Результати конкурсу статей «Вікіпедія для школи» 2020—2021

У жовтні 2020—січні 2021 року вдруге пройшов конкурс «Вікіпедія для школи», який має на меті поліпшити висвітлення тем шкільної програми у найбільшій онлайн-енциклопедії. Конкурс провела ГО «Вікімедіа Україна». За результатами проєкту було створено і поліпшено понад 750 статей в україномовному розділі Вікіпедії на теми 11 шкільних предметів; долучилися майже 60 педагогів. Розповідаємо про результати конкурсу та його переможців.

Вікіпедія — це не перешкода учителю, а інструмент, який може бути дуже корисним у навчальному процесі, якщо його використовувати правильно. Утім, у Вікіпедії українською мовою є ще багато прогалин та неперевіреної інформації — зокрема на теми шкільної програми, котрі традиційно користуються популярністю серед читачів найбільшої у світі онлайн-енциклопедії.

Тож, щоб українські школярі та їхні батьки та вчителі могли отримати у Вікіпедії більш точну та перевірену інформацію, ми проводимо конкурс «Вікіпедія для школи». Уперше він відбувся у 2019 році, а з 20 жовтня 2020 по 24 січня 2021 громадська організація «Вікімедіа Україна» провела його вдруге.

До конкурсу ми запрошували всіх охочих педагогів — шкільних вчителів, університетських викладачів, студентів педагогічних спеціальностей та інших спеціалістів. Для участі потрібно було зареєструватися та створити або суттєво поліпшити принаймні одну статтю на тему шкільної програми у межах одинадцяти шкільних предметів, винесених на конкурс. 

Результати конкурсу та підхід до відбору переможців

Схема гео-геліоцентричної системи світу, про яку тепер можна прочитати детальну статтю в українській Вікіпедії (зображення: Fastfission / Вікісховище, суспільне надбання)

На конкурс зареєструвалися майже 200 потенційних учасників, із яких майже 60 взяли активну участь. Організатори отримали на розгляд 759 статей у межах одинадцяти конкурсних предметів. Найбільше статей було подано на теми всесвітньої історії, математики та фізики.

Наприклад, завдяки конкурсу Вікіпедія поповнилася детальними статтями на теми історії електромагнетизму та гео-геліоцентричної системи світу, теореми про метелика. Тепер можна прочитати детальну статтю про вірш Василя Стуса «Як добре те, що смерті не боюсь я» і Британську Індію в Першій світовій війні.

«У порівнянні з минулим роком вдалося досягти вищих результатів. По-перше, ми ввели кілька нових предметів завдяки залученню нових волонтерів-педагогів до формування списків статей. Як результат, кількість поданих на конкурс статей збільшилася більш ніж утричі у порівнянні з минулим конкурсом. По-друге, ми намагалися приділяти більше уваги роботі з учасниками й учасницями конкурсу, зокрема проведенню онлайн-тренінгів та зворотному відгуку до їхнього внеску», — коментує Наталія Тимків, адміністраторка україномовного розділу Вікіпедії та членкиня організаційного комітету проєкту «Вікіпедія для школи».

Представники організаційного комітету, до якого увійшли троє волонтерів ГО «Вікімедіа Україна», провели початкову перевірку статей. Після цього вони надійшли на розгляд експертного журі, яке складалося з представників спільноти Вікіпедії та експертів-педагогів.

До журі увійшли Дмитро Власенко (математика, англійська мова), Катерина Годік (мистецтво), Олександр Желіба (історія України, всесвітня історія), Володимир Крижанівський (географія), Анатолій Корнієнко (інформатика), Олег Кущ (зарубіжна література), Ірина Скакун (українська література), Світлана Фурса (українська мова), користувач Звірі (фізика).

Організаційна команда та журі перевіряли статті на дотримання усіх базових правил Вікіпедії, а особливу увагу звертали на два принципові правила конкурсу — дотримання авторських прав та відповідність тем статей шкільній програмі. Статті, що не відповідали цим правилам, були дискваліфіковані. Порушення першого правила, себто наявність у внеску учасника чи учасниці плагіату, могло стати причиною для дискваліфікації усього внеску, відповідно до п.5.3. Регламенту.

