Результати конкурсу статей «Культурна спадщина та видатні постаті 2021»

Із 5 жовтня до 5 листопада ГО «Вікімедіа Україна» та БФ «Бібліотечна країна» запрошували бібліотекарів та всіх охочих долучатися до конкурсу з наповнення україномовного розділу Вікіпедії статтями про об’єкти культурної спадщини та видатних людей України. До нього долучились 54 користувачі та користувачки, вони внесли понад тисячу правок із гештеґом #biblio2021 до 830 статей. Розповідаємо про результати конкурсу та його переможців.

У 2021 році конкурс мав дві фокусні теми: об’єкти культурної спадщини українських територій як от визначні місця, пам’ятники архітектури чи споруди історичного чи культурного значення та відомі люди, пов’язані з українськими регіонами (незалежно від їхнього етнічного походження). Читати детальніше про конкурс у Вікіпедії можна за посиланням — biblio.wikipedia.org.ua 

«Бібліотекарі є важливою та неймовірно перспективною частиною спільноти Вікіпедії та вікіпроєктів. Саме вони мають доступ до величезної кількості краєзнавчої літератури, яка часом видається невеликими накладами та не є широко доступною. Тож залучаючи бібліотекарів до таких конкурсів, ми не лише розширюємо базу вільних знань українською, а й даємо можливість розповісти усім зацікавленим про гордість маленьких містечок та сіл, їх локальну історію» — поділилась спостереженнями Алла Глива, завідуючка бібліотеки-філії #11 Централізованої бібліотечної системи Хмельницької міської територіальної громади та членкиня організаційного комітету конкурсу «Культурна спадщина та видатні постаті 2021».

У партнерстві з БФ «Бібліотечна країна» та за сприяння обласних державних адміністрацій переважної більшості регіонів України ми розповіли про можливість взяти участь в конкурсі на аудиторію понад 5000 бібліотекарів та бібліотекарок. Згадки про конкурс із закликом долучитись публікували місцеві засоби масової інформації та вебсайти багатьох громад на всій території країни. Протягом місяця було проведено три вебінари, де розповідали про умови конкурсу, ділились порадами для новачків та демонстрували кроки для участі у конкурсі, відповідали на запитання. 370 бібліотекарів та бібліотекарок зареєструвались для участі у вебінарах та взяли у них участь онлайн або ж отримали можливість переглянути записи.

Напередодні конкурсу організаційний комітет напрацював списки статей для створення та поліпшення, тож учасники могли обрати теми статей із запропонованих або ж писати на власні теми, що збігаються із метою конкурсу — наповнити Вікіпедію якісними статтями про культурну спадщину та видатних людей України. Скористатись цими списками та поділитись знаннями про рідний край можна не лише в час конкурсу: переходьте за посиланням та вибирайте статтю, над якою вам було б цікаво попрацювати — https://w.wiki/4DDo

Експертне журі, до складу якого увійшли 12 користувачів з-поміж досвідчених вікіпедистів, бібліотекарів та краєзнавців України: Visem, Friend, Anntinomy, Jbuket, Сергій Хараху, Андрій Хаєцький, Yakudza, Krutyvuss, Вальдимар, Oleh Kushch, Taras r та RomaKogut оцінювали внесок учасників за такими параметрами: повнота, пізнавальність, нейтральність точки зору, внутрішня узгодженість та структурованість, достовірність та верифіковуваність, грамотність викладу, ілюстративність (фото, аудіо, відео, цитати тощо). Враховувався і розмір внеску учасників. Після ретельного перегляду робіт конкурсантів організаційним комітетом конкурсу до оцінювання експертним журі було допущено менше половини статей.

Після тривалої роботи з визначення результатів, затримки у якій були зумовлені в тому числі і зміною пріоритетів через відкритий воєнний напад Росії на Україну 24 лютого 2022,  ми все ж раді нарешті представити переможців конкурсу!

Переможці категорії «Найбільший внесок»:

Перше місце — Максим Огородник із внеском до 66 статей, який журі оцінили у 335,5 балів

Друге місце — Андрій Гриценко, 26 статей, 135,1 бал від журі

Третє місце — Гуманіст, 20 статей, 73,4 бали

ЦНАП і селищна рада селища Степанівка. Авторка фото: І. Качанова, CC BY-SA 3.0

«Найкраща поліпшена стаття»:

Перше місце — Степанівка (смт) авторства Лебідь Богдани із балом у 18,49

Друге місце — Колісниченко Анатолій Іларіонович (Тетяна Кара) — 8.75

Друге місце — Каретников Валентин Григорович (Murashko Olena) — 7,7

Третє місце — Шерей Ганна Костянтинівна (Ганна Макаренко) — 5.69

Третє місце — Синцов Іван Федорович (НаталяКуп) — 5.47

Третє місце — Романівська Марія Михайлівна (Гуманіст) — 5.35

Будинок чоловічої гімназії у місті Рівне. Автор фото: IgorTurzh

У номінації «Найкраща створена стаття» за результатами оцінювання журі та рішенням організаційного комітету місця не було присвоєно, та спеціальну відзнаку отримує стаття Будинок чоловічої гімназії (Рівне) користувача Dmytro Sergiyovych.

Вітаємо переможців та щиро дякуємо за ваш внесок у розвиток вільних знань українською!

Ми підготували цінні призи, сувеніри від ГО «Вікімедіа Україна» та книги від  БФ «Бібліотечна країна» для усіх переможців. Війна внесла корективи у планові поштові відправлення, тому просимо вашого розуміння. Ми відновимо добру традицію нагородження, як тільки отримаємо таку можливість. А поки дипломи та сертифікати будуть електронними.

Також відзначимо електронними сертифікатами участі, а при нагоді й сувенірами, усіх активних конкурсантів та конкурсанток. Для цього заповніть, будь ласка, анкету, і якщо ви відповідаєте критеріям, зазначеним у Регламенті, ми з вами обов’язково зв’яжемось.

Тема конкурсу сьогодні набула нової актуальності, тож невдовзі анонсуватимемо нові раунди цього конкурсу статей, аби мотивувати користувачів ділитись знаннями про важливий культурний спадок та людей, які творили і творять Україну!

Бажаєте долучитись до інформаційного волонтерства на культурному фронті — запрошуємо до акції із висвітлення пам’яток культури України, зруйнованих війною.
Також 5 червня триває міжнародна акція для бібліотекарів #1Lib1Ref, в рамках якої запрошуємо додавати до статей посилання на авторитетні джерела. Охочі можуть отримати офіційний сертифікат участі в кампанії від ГО «Вікімедіа Україна», яка підтримує #1Lib1Ref в українській Вікіпедії.

About Hanna Osadchuk

Координую освітні програми та БоГеМА. Ваша контактна особа для співпраці зі школами, університетами, бібліотеками, галереями, архівами, музеями. Спільно творитимемо нову якість вільних знань українською!
Опубліковано у Результати, Рейтинги | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.