Місяць розслідувальної журналістики: як ми знайомили журналістів із Вікіпедією, а Вікіпедію — з (розслідувальною) журналістикою

У роботі журналістів та вікіпедистів багато схожих підходів та принципів. Сьогодні, коли Вікіпедія є одним з найпотужніших інформаційних ресурсів, ми бачимо дедалі більше прикладів, коли не лише вікіпедисти використовують результати роботи  журналістів для наповнення ресурсу, але й журналісти послуговуються Вікіпедією як спосіб швидко отримати інформацію для своєї роботи.

Про це думали «Вікімедіа Україна» й Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП), коли вирішили провести Місяць розслідувальної журналістики. Організатори Місячника, який пройшов в українській Вікіпедії з 15 червня по 15 липня, хотіли вирішити два завдання: познайомити журналістів із Вікіпедією, а Вікіпедію — з (розслідувальною) журналістикою. Розповідаємо про те, як ми це робили.

Сувеніри для учасників Місяця розслідувальної журналістики

Про Вікіпедію журналістам

Журналісти використовують Вікіпедію для роботи — чи то щоб дізнатися більше про тему майбутнього сюжету, чи щоб почитати біографію героїні інтерв’ю, чи як джерело фотографій. Однак не завжди медійники задумуються про те, як працює Вікіпедія, наскільки можна їй довіряти і хто керує її редакцією (спойлер: ніхто, і редакції у Вікіпедії немає). Як зазначила у відбірковій анкеті одна з учасниць тренінгу, тема Вікіпедії цікавила її уже кілька років, але складно було знайти експертні відповіді на питання, які її цікавили.

Тож, щоб познайомити журналістів із Вікіпедією, Вікімедіа Україна разом з Інститутом розвитку регіональної преси 19 травня провели майстер-клас «Як вписати журналістику у Вікіпедію», у якому взяло участь 16 журналістів та журналісток з усієї України. Учасники тренінгу дізнались що таке Вікіпедія та що про неї треба знати журналістам, познайомилися із інтерфейсом редагування Вікіпедії, навчилися знаходити та усувати її недоліки і започаткували власну статтю. А стимулом закріпити знання та навички стала акція, яка була запланована на червень-липень.

Майстер-клас «Як вписати журналістику у Вікіпедію»

Про журналістику для Вікіпедії

Попри важливість теми розслідувальної журналістики, ще недавно вона була майже не розвинутою в українській Вікіпедії. У травні цього року стаття «Журналістське розслідування» була заготовкою із трьох речень, категорія «Журналістські розслідування» містила дев’ять статей, а в категорії «Журналісти-розслідувачі» було шість статей. 

Щоб виправити цю ситуацію, за місяць 33 учасники й учасниці Місяця розслідувальної журналістики створили та поліпшили 131 статтю. Найактивнішими авторами стали Lxlalexlxl, Alice Redhotroof, Анна Мороз і Стефанія 1612. Користувач Lxlalexlxl створив 23 статті; за його словами, статті він зазвичай перекладає з інших мовних розділів Вікіпедії, вибираючи серед пропонованих до створення тем найбільш актуальні для української Вікіпедії. Кількість статей у категоріях «Журналістські розслідування» та «Журналісти-розслідувачі» збільшилася в кілька разів.

Також організатори Місяця обрали найґрунтовнішу статтю: нею стала «Наглядова журналістика», яку створив Olexander Frenzel. Стаття детально описує як загальні роль і функцію наглядової журналістики, так і практику наглядової журналістики у світі й в Україні.

Місяць розслідувальної журналістики допоміг закрити прогалини із найважливіших статей на цю тему. Наприклад, до початку проекту в українській Вікіпедії не було статей про Пулітцерівську премію за журналістське розслідування, найзначиміші організації журналістів-розслідувачів (Center for Public Integrity, ProPublica, Міжнародний консорціум журналістських розслідувань). Одразу дві учасниці проекту працювали над поліпшенням статті, що вторує назві Місяця: «Журналістське розслідування».

Учасники також започатковували статті  про ключових журналістів-розслідувачів сучасності. Деякі з них, як-то один з найвідоміших африканських розслідувачів Анас Аремеяау Анас є визнаними героями боротьби за свободу, а інші — скажімо, Ґері Вебб — є контроверсійними і стикаються з критикою методів своєї діяльності. Утім, для розвитку розслідувальної журналістики важливо писати й читати про різні аспекти цієї сфери — і в цьому було основне завдання Місяця.

Один з найвідоміших журналістів-розслідувачів сьогодні — Анас Аремеяау Анас. Він пише про порушення прав людини й інші порушення в Гані та інших країнах Африки, тому приховує своє обличчя з міркувань безпеки. Автор фото: Reka Nyari / Oslo Freedom Forum, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Вже незабаром учасники тематичного місяця отримають обіцяні сувеніри від ГО «Вікімедіа Україна» й Інституту розвитку регіональної преси. Найактивнішим автор(к)ам Місяця і автору найґрунтовнішої статті дістануться футболка, еко-сумка, блокнот, чашка і набір наліпок від ІРРП та сувеніри із символікою Вікіпедії від «Вікімедіа Україна». Загалом, сувеніри із зображенням вотчдоґа — символом наглядової й розслідувальної журналістики — отримають усі учасники, які створили або суттєво поліпшили принаймні одну статтю.

Хоча Місяць розслідувальної журналістики завершився, створювати й доповнювати статті на цю тему потрібно й надалі. За період Місяця розслідувальної журналістики стаття «Журналістське розслідування» значно виросла, але для вичерпного розкриття теми ще потребує доповнення. Це гарно ілюструє основне призначення тематичних тижнів у Вікіпедії — вони мають привернути увагу до недопредставленої теми і стимулювати подальшу постійну роботу над нею. Дякуємо усім учасникам й учасницям проекту за внесок у розвиток української Вікіпедії, а також Інституту розвитку регіональної преси за підтримку.

Проект «Тематичний тиждень» у Вікіпедії триває постійно і свої пропозиції можуть додавати усі охочі. Вікімедіа Україна також постійно готова розглянути пропозиції спільних проектів та запити щодо проведення тренінгів. Надсилайте пропозиції на wmua-staff@wikimedia.org.ua.

Опубліковано у Вікітижні, Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

2 Responses to Місяць розслідувальної журналістики: як ми знайомили журналістів із Вікіпедією, а Вікіпедію — з (розслідувальною) журналістикою

  1. Сповіщення: Здобутки «Вікімедіа Україна» у 2019 році | Вікімедіа Україна

  2. Сповіщення: Підсумки «Місячника журналістики»: про Вікіпедію журналістам, вікіпедистам про журналістику і не тільки | Вікімедіа Україна

Залишити коментар