Кожна не дискваліфікована стаття отримала бал, що враховував розмір доповнення та його якість. Академічна доброчесність, відсутність плагіату та машинного перекладу, енциклопедичний стиль та глибоке висвітлення теми — це ті якості, якими мають володіти статті переможців та переможниць. (Детальніше про принципи оцінювання — у Регламенті конкурсу).

Переможцями стали конкурсант(к)и, які набрали найбільше балів у категорії — тобто мали найбільший якісний внесок. Регламентом було передбачено три місця для кожної категорії. У частині категорій усі чи деякі місця не присуджувалися через те, що не було досягнено мінімальних вимог активності, які передбачені Регламентом.

Сувеніри для переможців та членів журі попереднього конкурсу «Вікіпедія для школи» (фото в суспільному надбанні)

Зустрічаємо переможців конкурсу

Після тривалої роботи з визначення результатів ми раді представити переможців конкурсу!

Фізика

Перше місце — Олександр Пилипчук (Гаврилівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, село Гаврилівка Теофіпольського району Хмельницької області)

Друге місце — Ірина Лапчук (Кузьминецька загальноосвітня школа I-II ступенів, село Кузьминці Жмеринського району Вінницької області)

Третє місце — Любов Євсюкова (Печинський сільський будинок культури — філія КЗ «Центр культурних послуг» Тростянецької міської ради)

Математика

Перше місце — Олександр Пилипчук (Гаврилівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, село Гаврилівка Теофіпольського району Хмельницької області)

Третє місце — Євгеній Шибецький (Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 6 ім. Житниченка І. В. м. Бердичева Житомирської області)

Інформатика

Перше — Григорій Громко (Нечаївська загальноосвітня школа ім.Ю.І.Яновського, селище Нечаївка Компаніївського району Кіровоградської області)

Друге — Олександр Пилипчук (Гаврилівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, село Гаврилівка Теофіпольського району Хмельницької області)

Мистецтво 

Перше місце — Любов Суверньова (Селидівський професійний ліцей, м. Селидове Донецької області)

Третє місце  — Галина Качуровська (Державний навчальний заклад «Барський професійний будівельний ліцей», м. Бар Вінницької області)

Третє місце  — Олександр Пилипчук (Гаврилівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, село Гаврилівка Теофіпольського району Хмельницької області)

Географія

Перше місце — Олександр Пилипчук (Гаврилівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, село Гаврилівка Теофіпольського району Хмельницької області)

Третє місце — Надія Бондзюх (Державний навчальний заклад «Тернопільське вище професійне училище технологій та дизайну», м. Тернопіль)

Третє місце — Євстахій Битківський (ThinkGlobal Lviv, м. Львів)

Всесвітня історія

Друге — Любов Суверньова (Селидівський професійний ліцей, м. Селидове Донецької області)

Друге — Андрій Гриценко (Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка, м. Глухів Сумської області; Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова, м. Київ)

Третє — користувачка Rina.sl (Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, м. Харків)

Історія України

Друге — Андрій Гриценко (Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка, м. Глухів Сумської області; Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова, м. Київ)

Українська література 

Третє — Марина Чала (КЗ «Навчально-виховне об’єднання № 6 Спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, центр естетичного виховання «Натхнення» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області, Комунальний заклад «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського»)

У предметах «Англійська мова», «Українська мова» та «Зарубіжна література» призових місць не присуджено через недостатню загальну активність. Однак ми відзначимо найактивніших учасників та учасниць з цих предметів спеціальними відзнаками.


«Участь у конкурсі, як і редагування Вікіпедії взагалі, є певним викликом собі, можливістю здобувати нові знання у незвичний, однак такий нетривіальний спосіб.  Отримую величезне задоволення від самого процесу “звільнення знань”, проте тішуся і результатом, появою якісного україномовного контенту. І цей результат досягається спільними діями небайдужих; причетність до руху небайдужих теж мотивує», — розповідає про свою мотивацію одна із переможниць конкурсу Марина Чала.

