Долучайтеся до WikiGap 2023 — марафону з написання статей про жінок у Вікіпедії

З 6 по 26 березня в українській Вікіпедії пройде щорічний марафон WikiGap, присвячений написанню й покращенню статей про жінок. Усі охочі можуть долучитися й допомогти поширити якомога більше знань про видатних жінок в онлайн енциклопедії.

Український мовний розділ Вікіпедії налічує майже 250 тисяч статей про людей, але лише 45 тисяч із них — близько 18% — про жінок. У англомовній Вікіпедії цей показник лише трохи кращий — 19.5% статей про жінок з усіх біографічних.

Кампанія WikiGap проходить, аби долати цей дисбаланс, покращуючи представлення жінок у Вікіпедії та підкреслюючи досягнення видатних жінок — науковиць, державних діячок, захисниць України та інших.

Вікіпедію наповнюють волонтери та волонтерки, тож до кампанії можуть долучитися усі охочі. Для цього потрібно в період із 6 до 26 березня створити чи поліпшити принаймні одну статтю про видатну жінку в українськомовному розділі Вікіпедії.

«Коли українська вікіспільнота вперше системно звернула увагу на проблему гендерного дисбалансу серед біографічних статей, в українській Вікіпедії було лише трохи більше 13% статей про жінок серед усіх біографічних. Завдяки спільним зусиллям ситуація покращується, але залишається ще багато роботи. Кампанія WikiGap є цеглинкою у фундаменті гендерного балансу у Вікіпедії, який ми будуємо, та допомагає досягненню інклюзивності, яка є частиною стратегічного напряму міжнародного вікімедійного руху», — коментує Ольга Мілянович, прессекретарка та членкиня Правління ГО «Вікімедіа Україна»

«WikiGap є міжнародною кампанією — уперше вона пройшла у березні 2018 року з ініціативи Міністерства закордонних справ Швеції та некомерційної організації “Вікімедіа Швеція”. З першого року проведення українська вікіспільнота є серед світових лідерів за активністю у межах цього проєкту: за попередні роки в україномовному розділі Вікіпедії до WikiGap долучилися близько 350 учасників та учасниць, які створили й поліпшили понад 3000 статей. Навіть минулого року, у перші тижні повномасштабного російського вторгнення, волонтери та волонтерки української Вікіпедії створили майже тисячу статей українською мовою у межах міжнародної кампанії WikiGap Challenge, а також низку статей про видатних українок іншими мовами — наприклад, статтю про Тетяну Остащенко, першу жінку-командувача окремого роду сил в історії Збройних сил України, яка зараз доступна майже двадцятьма мовами», — додає Антон Процюк, координатор програм ГО «Вікімедіа Україна»

Організатори підготували перелік імен представниць різних сфер та епох, статті про яких потребують покращення або ще не створені. Обирайте варіанти з переліку чи пропонуйте власні на сторінці акції у Вікіпедії. Активні учасники та учасниці акції отримають сувеніри від організаторів, а автори та авторки найбільш якісних статей — цінні подарунки.

WikiGap в Україні спільно організовують ГО «Вікімедіа Україна», Посольство Швеції в Україні, Національний Демократичний Інститут (НДІ) та UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні. 

Опубліковано у Анонси, Поточні події | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар