Конкурс наукових зображень 2022 пройде з 20 листопада до 20 грудня

Із 20 листопада до 20 грудня ГО «Вікімедіа Україна» вчергове проведе Конкурс наукових зображень для Вікіпедії. Його мета — зібрати світлини та графічні матеріали, що документують світ науки: об’єкти та ефекти досліджень, вчених під час роботи чи їхнє дослідницьке обладнання.

Цьогоріч конкурсанти будуть змагатися у п’ятьох номінаціях: «Люди в науці», «Мікроскопія», «Живі організми», «Нефотографічні зображення», «Загальна категорія».

Подані роботи оцінюватиме кваліфіковане журі, до складу якого входять спеціалісти із різних галузей знань. У кожній номінації буде визначено до п’яти переможців. Усі вони отримають дипломи та подарункові сертифікати інтернет-магазину на вибір.

Як долучитися до конкурсу

Щоб подати зображення на конкурс, відвідайте сторінку проєкту у Вікісховищі. Також запрошуємо переглянути відеоінструкцію, яка розповідає, як приєднатися до конкурсу цього року.

Участь у конкурсі можуть взяти всі охочі, але варто пам’ятати, що:

  • Завантажити роботи на тему конкурсних категорій потрібно в період з 15 листопада по 15 грудня включно.
  • Дозволяється завантажувати лише зроблене вами зображення. Не можна використовувати чужі роботи!
  • Щоб фото було науковим, потрібно додати гарний та детальний опис англійською та українською мовами. Дайте пояснення, що зображено на фотографії, яким чином і де вона була зроблена, та на що варто звернути увагу.
  • Зображення повинні бути завантажені під ліцензією CC BY-SA. Це означає, що ви дозволяєте вільно використовувати ваше зображення усім охочим, навіть із комерційною метою, за умови вказання авторства та поширення на умовах такої ж ліцензії.
  • Зображення завантажуються в одну з п’яти категорій: Люди в науці, Мікроскопія, Живі організми, Загальна категорія, Нефотографічні зображення.
  • Кількість зображень від однієї людини не обмежується.

Особливості конкурсу під час війни

Щоб вирішити, чи проводити конкурс у 2022 році, ми провели відкрите опитування для спільноти проєкту. Переважна більшість учасників та учасниць опитування виступили за те, щоб провести конкурс.

Одна з цілей конкурсу у 2022 році — підтримати українських науковців. Тому організатори збільшили кількість призових місць, за які будуть присуджуватися цінні призи: цьогоріч у конкурсі їх передбачено 25, по п’ять у кожній із п’яти номінацій. (Водночас журі може вирішити присудити менше призових місць, якщо у категорії не набереться достатньої кількості якісних зображень).

Водночас, щоб уникнути безпекових ризиків для учасників та учасниць конкурсу, цього року введені обмеження щодо зображень, які можна подавати на конкурс:

  • до категорій «Живі організми», «Люди в науці», «Загальна категорія» приймаються зображення, зроблені до 1 вересня 2022 року включно; це обмеження введено для того, щоб завантажені для участь конкурсі світлини не могли містити актуальної інформації, яка може зашкодити національній безпеці під час воєнного стану;
  • для категорій «Мікроскопія, «Нефотографічні зображення» часові обмеження відсутні;
  • просимо не подавати на конкурс зображення, які можуть зашкодити безпеці України, конкретних установ, об’єктів чи людей (наприклад, фотографії, на яких потрапили будь-які військові об’єкти чи об’єкти критичної інфраструктури, фотографії будівель наукових інституцій та установ, цінне та коштовне обладнання в українських установах, археологічні пам’ятки на тимчасово окупованих територіях).

Посилання

Опубліковано у Анонси, Конкурси, Поточні події | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар