Чому молодь не хоче редагувати Вікіпедію? Перспектива Польщі

Публікуємо переклад тексту, вперше опублікованого на Diff 18 травня 2023. Авторка — спеціалістка з підтримки спільноти «Вікімедіа Польща» (Wikimedia Polska) Малгожата Граматніковська; перекладачка — Анна Корбут.

(W)zlot – Spring Wikimedian Meet-up 2023 зібрав редакторів та редакторок Вікіпедії з усієї Польщі. Традиційно в програмі заходу було багато цікавих лекцій, які змушують задуматись та зробити певні висновки після почутого.

Одна з таких лекцій мала назву «Молодь і Вікімедіа чому молодь не долучається до спільного створення наших проєктів?». Її організувала Wikimedia Polska на чолі з наймолодшим адміністратором польської Вікіпедії Каспером Шиманським (16 років) та молодіжною активісткою і дослідницею Зузою Карч (21 рік). 

Фото: Rdrozd,Wzlot 2023 RD 98, CC BY-SA 4.0

Каспер і Зуза зустрілися з вікіпедистами, які мають багатий досвід редагування статей та сміливо говорили про те, що заважає молоді брати участь у вікіпроєктах. Саме тому до їхніх висновків варто прислухатися.

Отже:

  1. Вікіпедія має погану репутацію

Зі слів Зузи, шкільні вчителі та викладачі вишів не вважають енциклопедію джерелом надійної, правдивої та перевіреної інформації. Це є причиною заборони використання Вікіпедії для учнів та студентів. Освітня команда Wikimedia Polska щосили намагається змінити цю ситуацію. На жаль, швидких змін не буде. Потрібен час і багато роботи для того, щоб люди змінили свою думку. 

Каспер звернув увагу на стереотип про людей, які редагують статті. Їх вважають занудами, які більше в житті нічим не займаються. Проте, до спільноти вікімедійців належать освітяни, науковці, офісні працівники, спортсмени, лікарі, фотографи й не тільки. Вони сучасні, розумні та просто приємні люди і це варто було б донести до світу та нарешті змінити імідж «вікіпедиста». Все описане вище показує нам зв’язок з наступним висновком, який запропонували Каспер і Зуза.

Фото: Jcubic,Wiosenny Zlot Wikimedian 2023 JJ 11, CC BY-SA 4.0
  1. Вікіпедія безлика

Наші молоді фахівці стверджують, що їхні однолітки засвоюють інформацію інакше від старших поколінь. Оскільки вони виросли в епоху соціальних мереж, то замість сухих фактів оберуть історію від реальної людини. Однак чи можливо це з Вікіпедією? Виявляється, що так. Про що свідчить обліковий запис енциклопедії Britannica в TikTok, який має понад 3 мільйони підписників. 

Молодь шукає в Інтернеті не лише знання, а й розваги. Забезпечити їх обома водночас — це все одно, що вбити двох зайців одним пострілом (за винятком того, що ці зайці — піньяти, повні цукерок).

Далі виникає логічне питання. Чи хочуть вони долучатися до вікіпроєктів не лише як читачі, а і як редактори? Відповідь на це запитання описана в наступному пункті.

Фото: Rdrozd, Wzlot 2023 RD 74, CC BY-SA 4.0
  1. Редагування статей у Вікіпедії та залученість у вікіспільноту не вигідне і  не дає жодних переваг

Однак чи насправді це так? За словами Зузи та Каспера, молодь частіше погоджується волонтерити за вигідних умов співпраці та достойної винагороди від організації.

Для учнів нараховуються додаткові бали в школі, студенти університету можуть організувати студентську практику через волонтерство, а для тих, хто вже працює, важливо, щоб вони могли записати таку діяльність на LinkedIn або згадати про це у своєму резюме. Проте, як нагадує нам наша дослідницька група, справа не лише в таких перевагах, а й у цінностях. Молодих людей мотивує почуття свободи волі. Їм подобається відчувати, що те, що вони роблять, сприяє побудові кращого світу для всіх. І знаєте що? Вікіпедія якраз про це. Сама її місія включена в крилату фразу: «Уявіть світ, у якому кожна людина на планеті має вільний доступ до усіх знань людства…» — неписане продовження цього: будьте тим, хто це реалізує! Нам всім потрібно це визнати.

І взяти в роботу цей наратив, докласти максимум зусиль для залучення нових учасників, щоб вони стали частиною цієї унікальної спільноти. Сказати їм, що вони важливі, замотивувати,  проговорити з ними  перспективу та вказати на важливі результати, які ми можемо досягти, працюючи разом.

Ми раді поділитися з вами нашим досвідом. Якщо ви хочете поговорити, не соромтеся зв’язатися зі мною безпосередньо: malgorzata.gramatnikowska@wikimedia.pl

Опубліковано у Закордонний досвід, Публікації | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

2 Responses to Чому молодь не хоче редагувати Вікіпедію? Перспектива Польщі

  1. victorpolyanko коментує:

    На жаль, це правда. Серед моїх знайомих є такі, які негативної думки про Вікіпедію. Але особисто я вже більше десятиліття активно користуюся Вікіпедією, бо це зручно і універсально. І взагалі, чи є кращі аналоги? Думаю, питання риторичне.

    Подобається

  2. Сповіщення: Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за серпень — вересень 2023 року | Вікімедіа Україна

Залишити коментар