пошуку. Однак інструменти статистики дозволяють слідкувати за показниками популярності статей та робити висновки щодо того, на що варто звернути увагу волонтерам-дописувачам.

«Тиждень популярних в Україні статей» мав на меті покращити якість статей, на які є попит з України, а також створити статті, які користувачі з України частіше переглядають у російськомовному розділі Вікіпедії.

До «Тижня популярних в Україні статей» долучились 10 учасників та учасниць, які створили 66 статей та доповнили ще 8. І це означає, що вікіпедисти забезпечили можливість читати українською статті, які впродовж першої половини 2021 року потрапили в список найпопулярніших за добу статей в Україні. Серед них, наприклад, «Чемпіонат світу з фігурного катання 2021» та «Смерть і похорони Філіпа, герцога Единбурзького». 

За червень опрацьовані у рамках тижня статті переглянули понад 45 тисяч разів. Найбільш перегляданою зі створених виявилася стаття «Вбивство Дзюнко Фурути». За місяць вона отримала 11,5 тисяч переглядів і чотири рази потрапляла у список найпопулярніших за добу статей.

Лідер тижня за кількістю створених статей — користувач Андрій Гриценко. Він приділив увагу створенням статей про російських музикантів, акторів, блогерів, кінофільми та інші теми.

«Якщо ви хочете і далі підтримувати ідею тижня — додавайте до свого списку спостереження сторінку з щоденним рейтингом популярних в Україні російських статей, що відсутні українською мовою, а також переглядайте щоденну візуалізацію найпопулярніших за день сторінок всіх проектів Вікімедіа серед користувачів з України. Покращення таких статей та заповнення прогалин дозволить збільшити кількість читачів Вікіпедії українською мовою», — розповідає на сторінці тижня користувач Mike.Khoroshun, котрий є його ініціатором.

Учасники, що написали щонайменше три статті, отримають футболку з логотипом Вікіпедії та інші сувеніри.

Опубліковано у Вікітижні. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар