Марафон до 30-річчя незалежності України #мовознай

#мовознай — це марафон із поліпшення статей в українській Вікіпедії, приурочений до 30-ї річниці незалежності України. Він пройде з 16 по 24 серпня 2021 року. До участі запрошуються всі охочі зробити свій внесок у якість текстів статей Вікіпедії українською.

Марафон проводить громадська організація «Вікімедіа Україна» за підтримки офісу Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя. Активні учасники й учасниці отримають відзнаки від організаторів та долучаться до покращення найбільшої онлайнової енциклопедії українською мовою.

Про проєкт

30-річчя незалежності України — це чудова нагода зробити свій мовознавчий внесок до Вікіпедії, найбільшої у світі онлайнової енциклопедії, і також долучитися до захисту української мови. У Вікіпедії вже налічується понад 1,1 млн статей, але частина з них потребує вичитки, поліпшення чи навіть повністю переписування — і саме це ми закликаємо зробити. Виправте описку у слові, пропущену кому у реченні, стиль тексту — чи й допишіть нові факти та відомості, додайте джерела.

У межах марафону можна виправляти й поліпшувати наявні статті на будь-які теми, але організаторам було б дуже приємно, якби серед виправлених статей були й статті на мовознавчі теми.

«Українська Вікіпедія є найбільшою в історії енциклопедією українською мовою яка коли-небудь існувала. Якщо її роздрукувати у вигляді паперової енциклопедії, то отримаємо приблизно 480 томів. Вікіпедію творить спільнота волонтерів, долучитися до якої можуть ті, хто має бажання розвивати онлайн-енциклопедію. #мовознай є нагодою зробити свій внесок усім, хто вболіває за якісний контент українською мовою», — прокоментувала Наталія Тимків, адміністраторка української Вікіпедії.

«Українська мова зміцнюється та розвивається одночасно з ідентичністю нації. Кожен може долучатися як до її захисту, так і очищення від позалітературних елементів. Тижневий марафон #мовознай — це чудовий привід перевірити своє володіння українською, переглянувши свої улюблені статті у Вікіпедії. Якщо ви знайдете незначні огріхи чи грубі помилки, виправте їх і доповніть новими матеріалами. Дбаючи про чистоту української мови, ми забезпечуємо її майбутній розвиток. Зробімо так, щоб грамотної української у Вікіпедії було більше!», — зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Щоб взяти участь, зареєструйтесь чи увійдіть у свій обліковий запис у Вікіпедії, внесіть виправлення до статті і збережіть своє редагування, додавши у поле «Короткий опис змін» гештеґ #мовознай. Редагування не буде зараховане до марафону, якщо не буде вказано цього гештеґу. 

Також варто пам’ятати:

  • Вікіпедія — це енциклопедія. Тому всі статті мусять мати енциклопедичний характер. До того ж у Вікіпедії діє правило про нейтральну точку зору, згідно з яким стаття повинна чесно представити всі наявні точки зору.
  • Вікіпедія не дозволяє плагіату. Тому статті мусять містити текст, сформований власне учасниками, і не порушувати авторські права;
  • Вікіпедія не дозволяє оригінальних досліджень, всі неочевидні твердження мають бути підкріплені посиланнями на авторитетні джерела. Тому статті мусять базуватися на інформації, опублікованій раніше у авторитетних джерелах (газети/журнали/книги тощо) та містити посилання на ці джерела.

Призи та відзнаки

Усі активні учасники тематичного місяця отримають сувеніри. Особливі подарунки отримають п’ять найактивніших учасників і учасниць.

Зверніть увагу, що для отримання подарунка потрібно дозволити отримання електронної пошти від інших користувачів. Для цього слід вказати свою електронну адресу в налаштуваннях (у підрозділі «Параметри електронної пошти») і поставити галочку в пункті «Дозволити електронну пошту від інших користувачів».

Діліться участю у марафоні у соціальних мережах з використанням гештеґу #мовознай та запрошуйте друзів!

Опубліковано у Вікітижні, Поточні події | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

2 Responses to Марафон до 30-річчя незалежності України #мовознай

  1. Сповіщення: Дайджест новин «Вікімедіа Україна» за липень—серпень | Вікімедіа Україна

  2. Сповіщення: 30-річчя Незалежності у літературних, книжкових, освітніх подіях

Залишити коментар