Wikifunctions: новий сестринський вікіпроєкт 

Wikifunctions (ред. Вікіфункції) — це новий проєкт Фонду Вікімедіа, який має на меті створити вільну бібліотеку функцій для підтримки інших вікіпроєктів. Після трьох років розробки він нарешті почав свою роботу. 

Автори: NGC 54, Jon Harald Søby, Stevenliuyi, CC BY-SA 4.0

Функція — це послідовність програмних інструкцій, які виконують обчислення на основі наданих вами даних. Для прикладу, функції можуть відповісти, скільки днів минуло між двома датами або скільки кілометрів між двома містами.

Наразі проєкт Wikifunctions працює в тестовому режимі. Авторизовані учасники можуть запускати кілька ранніх функцій, утім можливості редагування наразі обмежені. Щоб їх отримати — потрібно надіслати відповідний запит

«Ми очікуємо, що з часом система зможе генерувати речення, тексти та повні статті. Використовуючи прості факти, розміщені у Вікіданих, ви зможете написати функції, які будуть робити обчислення, визначати вік людини, оцінювати щільність населення тощо, та інтегрувати ці результати у Вікіпедію», — зазначив Денні Врандечіч, керівник спеціальних проєктів Фонду Вікімедіа.

Проєкт Wikifunctions є основним компонентом більшої ініціативи під назвою «Абстрактна Вікіпедія», яка за задумом дозволить створювати статті у Вікіпедії, які будуть доступні різними мовами.

Детальніше про роботу Wikifunctions ви можете дізнатися у короткому відео від розробників (англійською):

У дописі використано інформацію з сайту проєкту Wikifunctions та статті про Wikifunctions на Diff

Опубліковано у Поточні події | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

1 Responses to Wikifunctions: новий сестринський вікіпроєкт 

  1. Сповіщення: Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за серпень — вересень 2023 року | Вікімедіа Україна

Залишити коментар