Ще один успішний фініш: підсумки Вікімарафону та 15-річчя української Вікіпедії

30 січня найбільшій онлайн-енциклопедії українською мовою виповнилось 15 років. Щодня  цей інформаційний ресурс у певному сенсі дарує тисячам користувачів інформацію, якою вони цікавляться і яку шукають. Набагато менше людей, але також щодня дарують свій час та зусилля на поповнення енциклопедії інформацією. Саме на день народження Вікіпедії, «Вікімедіа Україна» закликала зменшити цю диспропорцію і подарувати нову статтю. Протягом п’яти днів тривав Вікімарафон — масовий онлайн-марафон, метою якого було написати якнайбільше статей до української Вікіпедії. Про те з чим фінішували вікімарафонці, читайте далі.

File:Wikimarathon 2019 in Kherson (3).jpg
Учасниці Вікімарафону в Херсоні (Eusebius Talpa, CC BY-SA 4.0, Вікісховище)

Рекорди та досягнення Вікімарафону 2019

До Вікімарафону долучилися 663 учасники — це значно більше, ніж середній показник кількості користувачів, які створюють статті щомісяця (для порівняння, зазвичай українську Вікіпедію редагує близько тисячі людей за місяць — причому далеко не всі з них створюють статті). За 5 днів акції вікімарафонці започаткували майже 1800 статей. Зазвичай в українській Вікіпедії створюється приблизно 200 статей за день — тож під час Вікімарафону цей показник був приблизно удвічі вищим.

Учасники обирали теми самостійно або використовували список пропонованих тем, і завдяки цьому українська Вікіпедія поповнилася статтями на різні теми, які не були охоплені раніше. Наприклад, тепер в УкрВікі є статті про катастрофу шатлу «Колумбія», рух Black Lives Matter, саміт G-20 у 2019 році та виконавицю головної ролі в серіалі «Розповідь служниці» Елізабет Мосс. Читачі української Вікіпедії зможуть дізнатися про Instagram-яйце, Нью-Йоркську агломерацію, візантійсько-османські війни і Пекло з «Божественної комедії» Данте. За допомогою програми-бота було створено 70 статей про пам’ятки природи України — об’єкти Природно-заповідного фонду.

Якщо не враховувати напівавтоматичної «заливки» статей про пам’ятки природи, найбільше статей за період Вікімарафону створили користувачі Вальдимар, Андрій Гриценко і Haida. Учасники із закордону також долучилися до Вікімарафону, створили статті про Україну своїми мовами, зокрема білоруською та башкирською.

Сотні учасників марафону зробили свої перші редагування саме під час цієї п’ятиденної акції. Хоча не всі започатковані статті вразять читача досконалістю, над статтями продовжують працювати як користувачі, що їх започаткували, так і інші редактори. Адже так працює Вікіпедія: нові статті постійно доповнюються і вдосконалюються іншими користувачами.

Карта Вікімарафону: що охопила географія вікізустрічей

Напередодні Вікімарафону по всій Україні анонсовувались вікізустрічі, на яких учасники могли навчитися редагувати Вікіпедію і створити нову статтю разом з досвідченими вікіпедистами. Загалом відбулося понад 60 вікізустрічей від Ужгорода до Сєвєродонецька та від Висоцька Рівненської області до Одеси. Заходи пройшли у майже 40 населених пунктах в 21 області та у Києві.

Screenshot_1

Карта зустрічей Вікімарафону 2019

Завдяки вікізустрічі в Науковій бібліотеці Ужгородського національного університету на карті Вікімарафону вперше з’явилося Закарпаття. Загалом майже десять населених пунктів України вперше прийняли в себе Вікімарафон.

Зустрічі Вікімарафону проходили у різноманітних закладах та установах. Зокрема, марафонців прийняли понад 30 бібліотек по всій Україні, включно із чотирма бібліотеками у Києві. «Друге місце» займають школи та інші заклади середньої освіти, які прийняли близько півтора десятка вікізустрічей. Також заходи Вікімарафону проводилися у вищих навчальних закладах від Ужгорода до Донецької області, наукових установах, коворкінгах та офісі «Вікімедіа Україна».

File:МДПУ ім.Б.Хмельницького - Вікімарафон 2019 - смаколики.jpg

Під час зустрічей Вікімарафону можна було почастуватися смаколиками — наприклад, таким цікавим «вікіпечивом» в Мелітополі (Ketrin, CC BY-SA 4.0, Вікісховище)

Під час та безпосередньо після Вікімарафону пройшло шість вікізустрічей на Харківщині. Зокрема, вперше заходи Вікімарафону відбулися у містечках Харківської області — Вовчанську, Новій Водолазі та Чугуєві. 

Важливою метою вікізустрічей була популяризація Вікіпедії. Як підмітив організатор зустрічі в Житомирі Ігор Маковський, більшість учасників його заходу «висловили захоплення від [можливості] редагувати найбільшу онлайн-енциклопедію, дехто з них навіть не уявляв, що це робити може будь-хто». Але головний результат вікізустрічей — новий контент для україномовного розділу Вікіпедії. За попередніми оцінками, з 26 по 30 січня учасники місцевих вікізустрічей поповнили українську Вікіпедію на 800 тисяч нових слів.

15-річчя української Вікіпедії: мистецтво від Джимбо і Вікіпетан

No photo description available.

Святковий логотип Вікіпедії, створений користувачкою CEllen

Вікімарафон був головним подарунком на 15-річчя української Вікіпедії, але українська і міжнародна вікіспільноти цим не обмежилися. Ще на початку Вікімарафону стандартний логотип Вікіпедії в українському мовному розділі змінився на святковий, який був обраний за результатами голосування спільноти.

30 січня УкрВікі привітав засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз. Він побажав дописувачам української Вікіпедії якомога швидше досягнути мільйона статей (і намалював унікальний твір мистецтва). До привітань долучилися виконавчий директор Фонду Вікімедіа Кетрін Мар та голова Ради повірених Фонду Вікімедіа Марія Сефідарі, а також сербська вікіспільнота.

Щоб відсвяткувати день народження УкрВікі, «Вікімедіа Україна» підготувала 15 цікавих фактів про українську Вікіпедію, перевірити, як добре ви знаєте українську Вікіпедію, можна за допомогою тесту.

Поза межами онлайну на дописувачів української Вікіпедії в багатьох містах чекали святкові торти та смаколики. 

Image may contain: food

Торт на вікізустрічі у Києві

Зрештою, приємний сюрприз отримали любителі аніме та манги — до 15-річчя української Вікіпедії з’явилася нова українізована версія Вікіпе-тан. На інфографіці показано, як українська Вікіпедія зростала з роками.

Українська Вікіпе-тан (Anna Lytvyn, CC BY-SA 4.0, Вікісховище)

Дякуємо усім марафонцям! Дописуйте Вікіпедію протягом року, і сподіваємося побачити вас у списках учасників Вікімарафону 2020. І не забуваймо, що долучатися до редагування можна незалежно від дати та пір року.

Опубліковано у Поточні події, Проекти з партнерами, Публічні заходи | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

2 Responses to Ще один успішний фініш: підсумки Вікімарафону та 15-річчя української Вікіпедії

  1. Сповіщення: Вікімарафон 2021 триватиме чотири дні | Вікімедіа Україна

  2. Сповіщення: Результати Вікімарафону 2021. Як минув забіг | Вікімедіа Україна

Залишити коментар