Окрім участі у конкурсі, чимало із переможців активно працюють над впровадженням Вікіпедії та вікіпроєктів у свою освітню роботу.

«Крім використання [Вікіпедії] за призначенням та роботи над власним внеском, ознайомлюю учнів та колег-вчителів з основами створення статей. Учні створюють статті на уроках інформатики, астрономії тощо. А для вчителів вже проведено два тренінги, організованих Хмельницьким ХОІППО», — розповідає Олександр Пилипчук.

Вітаємо переможців із заслуженими призами! Детальніший список переможців та набраних ними балів ми опублікуємо незабаром на сторінці конкурсу у Вікіпедії.

Вікімарафон у Кременчуцькому педагогічному коледжі імені А. С. Макаренка: вікітренінг для учнів, який провів один із членів журі цьогорічного конкурсу Олег Кущ (січень 2021 року; фото: Oleh Kushch, CC BY-SA 4.0)

Плани на майбутнє

ГО «Вікімедіа Україна» планує цього року ще раз провести конкурс «Вікіпедія для школи» — запрошуємо усіх зацікавлених педагогів стежити за нашими анонсами.

«Ми бачимо ще багато простору для поліпшення, і сподіваємося втілити деякі із нововведень у наступному конкурсі, який ГО “Вікімедіа Україна” планує провести цього року. Зараз ми починаємо роботу над визначенням формату та фокусу нового конкурсу — і запрошуємо усіх учасників та учасниць ділитися із нами своїми побажаннями та пропозиціями», — коментує Наталія Ластовець, членкиня Правління ГО «Вікімедіа Україна», відповідальна за освітні проєкти Організації.

15 серпня о 13:00 ми проведемо онлайн-зустріч для спільноти конкурсу, де відзначимо переможців та поговоримо про плани на наступний рік. Усі охочі учасники та учасниці конкурсу можуть зареєструватися за посиланням (ми надішлемо окреме запрошення переможцям та членам журі).

Дякуємо учасникам за ваш час, переможцям — за внесок, експертному журі — за перевірку напрацювань, волонтерам організаційної команди — за те, що конкурс відбувся вдруге. Далі точно буде.

About Hanna Osadchuk

Координую освітні програми та БоГеМА. Ваша контактна особа для співпраці зі школами, університетами, бібліотеками, галереями, архівами, музеями. Спільно творитимемо нову якість вільних знань українською!
Опубліковано у Конкурси | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

11 Responses to Результати конкурсу статей «Вікіпедія для школи» 2020—2021

  1. Сповіщення: Дайджест новин «Вікімедіа Україна» за липень—серпень | Вікімедіа Україна

  2. Сповіщення: У Вікіпедії пройде конкурс статей на теми шкільної програми – Управління освіти і науки

  3. Сповіщення: У Вікіпедії пройде конкурс статей на теми шкільної програми – ОУНБ Д.І. Чижевського

  4. Сповіщення: У Вікіпедії пройде конкурс статей на теми шкільної програми | Косівська міська рада

  5. Сповіщення: У Вікіпедії пройде конкурс статей на теми шкільної програми – Відділ освіти, молоді та спорту Красилівської міської ради

  6. Сповіщення: У Вікіпедії пройде конкурс статей на теми шкільної програми – КУ  "Центр професійного розвитку педагогічних

  7. Сповіщення: У Вікіпедії пройде конкурс статей на теми шкільної програми | Офіційний сайт Управління освіти м. Старокостянтинів

  8. Сповіщення: У Вікіпедії пройде конкурс статей на теми шкільної програми | Охтирська Загальноосвітня школа №8

  9. Сповіщення: Андрушівська міська рада » У Вікіпедії пройде конкурс статей на теми шкільної програми

  10. Сповіщення: У Вікіпедії пройде конкурс статей на теми шкільної програми | Сайт Хільчука В.М.

  11. Сповіщення: Вакансія: шукаємо менеджера/менеджерку напряму «Підвищення участі у Вікіпедії» | Вікімедіа Україна

Залишити коментар