Як у Вікіпедії регулюється питання належності Криму і чому можуть ставатися помилки

Вікіпедія поділяється на окремі мовні розділи, у кожного з яких є свої особливості у підході до висвітлення конкретних тем. Консенсусним поглядом спільноти волонтерів-дописувачів україномовної Вікіпедії є чітко не визнавати анексію Криму та позначати її незаконною окупацією.

Однак над наповненням Вікіпедії працюють сотні волонтерів, і деколи можуть траплятися помилки. У випадку із картами, на яких зображений Крим, вони часто спричинені не умислом конкретної людини, а технічними особливостями роботи Вікіпедії та навколишньої системи вікіпроєктів. Досвідчений редактор Вікіпедії та член Правління ГО «Вікімедіа Україна» Антон Обожин розповідає про те, як це працює — і як виправляти помилки.

Іноді, на жаль, трапляється, що в українській Вікіпедії опиняються мапи, які показують нібито приналежність Криму Росії. Або об’єкти, що розташовані у Криму, позначені в інформаційних картках (картки із основною інформацією у правій верхній частині сторінки) як такі, що перебувають в Росії. Однак здебільшого це трапляється не через наміри представників спільноти волонтерів української Вікіпедії. Суть проблеми у тому, що не вся інформація, яка відображається у статтях української Вікіпедії, технічно розташована в українській Вікіпедії. Багато інформації береться з інших джерел — зокрема Вікісховища, Вікіданих та OpenStreetMap.

Зображення у Вікісховищі

Переважна більшість зображень, які використовуються в українській Вікіпедії, технічно зберігаються не напряму у цьому мовному розділі, а у Вікісховищі — сестринському проєкті Вікіпедії, який є сховищем зображень, відеофайлів, аудіозаписів та інших медіафайлів. Це сховище є спільним для розділів усіма мовами: завантажені туди файли використовуються у розділах українською, англійською, російською, німецькою та будь-якою мовами.

Вікісховище має власну спільноту волонтерів і власні правила. Українські вікіпедисти є лише невеличкою частиною спільноти Вікісховища і не мають там вирішального впливу. Тамтешні правила не залежать ні від правил українського розділу Вікіпедії, ні від українського законодавства.

Усталеною практикою у Вікісховищі щодо «спірних» територій є визнавати їх належність до всіх країн, які на них претендують. Тобто Вікісховище вважає Крим і українським, і російським одночасно. Ця практика застосовується не тільки для Криму: такий самий «компромісний» статус застосовується і до Кашміру, і до Північного Кіпру, і до Палестини, і до Тайваню, і до всіх інших схожих випадків.

Таким чином, Крим у Вікісховищі присутній і на мапах України, і на мапах Росії. Прибирання Криму з мап України або з мап Росії вважається війною редагувань (деструктивною діяльністю) і заборонено правилами. Така практика існує, щоби спільнота Вікісховища не витрачала занадто багато часу на дискусії щодо того, яка сторона конфлікту права. Тому різні мовні розділи деколи використовують різні версії карт.

Однак помилки можуть траплятися — навіть якщо український вікіпедист перед тим як вставляти зображення із Вікісховища до української Вікіпедії переконається, що на цьому зображенні все в порядку, то пізніше хтось може завантажити нову версію цього файлу, і зображення поміняється всюди, де воно використовується, зокрема і в українському розділі.

Централізовані дані у Вікіданих

Подібна проблема існує і з іншим сестринським проєктом Вікіпедії — Вікіданими. Вони є централізованим сховищем знань у формалізованому вигляді, або, іншими словами, базою знань чи базою даних. Саме звідти часто беруться дані для відображення в інформаційних картках у статтях української Вікіпедії.

Ситуація там подібна до Вікісховища: у Вікіданих є окрема спільнота з окремими правилами; так само діє «практика компромісу» щодо територій, на які претендують декілька держав.

Редактори української Вікіпедії, коли помічають, що дані взяті із Вікіданих помилково позначать Крим не тільки як український, а і як російський, можуть скасувати імпорт даних із Вікіданих і вказати їх вручну. Але, на жаль, виявити абсолютно всі такі випадки дуже складно. На більше 1.1 мільйона статей Української Вікіпедії та трохи менше 100 мільйонів елементів Вікіданих припадає лише декілька сотень активних редакторів, для яких редагування Вікіпедії є волонтерством, а не основною роботою.

Частина карт у OpenStreetMap

Ще одним місцем, звідки українська Вікіпедія бере інформацію, є картографічний сервіс OpenStreetMap. Частина карт побудовані саме на ньому. Це цілком зовнішній проєкт: Фонд Вікімедіа не має до нього стосунку, а спільноти Вікіпедії та OpenStreetMap майже не перетинаються.

Вперше проблеми із OpenStreetMap з’явилися в 2018 році: тоді спільнота OpenStreetMap вирішила позначати Крим лише як російський. Тоді спільними зусиллями Міністерства закордонних справ України, української спільноти OpenStreetMap та спільноти Української Вікіпедії вдалося переконати OpenStreetMap скасувати це рішення, однак, трохи більше ніж за рік OpenStreetMap повернулась до своєї попередньої практики позначення Криму російським, і поки що не вдалося їх знову переконати змінити своє рішення.

Попри проблему із відображенням Криму в OpenStreetMap, Вікіпедія не може повністю відмовитися від їхнього використання, бо вони є безкоштовними та вільними — на відміну від комерційних, до яких належить зокрема і Google Maps. Створення мап є дуже ресурсомісткою роботою, і Вікіпедія, яка розвивається силами волонтерів та існує на пожертви, не може собі дозволити створити власний картографічний сервіс та перейти на нього.

При цьому далеко не всі карти у Вікіпедії використовують OpenStreetMap. Значна частина вставляються як зображення із Вікісховища, а отже працюють за принципом, описаним вище.

Як виправляти помилки

Вікіпедія постійно розвивається — і помилку завжди можна виправити. Якщо ви помітили, що в україномовній Вікіпедії належність Криму вказана неправильно, повідомте про це спільноті проєкту, і проблему вирішать.

Наприклад, можете залишити повідомлення у Кнайпі — публічному форумі всередині Вікіпедії. Більше контактів шукайте за посиланням.

Зрештою, помилку завжди можна виправити самостійно, адже Вікіпедія — це енциклопедія, яку може редагувати кожен.

  • Детальніше про те, як працює Вікіпедія і як ви можете долучитися до її покращення читайте у нашому матеріалі із відповідями на 19 найпоширеніших питань
Опубліковано у Аналітика | Теґи: , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

3 Responses to Як у Вікіпедії регулюється питання належності Криму і чому можуть ставатися помилки

  1. Serhii коментує:

    Так само як і у Вікісовищі, у даних OpenStreetMap Крим належить одночасно і до України і до Росії. Користувачі з цих даних можуть самі «приготувати» варіант що їм до вподоби. Якщо ж не подбати про це, то рушій що створює картинку карти з сирих даних муситиме автоматично обрати одну з версій даних, що і стається, якщо позмінювати масштаб і звернути увагу на назву https://www.openstreetmap.org/#map=7/45.383/35.101

    Подобається

  2. Сповіщення: Origin of Maps of Ukraine without Crimea

  3. Сповіщення: Звідки беруться карти України без Криму?

Залишити коментар