Підсумки «Місячника журналістики»: про Вікіпедію журналістам, вікіпедистам про журналістику і не тільки

З 15 червня до 15 липня в українській Вікіпедії тривав «Місячник журналістики». Його учасники й учасниці створювали й покращували створені раніше статті на теми журналістики й медіаграмотності. Під час акції також відбулася серія онлайн-подій від журналістів для вікіпедистів і навпаки, які спільно проводили громадські організації «Детектор медіа» та «Вікімедіа Україна». Розповідаємо детальніше про результати Місячника. 


Які статті створили й покращили учасники Місячника?

Загалом участь у проєкті взяли 15 користувачів і користувачок, створивши 208 нових статей і покращивши 27 створених раніше. Найактивнішими авторами стали Lxlalexlxl, Мандрівниця, Андрій Гриценко, Ольга Лобода та Олексій Кучер. Усі вони отримають сувеніри від організаторів. Окрему відзнаку отримає Fed4ev за якісні оригінальні статті.  

Марія Ресса, співзасновниця онлайн-видання Rappler, колишня журналістка-розслідувачка CNN, яку в червні цього року суд на Філіппінах засудив до шести років позбавлення волі за наклеп. Оскільки Ресса є послідовним критиком президента Філіппін, міжнародна журналістська спільнота вважає переслідування політично вмотивованим.

Завдяки внеску Fed4ev’а тепер можна почитати детальні біографії Марії Ресси, однієї з найвідоміших сучасних філіппінських журналісток-розслідувачок, яка зазнає переслідувань від влади, і Хірано Такаші, японського дипломата й фотографа, який з 2008 року працює в Україні, зокрема з 2018 року як редактор япономовної версії сайту «Укрінформ». 

Серед інших розлогих біографій: стаття від Андрія Гриценка про Сергія Брильова, теперішнього заступника генерального директора телеканалу «Росія»; від користувача Lxlalexlxl — про Кемпбелла Діксона, австралійського та британського журналіста, який працював у першій половині ХХ століття; від Мандрівниці — про Маріано Хосе де Ларра, іспанського письменника й журналіста першої половини ХІХ століття.  

Про Hürriyet Daily News, найстарішу й другу за величиною англомовну газету Туреччини; The Canberra Times, щоденну лівоцентристську газету австралійської столиці; The Press — теж щоденну, що виходить у новозеландському місті Крайстчерч; російську пропагандистську інформаційну агенцію Sputnik тепер також можна почитати в українській Вікіпедії. Це лише кілька прикладів статей про ЗМІ, які створили й започаткували учасники Місячника. Окрему статтю, що розкриває поняття незалежності ЗМІ, переклала Ольга Лобода. 

Команда «Детектор медіа» також долучилася до написання статей, створивши статтю про неформальне об’єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій Медіарух.  

Низка статей була присвячена фільмам про журналістику, напрямкам журналістики (екологічна, пропогандистська, мультимедійна, мобільна, повільна, журналістика рішень), термінології — гейткіпінг, журналістський інтервенціонізм, концепція Маестро. Водночас українською поки немає статей про безпеку журналістів, індекс стійкості медіа, пояснювальну журналістику, втому від співчуття в журналістиці — кілька з пропонованих, але не висвітлених у межах Місячника тем. Увесь перелік пропонованих у межах проєкту статей можна знайти на сторінці Місячника у Вікіпедії. Запрошуємо й надалі доповнювати вже створені й створювати нові статті, що допоможуть користувачам онлайн-енциклопедії краще розуміти світ новин і бути стійкішими до маніпуляцій. 

Дякуємо усім учасникам і учасницям проекту за внесок у розвиток української Вікіпедії, а «Детектор медіа» за підтримку. 

Про що говорили на вебінарах?

Загалом під час Місячника ми провели п’ять онлайн-подій. Нижче пропонуємо короткі описи кожної з них та посилання на записи трансляцій.  

Вебінар: Як читати новини критично?

Журналіст «Детектор медіа» Ярослав Зубченко розповів про те, що таке джинса, ознаки потенційно фейкової інформації, яким ЗМІ можна довіряти, а яким — ні.

Вебінар: Експерти та експертність у медіа

Під час цього вебінару журналіст «Детектор медіа» Ярослав Зубченко пояснював, кого й навіщо ЗМІ маскують під «експертів» та як відрізнити справжнього професіонала від «балакучої голови».

Конспект за цими двома вебінарами можна почитати на нашому блозі.  

Онлайн-дискусія: «Авторитетність ЗМІ як джерел у Вікіпедії» 

Про те, які ЗМІ є достатньо надійними для Вікіпедії та як відрізнити маніпулятивну інформацію, дискутували Отар Довженко («Детектор медіа»), Антон Процюк («Вікімедіа Україна»), Ольга Мілянович («Вікімедіа Україна»), Оксана Романюк, (Інститут масової інформації), Вікторія Романюк (StopFake), Сергій Петров («Вікімедіа Україна»). Модерував розмову Вадим Міський («Детектор медіа»).

Нотатки з дискусії — у матеріалі від «Детектор медіа».

Вебінар: Вікіпедія для журналістів — як використовувати правильно

Адміністратор української Вікіпедії Антон Процюк розповів про те, як працює Вікіпедія та як створювати й редагувати статті у ній. 

Конспект онлайн-зустрічі від «Детектор медіа».

Вебінар: Вікіпедія для журналістів — як використовувати правильно

Сергій Петров, редактор української Вікіпедії, розповів про те, як журналістам використовувати Вікіпедію у своїй роботі: наприклад, як не писати новини «ні про що» або як правильно використовувати матеріали із Вікіпедії.


Читайте також про Місяць розслідувальної журналістики, який ми проводили 2019 року.

Опубліковано у Вікіпедійне, Вікітижні, Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

1 Responses to Підсумки «Місячника журналістики»: про Вікіпедію журналістам, вікіпедистам про журналістику і не тільки

  1. Сповіщення: Здобутки «Вікімедіа Україна» у 2020 році | Вікімедіа Україна

Залишити коментар