Американські вчені вперше проаналізували вікіпедійних ботів

Нове дослідження розглядає, як штучний інтелект та люди працюють разом аби покращити найбільшу онлайн енциклопедію.

Wikipedia Bot

З моменту запуску у 2001 році, Вікіпедія перетворилася на всеохопний репозитарій людських знань, що має 40 мільйонів статей, створених у результаті спільної праці волонтерів, та майже 500 мільйонів читачів щомісяця. Проект підтримують понад 137 тисяч редакторів-добровольців, а також дедалі зростаюча армія автоматизованих програмних засобів із залученням технології штучного інтелекту, відомих як боти, які постійно рухаються веб-сайтом, щоб усунути вандальні редагування, додавати та тегати сторінки, виправляти посилання, що не працюють, тощо.

Група дослідників Технологічного інституту Стівенса в Хобокен, штат Нью-Джерсі, вперше здійснила аналіз 1,601 бота, що діють в англійської Вікіпедії. Комп’ютерні алгоритми допомогли їм класифікувати ботів за функціями та подивитись на особливості спільної роботи машинного розуму та користувачів задля вдосконалення та розширення найбільшої в світі онлайн енциклопедії. Робота опублікована у журналі Proceedings of the ACM on Human-Computer Interaction (листопад 2019).

«Штучний інтелект змінює те, як ми творимо знання, а Вікіпедія — ідеальне місце для вивчення цього», — сказав Джеффрі Нікерсон, професор Школи бізнесу в Стівенсі й один з авторів дослідження. «В майбутньому ми всі будемо працювати поряд з технологіями штучного інтелекту, і подібні дослідження допоможуть нам створювати ботів та перетворювати їх у більш ефективні інструменти».

Використовуючи прозорість даних Вікіпедії та детальну фіксацію усіх дій, Нікерсон розробив автоматизовані алгоритми для класифікації кожної функції бота як частини взаємопов’язаної мережі. Вивчаючи місця, в яких кластеризуються функції, команда виокремила такі ролі ботів як “налагоджувальники”, які виправляють помилки у вмісті або стирають вандалізм; “з’єднувачі”, які пов’язують статті та інші інтернет-ресурси разом; “захисники”, які патрулюють погані прояви у редагуваннях людей; та “радники”, які пропонують нові кроки та надають корисні поради.

Загалом, боти виконують дев’ять основних ролей у Вікіпедії, що становить близько 10% усієї активності на сайті та до 88%  активності у деяких підпроектах, таких як Вікідані. Найбільш активними є понад 1200 ботів-налагоджувальників, які загалом внесли понад 80 мільйонів правок на сайт. Боти-радники та захисники навпаки є менш активними, але відіграють важливу роль у формуванні взаємодії редакторів-живих людей із Вікіпедією.

Існує думка, що нові члени вікіспільноти, швидше за все, залишатимуться, якщо їх вітатимуть на початку досвідчені колеги. Але Ніккерсон та його команда виявили, що якщо нові користувачі Вікіпедії починають із взаємодії із роботами-радниками та захисниками, є значно більше шансів, що вони залишаться редагувати й далі, ніж ті, кого вітає реальна людина-користувач. Ця ж теза підтвердилась, коли навіть боти зверталися до користувачів, щоб вказати на помилки чи видалити їхні внески, звісно це якщо повідомлення ботів були правдивими та зрозумілими щодо пояснення причин цих дій.

«Люди не проти, аби їхні дії виправляли боти доки останні роблять це ввічливо», — сказав Ніккерсон, до складу команди якого входять чотири студенти та аспіранти. «Прозорість Вікіпедії та система зворотного зв’язку допомагають людям приймати ботів як законних членів спільноти». З часом деякі боти зупиняються, а інші удосконалюються та отримують додаткові ролі. Вивчення еволюції ботів та того, як визначені людьми правила формують екосистему ботів, залишається перспективним полем для майбутніх досліджень. «Чи прямуємо ми до світу, де буде допомагати низка багатофункціональних супер-ботів, чи у майбутньому буде безліч більш спеціалізованих ботів? Ми ще не знаємо», — сказав Нікерсон. Однак, одне зрозуміло: боти Вікіпедії та системи управління й зворотного зв’язку, що виникли навколо них, є корисним досвідом для розробників ботів для комерційних проектів. «Те, що ми бачимо у Вікіпедії, може стати передвісником речей у багатьох різних галузях та професіях», — сказав Нікерсон. «Вивчаючи Вікіпедію, ми можемо підготуватися до майбутнього та навчитися розробляти інструменти на базі ШI, які покращуватимуть як нашу продуктивність, так і якість нашої роботи».

Від перекладача: в українській Вікіпедії були або є активними 179 програм-ботів. Зокрема, за допомогою ботів, було згенеровано статті про астероїди, білки, сотні населених пунктів, об’єкти природно-заповідного фонду. Детальний аналіз ще не здійснювався. 

 

Підготовлено за матеріалом Stevens Team Completes First Census of Wikipedia Bots and Their Interactions With Humans

Див. також:

Опубліковано у Закордонний досвід, Уроки вікі. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар