Розгортаємо подарунки для Вікіпедії: підсумки Вікімарафону 2020

Щорічно до дня народження української Вікіпедії ми заохочуємо всіх зацікавлених у її розвитку стати дописувачем онлайн-енциклопедії — подарувати їй хоча б одну нову статтю. Саме для цього проводиться Вікімарафон, який має на меті залучити якомога більшу кількість людей до редагування Вікіпедії. Як це відбувалося цьогоріч і які результати принесло — дивіться та читайте далі.

Автор: Eusebius Talpa, CC BY-SA 4.0

Онлайн-марафон і вікізустрічі

З 26 січня до 1 лютого включно усі охочі могли взяти участь у Вікімарафоні як онлайн (самостійно створивши статтю з будь-якої локації), так і офлайн (на вікізустрічі, де новачки мали змогу навчатись у тренерів).

Цьогоріч до акції долучились 308 учасників, які за тиждень започаткували понад тисячу статей. Найбільший внесок зробив користувач Андрій Гриценко, який у рамках марафону переклав українською 35 статей. Вікімарафонці могли обрати теми самостійно, або ж скористатися списком, підготовленим організаторами. Завдяки їхньому внеску в українській Вікіпедії з’явились якісні статті на різноманітні теми — від живопису до політичного устрою ЄС. До прикладу, тепер користувачі української Вікіпедії можуть прочитати у енциклопедії про інфанту Карлоту Жоакіну Іспанську, українську науковицю Світлану Краковську, картину Тіціана Вечелліо «Здирання шкіри з Марсія» та про Прокуратуру Європейського Союзу.

Навчання вікіпедистів у Черкасах. Автор: Андрій Гриценко, CC BY-SA, 4.0

Карта вікізустрічей

У рамках Вікімарафону 2020 відбулося понад 60 вікізустрічей у 37 населених пунктах. Події організували у 21 області та у Києві, причому саме в столиці та у Харківській області пройшло найбільше заходів, а у Чернівецькій області вікізустріч відбулася вперше.

Вікізаходи проходили у бібліотеках, коворкінгах, школах і університетах. Учасники марафону в Києві мали змогу навідатись зокрема і до офісу «Вікімедіа Україна».

Вікімарафон 2020 у Києві. Авторка: LizaChekhovska (WMUA), CC BY-SA 4.0

Вікізустрічі проходили не лише у великих містах:

«Зустріч такого плану в селі Бодаква відбулася вперше за всю тривалу історію цього славного козацького села. Але не востаннє, зважаючи на відгуки і зацікавленість учасників», — зазначив організатор події у Полтавській області Петро Сеник.

Вікізахід у селі Бодаква. Авторка: Юлія Ярошенко, CC BY-SA 4.0

«На регіональному рівні такі зустрічі необхідні, щоб спільно якнайширше представити культурну спадщину України в онлайн-енциклопедії. [Ми бачимо] зацікавленість у цьому пересічних громадян», — стверджує організаторка зустрічі у Хмельницькому Олена Баворовська.

Учасниці та учасники Вікімарафону у Хмельницькому. Автор: Aniskov, CC BY-SA 4.0

І не тільки статті

З нагоди дня народження відбувся також конкурс на святковий логотип для української Вікіпедії. Переможне лого замінило звичайне на декілька тижнів. Ви, ймовірно, його вже помітили, але раптом ні — дивіться нижче.

Окрім цього, «Вікімедіа Україна» підбила підсумки вікіпедійного року і створила інфографіку, яка візуалізує прогрес української Вікіпедії.

Деякі офлайн-події переростали у святкування — саме так сталося 30 січня після закінчення вікізустрічі у Києві.

Святкування 16-річчя української Вікіпедії. Авторка: Viktoriia Ivankiv

Дякуємо усім хто долучився до Вікімарафону 2020! Пам’ятайте, що додавати статті до Вікіпедії можна у будь-який час, незалежно від подій чи заходів 🙂  Сподіваємось побачити вас серед учасників марафону і наступного року!

Опубліковано у Історія, Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

2 Responses to Розгортаємо подарунки для Вікіпедії: підсумки Вікімарафону 2020

  1. Сповіщення: Вікімарафон 2021 триватиме чотири дні | Вікімедіа Україна

  2. Сповіщення: Результати Вікімарафону 2021. Як минув забіг | Вікімедіа Україна

Залишити коментар