«Кожній книзі — свій читач»: результати акції для книголюбів

Упродовж квітня українські вікіпедисти та вікіпедистки долучились до кампанії «Кожній книзі — свій читач» (#EveryBookItsReader). Цього року вона проходила вперше, розповідаємо про результати.

Міжнародну кампанію #EveryBookItsReader спланували та організували дев’ять волонтерів-вікімедійців книголюбів з Ботсвани, Бразилії, Канади, Мексики, Каталонії (Іспанія) та Сполучених Штатів. Вони запропонували людям, що захоплюються книгами, літературними творами та усними історіями, вносити свій внесок в покращення Вікіпедії. 

Взяти участь в акції можна було різними способами — від дуже простих до більш складних: наприклад, виправляти описки та орфографічні помилки в статтях про книги, додавати посилання на джерела, створювати розділи для літературних нагород, які отримала книга, створювати статті про книгу, перекладати та доповнювати статті, додавати дані до Вікіданих, додавати фотографії обкладинок, складати списки літературних нагород у Вікіпедії тощо.

Під час кампанії в україномовному розділі Вікіпедії використовувалися гештеґи #EveryBookItsReader та #КожнійКнизіСвійЧитач.

Загалом в акції в україномовному розділі Вікіпедії взяли участь 21 учасник та учасниця, які опрацювали близько 300 сторінок, серед яких були новостворені статті, переклади та значні доповнення. 

Також в рамках акції 20 квітня Вячеслав Мамон провів вебінар, де розповів як створювати статті, редагувати та додавати джерела; у ньому взяли участь 8 людей. 

Учасники та учасниці кампанії «Кожній книзі — свій читач» створили багато статей про сучасні твори, наприклад «Файли Дрездена», «Остання темрява», «Смілла та її відчуття снігу», але не обмежились цим, адже писали також про старовинні видання: «Пхіломена» та «Апологія, або промова на захист самого себе від звинувачення в магії». Також було перекладено багато сторінок з різних мов, наприклад «Сад щасливців». 

Ми запитали кількох учасників та учасниць, чому вони вирішили взяти участь у новій акції, і ось що вони відповіли: 

Нікіта Журавель каже: «Книжки — це невід’ємна частина мене, а тому я одразу, не думаючи, вирішив взяти участь у цій акції. І, звісно, для того, щоб популяризувати саме читання, оскільки це також важливо в наш час».

«Для мене було цікаво брати участь у такій масштабній акції і це для мене — не тільки можливість самовдосконалити себе, розкритись, але й зробити гарну справу для україномовних читачів Вікіпедії. На жаль, рідною мовою контенту не настільки багато, скільки б хотілося; [чимало] інформації цікавої для наших користувачів іноземною, яку, на жаль, багато не розуміють. Тому мені й було цікаво взяти участь й поділитися з ними новинками зарубіжної літератури, які стануть корисними й цікавими для наших читачів і про яких багато з них не знають. Сподіваюсь, що моя стаття стане їм у нагоді і також вважаю, що такі акції є дуже важливими для культурного й духовного розвитку нашої нації», — каже Кривенко Юлія.

Гарніцька Анастасія розповідає: «Упевнена, що багатьом є що сказати в певній галузі, тому доречно направляти свої знання на спільне благо. Я за освітою — філологиня, тому як ніхто причетна до вивчення літератури. Обожнюю читати книги, досліджувати книги, писати про книги. Думаю, один зі способів привернути увагу людей до літератури, української зокрема, — створення якісних статей про художні тексти. Тому й узяла участь у проєкті. Подекуди побутує думка, що читання нині — не модно, нудно, затратно в часові. Але кожній книзі — свій читач, правда ж? Сподіваюся, що спільними зусиллями ми все ж розвиватимемо сучасну книгу».

«Добре написана стаття допоможе кожному швидко відшукати саме “свою” книгу. Познайомить з історією її створення та пробудить бажання прочитати цю книгу», — каже Тетяна Палівода 

Найактивніші учасники та учасниці в українській Вікіпедії отримають сувеніри від ГО «Вікімедіа Україна». 

У наступному році ми плануємо знову долучитись до акції. Однак, якщо ви бачите, що про вашу улюблену книгу ще немає статті українською мовою — не чекайте, створіть її прямо зараз! 

А ще нині триває акція #1Lib1Ref; її мета — додавати авторитетні джерела і тим самим покращувати статті в українській Вікіпедії. Долучайтеся та отримуйте відзнаки за покращення найбільшої онлайн-енциклопедії.

Опубліковано у Результати, Статистика | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.